rebelz.se

Intervju: Janni Larsson efter BJJ VM 2013

Janni_Larsson_BJJ_VM_2013

Grattis till guldmedaljerna på BJJ VM, hur känns det efter den bedriften?
Tack! Det känns helt fantastiskt. Jag hoppades på medalj i min viktklass, men jag hade aldrig kunnat drömma om att ta hem dubbla guld.

Hur har ditt träningsupplägg sett ut inför VM?
Jag har tränat två eller tre pass om dagen, måndag till fredag samt tävlingsträning på lördagar. Närmre VM, så tränade jag högst två gånger om dagen. Förmiddagsträningen på Arte Suave är en timmes sparring. Vi börjar lugnt och jobbar upp i intensitet. Det händer ofta att jag är lägst graderad på mattan på morgonträningen, så nivån är riktigt hög. Jag brukar få en eller flera sparringronder med min tränare Shimon Mochizuki på morgonpasset. Det är närmast privatträning då Shimon sparrar med mig och hittar detaljer jag kan förbättra i mitt game. Kvällsträningen är en blandning av drillar, tekniker och sparring. Det blir mycket situationssparring och tempot är högre än på morgonen.

Kan du berätta om dina matcher i din viktklass?
Jag hade tur med min bracket i år. Jag fick en walk over, så jag hade endast två matcher i min viktklass. I min första match mötte jag Nathalia Azoff. Vi var i final tillsammans på VM i lilabältesklassen förra året, så jag visste att hon var duktig. Jag drog guard på Nathalia och lyckades arbeta in x-guard. Jag trivs bäst med en variant på x-guard, där jag kontrollerar motståndarens ena fot i min armhåla. Här kan jag angripa på fotlås eller svepa beroende på motståndarens reaktion. Jag kände att jag hade kontroll och möjlighet att svepa, men valde istället att avvakta. Efter någon minut tappade Nathalia balansen bakåt och jag angrep på ett rakt fotlås, som Nathalia klappade på.

I finalen mot Megan Nevill, så drog jag guard och arbetade in x-guard från spider. Även här blev det er rakt fotlås.

Kan du berätta om dina matcher i den öppna viktklassen?
I öppna viktklassen hade jag mindre tur med min brackets. I min första match i öppna mötte jag Dominyka Obelenyte, som tidigare under dagen vunnit den näst högsta viktklassen. Jag hade blivit varnad om den här tjejen och visste att hon var duktig. Ska jag vara riktigt ärlig så trodde jag inte att jag skulle kunna vinna. Vi drog båda guard och Dominyka satte sig upp och tog fördelen. Jag arbetade in x-guard och försökte angripa på fotlås, men Dominykas ben var så långa att jag hade svårt att dra låset ordentligt. Jag plockade några fördelar på fotlås försök och svepte sedan från x-guard. När jag kom upp i Dominykas guard, så var det tydligt att jag gått rakt in i hennes a-game. Istället för att bli svept till en dålig position, så valde jag att sätta mig ner igen och kontrollera matchen från x-guard, där jag visste att jag hade kontroll. Jag vann på fördelar i denna match.

I andra matchen mötte jag Ariadne de Oliveira från den minsta viktklassen. Hon började med att ta mig ned på en double leg. Jag jobbade in x-guard och attackerade på rakt fotlås. Ariadne var överrörlig i fotleden och helt opåverkad av mina submission försök. Jag satte mig därför upp och tog poäng för svep. Jag passerade från halvguard och avslutade senare på en biceps-slice. Ariadne var den skarpaste tjejen jag gick match mot på VM.

Tredje matchen gick jag mot vinnaren i den tyngsta viktklassen, Venla Orvokki Luukkonen. Även i denna match drog jag guard, arbetade in x-guard och avslutade på fotlås.

Finalen i öppna viktklassen minns jag ärligt talat inte så mycket av. Jag gick mot Rachel Demara, från tyngsta viktklassen. Jag började med att dra guard och jobba in x-guard (fantastiskt innovativt.) Jag måste ha försökt på fotlås, men valt att gå upp och ta poäng för svepet när fotlåset inte satt. Jag vet att jag passerade, var på ryggen och i mount, men vet inte i vilken ordning det hände.

Vad tror du har påverkat din utveckling det senaste året?
Jag tror att det som påverkat mig mest är min träningsresa till Brasilien. Jag var i Santos hos Cavaca och tränade i nästan fyra månader, från oktober fram till EM i år. Svartbältestjejerna Michelle Nicolini, Priscila Prandini och Marina Ribeiro tränade hos Cavaca, så det var en fantastisk möjlighet att träna med några av de bästa tjejerna i världen. Cavaca är känd för sina fotlås så jag lärde mig grunderna när jag var i Santos. Hemma i Köpenhamn på Arte Suave så har jag tränat mycket med Ida Hansson, Shanti Abelha och Camilla Hansen. Jag är verkligen glad över att jag har så många duktiga tjejer på min klubb. Utan dem så hade jag aldrig uppnått årets resultat på Pans och Worlds.

Vilka fler tävlingar planerar du att delta på i år?
Nästa inplanerade tävling är no-gi EM IBJJF och Rome Open. Det kommer bli intressant att tävla no-gi. Jag har turen att delar av mitt game fungerar bra utan gi, men det blir en del saker jag blir tvungen att träna på de närmsta veckorna. Efter helgen i Rom så blir det BJJ-SM. Till hösten vet jag inte riktigt vad som händer, vi får se lite vad jag känner för. Tycker jag att no-gi träningen är kul de närmsta veckorna så är det möjligt att jag tar mig till no-gi VM IBJJF.