rebelz.se

Intervju: Ida Hansson efter BJJ VM & FILA VM 2013

Ida_Hansson_BJJ_VM_2013
Ida med bronsmedaljen från BJJ VM 2013.

Grattis till bronsmedaljen på BJJ VM, kan du berätta lite om matcherna som ledde fram till bronset?

Tack så mycket!  Jag fick bara gå två matcher i min viktklass tyvärr. I första matchen mötte jag Penny Thomas från Gracie Humaita. Vi har mötts på ADCC innan, då vann jag på submission, så jag tror att hon var revanschsugen. Matchen börjar med att hon överraskar mig med ett kast och tar ledningen med 2-0. Vi sitter fast i 50/50 ganska länge, hon är väldigt smidig, så hon håller fast i mitt huvud ganska länge innan jag kommer ut. Jag går på en kneebar från botten när matchen nästan är slut, då hör jag Leo Vieira ropa från sidan att jag ska komma upp och få poängen för svepet, jag kommer på toppen med bara sekunder kvar och vinner på fördelar med ställningen 2-2 och är helt slut, det var en hård match. Bara 20 min senare är det dags för semifinal mot en tjej som jag har mött för ett par år sen i Brasilien och vunnit över den gången. Jag är fortfarande trött efter matcherna jag gått under dagen, vi drar guard samtidigt, efter två penalties väljer jag att resa mig i hennes guard, jag fastnar i hennes spiderguard och kommer inte förbi, blir svept och ligger på botten en stund innan jag sveper tillbaka henne. Jag får inga poäng för svepet då domaren inte tycker att jag har kontroll på henne i tre sekunder innan hon reser sig upp. Jag försöker kasta henne, men tiden tar slut och jag förlorar 2-0. Jag är ändå ganska nöjd med min insats, jag gick två bra matcher i öppna klassen tidigare på dagen. Jag vred till knät i första matchen och var rädd att jag inte kunde fortsätta, men det gick som tur var. Ett brons på VM kan man inte vara missnöjd med, även om jag hade hoppats på bättre.

Under 2012 var du på väg att helt sluta tävla, men nu är du ”tillbaka”. Kan du berätta lite om hur du har lagt om din elitsatsning.
Den största skillnaden mot innan är nog min inställning till träningen. Jag tränar ungefär lika mycket nu som jag har gjort innan, med den skillnaden att jag bara tränar när jag själv vill. Om jag har en kväll när jag verkligen inte vill gå till klubben så stannar jag hemma istället eller om jag vill göra något annat än att träna en fredagskväll så gör jag det. Det har inte blivit så stor skillnad i praktiken eftersom jag älskar att träna och gärna hårt. Jag gillar förberedelserna innan en stor tävling och se hur man kommer i bättre och bättre form och utvecklar sig tekniskt. Mina klubbkompisar och teammates från hela världen är en stor del av detta, BJJ’n ger mig så otroligt mycket och får mig att vilja pressa mig mera, inte för att jag måste, men för att jag själv vill.

Janni Larsson glänste på BJJ VM och tog hem guldmedaljer i brunbältesklassen i sin viktklass och den öppna viktklassen. Du som tränar med henne dagligen, vad har du att säga om hennes utveckling?
Janni har utvecklats i raketfart, det har varit väldigt roligt att stå på sidolinjen och se detta. Det första stora rycket tycker jag att hon gjorde i när hon var 4 månader i Santos upp till EM i år, efter det har hon bara fortsatt uppåt. Men egentligen är det ingen överraskning för mig Janni tränar alltid, ofta två pass om dagen och hårt arbete betalar sig så är det bara. Jag tror att Janni kommer att gå långt och vinna mycket mera än jag har gjort. Jag är jätteglad att ha Janni och träna med, tillsammans med Shanti och Camilla, så har vi nog Europas bästa tjejträning, vilken annan klubb kan skryta med att ha två brun och två svartbälten på damsidan? Vi hjälper varandra och tillsammans har vi kommit till den nivån vi har idag, utan varandra och vår klubb hade det inte varit möjligt.

Som första svenskar dömde du och Markus Widengren på BJJ VM. Hur kändes det att få döma på ett VM?
Det var jätteroligt! Jag ser det som ett privilegium att få döma VM, det är långt ifrån alla som får det, och att vi dessutom var två svenskar är väldigt roligt. Det visar att vi är på rätt väg i Sverige och att vi håller hög klass.

Både du och Markus dömde på European Open i år. Var det första steget för att sen få förtroendet för att döma på VM?
Jag tror det. Både jag och Marcus dömde ju som sagt EM och det gick bra för bägge två, så jag tror att det var det som gjorde att vi fick förtroendet att döma på VM. Man får inte döma på VM om man inte har dömt IBJJF-tävlingar innan, jag vet att förbundet fått många förfrågningar från folk som ville döma som de tackat nej till, så det gör ju det extra roligt.

Ida_Hansson_domare_BJJ_VM_2013
Ida som domare på BJJ VM 2013. Foto: BJJPix, William Burkhardt

Hur tycker du det gick det att döma på VM?
Jag tycker att det gick bra, jag fick mycket positiv feedback, så jag är nöjd med min insats. Självklart gjorde jag missar också, men jag gör mitt bästa och oavsett vad, så fuskar jag inte. Missar sker alltid, men jag tycker att det är väldigt tråkigt att se kompispolitik på mattan.

Vad är det svåraste med att jobba som domare?
Att hålla koncentrationen uppe hela dagen. I början går det bra, men när man har dömt i 10+ timmar och sett alldeles för många matcher, så kan det vara svårt att hålla fokus. Det är alltid jobbigt att döma matcher som är jämna när du har två stora team som skriker dig i nacken, oavsett hur du dömer är det alltid någon som blir missnöjd. Det är viktigt att försöka abstrahera från allt skrik, men det kan vara svårt ibland.

Vad är det roligaste med att vara domare?
Jag började döma för att lära mig reglerna ordentligt. Att döma har utvecklat mig som fighter, det finns ganska mycket regler i BJJ och för att kunna använda dem till din fördel i en match behöver man kunna dem grundligt och i och med att jag själv är domare vet jag hur man dömer och vad som krävs för att få poäng och fördelar. Jag tycker personligen även att det är viktigt att se flera kvinnliga domare. BJJ är fortfarande en mansdominerad sport, men om vi kvinnor vill vara med i sporten tycker jag att det är viktigt att vi är med i flera olika roller, både som fighters, men minst lika viktigt, som domare och i förbundsarbetet. Sverige har ju en kvinnlig ordförande i BJJ-förbundet nu, mycket roligt att se tycker jag.

Hur går det till när IBJJF väljer ut domare till t.ex. VM?
Det är Alvaro Mansor som väljer vem som dömer, jag skickade in en intresseanmälan och fick grönt ljus till att vara med.

Får en IBJJF domare någon ersättning?
Ja, vi får ekonomisk ersättning för att jobba.

Vad vill du ge för råd till personer som är intresserade av att börja döma i BJJ?
Läs reglerna, inte bara en gång, men tills du kan dem, det gäller inte bara dem som vill döma, men de som tävlar också. Det är för mig ett mysterium hur man kan lägga flera hundra timmar på mattan, använda tusentals kronor för att resa och tävla och fortfarande inte har de få timmar det krävs för att lära sig reglerna och förlora av den anledningen. Gå domarkurserna som finns, vi har haft Alvaro på besök i Sverige flera gånger, utnyttja det. När man väl börjar döma är det viktigt att man tror på sig själv och tar egna beslut och inte lyssnar på publiken. Om man börjar ge efter för det, så blir trycket från coacher etc. bara 100 gånger värre. Därmed inte sagt att man inte kan ändra sig när man gör fel, det är en anledning till att det finns en gest för att ta bort senast givna poäng. Lyssna på dem som försöker att hjälpa dig, alla är nya i början, det är helt okej, men det finns råd att få, vi har flera duktiga domare i Sverige som gärna vill hjälpa till.

Du tog nyligen dubbla guld i No-Gi Grappling & Gi Grappling på FILA VM. Hur känns det?
Det känns jätteroligt! Jag har tävlat inom FILA två gånger tidigare, EM 2010 och 2013 och kommit hem med silver bägge gångerna, så det känns väldigt bra att äntligen nå hela vägen fram.

Ida_Hansson_FILA_VM_2013_Gi_Grappling_2
Ida & Lisa Pihl på FILA VM 2013.

Kan du berätta lite om matcherna som ledde fram till respektive guld?
Jag gick två matcher i gi-klassen. I den första vann jag över en ryska på poäng, jag letade efter en submission, men hon hade lite kantig stil, så jag hade inte lyckan med mig med det. Finalen gick mot Kanada, jag drar guard, och lyckas nästa svepa henne direkt, men hon försvarar och hamnar i min stängda guard och jag vinner ganska lätt på en armbar därifrån. Dagen efter gick no-gi klassen, vi är fyra tjejer i min klass, i och med att vi inte är flera, så möter alla varandra. Jag börjar mot samma ryska som dagen innan, jag tar ned henne, passerar guarden, hon vänder om på magen och jag fångar henne i en rear naked choke. Andra matchen är mot Italien, en tjej som kört klassen under mig dagen innan, men antagligen har hon gått loss ordentligt på hotellbuffen, för hon väger in på nästan samma vikt som mig. Även denna match börjar med en nedtagning till mig och en guardpassering tror jag. Matchen slutar på poängvinst till mig, jag minns inte helt ställningen. Finalen blir igen mot Kanada. Jag dummar mig lite grann i början av matchen och går på en halvhjärtad doubleleg, som jag inte får och hamnar underst i halvguard och hon tar ledningen med 1-0. Vi ligger ganska länge i min halvguard, jag kan inte riktigt svepa henne och vi kommer utanför mattan och blir omstartade i mitten. Jag fångar henne i min fullguard och får henne i ett omoplata-svep till sidecontrol och vinner därmed matchen 3-1.

Jag hade lyxen att få lite direkt rapportering från Lisa Pihl under VM och det lät som ni hade en väldigt bra stämning i landslaget. Vad tyckte du?
Det låter som om du har fått samma upplevelse som mig. Vi hade en riktigt bra lagkänsla och väldigt roligt tillsammans. Alla hjälptes åt med coaching och uppbackning under matcherna och man hade verkligen känslan av att vi var där som ett lag, även om vi tränar på olika klubbar till vardags. Att det så gick så bra som det gjorde var säkert med till att skapa bra stämning det också.

Känner du att du har hann ladda om mellan BJJ VM och FILA VM?
Det var lite svårt får jag erkänna. Jag hade tränat hårt och länge inför Mundials och var egentligen mest sugen på att slappa och ha semester. Jag blev lite skadad och dessutom sjuk efter tävlingen, så det passade bra att jag kunde vila ett par dagar och efter det börja träna lite grann igen, jag visste att jag var i bra form redan och behövde egentligen mest bara försöka behålla den och ställa om mig till att tävla utan dräkt. Jag var i Las Vegas sista veckan innan VM i Kanada och hittade en bra balans mellan träning och lite avslappning. Tävlingsgnistan kom igen när landslaget samlades och de andra började tävla, då var det inte så svårt att tända till.

Under FILA EM 2013 vart du bort dömd i finalen, kan du berätta lite om vad som hände?
Jag mötte en tjej från Polen i finalen. Det var ett tag sen, men som jag kommer ihåg det så var det som hände att jag passerar hennes guard till sidecontrol, får poäng av mattdomaren, som borddomaren tar bort. Efter det mountar jag henne, får poäng för det, som de senare tar bort eftersom jag inte har knät i mattan, vilket kanske var rätt, men då har jag redan kommit vidare till att jobba på ryggen, så jag får inte poäng för något alls. Jag kommer till side igen, vilket inte heller räknas, för att jag enligt domaren redan varit där och inte kan få poäng för det två gånger och att jag inte höll det ordentligt, då hon ju faktiskt hade armbågen lite in under min kropp. Vi kommer upp och står igen, polskan drar guard, får inga minus för det, och sveper och kommer upp, får 1 p för det, och vinner därför matchen. Matchen användes som exempel på dålig domarinsats på det efterföljande domarmötet, men det hjälpte inte mig så mycket. Jag har förlorat matcher på FILA’s tävlingar innan helt rättvist, den andra tjejen var bara bättre än mig, men att förlora för att domaren inte har en aning om vad han håller på med på ett EM är för mig oacceptabelt.

Hur ser resten av året ut rent tävlingsmässigt?
Nu under sommaren kommer jag att ställa upp i BJJ-SM som går under SM-veckan i Halmstad. I augusti kommer jag att gå en superfight mot Carol de Lazzer på Grapplers Quest i Amsterdam. Matchen kommer att livestreamas, så jag hoppas att så många som möjligt kan se den. Mycket av sommaren kommer att gå åt på förberedelser inför den. Resten av året har jag inte riktigt planerat än, beroende på skola och min ekonomi skulle jag väldigt gärna vilja åka och tävla på Mundials no-gi i Los Angeles i höst. Vi får se hur det går, hoppas går ju alltid.