rebelz.se

Intervju: Yoel Grundemark

Yoel Grundemark har bruntbälte i BJJ och tränar, tävlar och instruerar för Liljeholmens BJJ& MMA. Tack Yoel för intervjun.


Hur ser din kampsportsbakgrund ut?

Jag började 1996-1997 med jujutsu på Södertälje jujutsu klubb. Jag hade tidigare sysslat med de vanliga Svenssonsporterna, såsom hockey och fotboll, men hade lessnat rejält och ville bryta av med något annat. Så jag tänkte ta en säsong av och bara träna något som verkade kul. Jag skulle ut och åka tåg och köpte ett nummer av Fighter Magazine för att ha något att läsa. Där hittade jag några annonser för kampsportsklubbar i Södertälje och då bestämde jag mig för att det skulle jag testa. Jag kontaktade först en kung fu klubb då jag tyckte att slag och spark momentet verkade häftigast men de svarade inte och då hamnade jag hos Jujutsun. Sen kom jag aldrig tillbaka till fotbollen. Jag tränade i princip uteslutande jujutsu och började tävla så smått. I och med att tävlingssystemet såg ut som det gjorde blev det ganska naturligt att även försöka köra lite karate och judo som komplement, men det var jujutsu jag i första hand höll på med.

Hur kom du först i kontakt med BJJ?
Mats Pettersson, som på den tiden var ett blåbälte under någon av Gracie bröderna, höll någon gång i veckan ett grapplingpass på klubben där jag tränade. Det blev att jag hängde med där och körde. Även om han själv inte ville benämna det som BJJ så var det i princip det vi pysslade med. Det var väl här någonstans som jag började tycka att det var intressant att böka runt på marken. Men det var inte förrän Waldo Zapata öppnade sin klubb i Södertälje 2000 eller 2001 som det blev en mer seriös BJJ träning av det. Jag kommer ihåg att Waldo och Rickard Andersson öppnade varsin BJJ klubb i Södertälje precis samtidigt. Rickard öppnade klubben tillsammans med Mats Pettersson i jujutsu lokalerna medans Waldo hittade en lokal lite mer centralt.  Jag tränade initialt både BJJ och jujutsu då jag fortfarande försökte tävla i jujutsu men hade väldigt ont om träningspartners så då blev det ganska naturligt att låta BJJ:n ta över helt och hållet.  Sen har det varit BJJ hela vägen med MMA som motivationsförstärkare när jag känner att behöver få lite nytt.

Berätta lite om Liljeholmens BJJ & MMA.
Liljeholmens BJJ& MMA startades av två träningskamrater till mig från Södertälje, Eric och Maria Idebro höstterminen 2007 tror jag. De flyttade från Södertälje och ville ha någonstans närmare att träna. Så de startade en klubb och hyrde in sig 3 gånger i veckan i en pytteliten lokal som delades med en taijitsu/ninjutsu klubb. De frågade om jag kunde tänka mig att instruera någon gång i veckan så jag började hänga där lite då och då. Klubben växte snabbt och lokalen blev på tok för liten så inför höstterminen 2008 så flyttades klubben till Örnsberg. Dock så behölls namnet Liljeholmens BJJ. Idag så har vi både BJJ och MMA på schemat. Det är väl i första hand BJJ:n som är utmärkande, även om MMA:n blir mer och mer populär. Idag har vi någonstans runt 60st medlemmar, men jag vet inte exakt. Vi fick stoppa intagningen av nytt folk på terminsstarten för både BJJ:n och MMA:n då vi inte vill ta in för mycket folk i grupperna för att kvalitén på träningen ska kunna behållas. Waldo är tekniskt ansvarig för klubben. Dock så instruerar han inte regelbundna pass på klubben längre då han har en ny klubb, SPR på söder (där jag också hjälper till att instruera). Men instruktörerna tränar regelbundet med Waldo och seminarium hålls vid valda tillfällen så de övriga på klubben får chansen att köra med honom.  I övrigt så är det utöver jag, i första hand Eric och Maria Idebro som har instruktörsrollerna, men fler och fler av våra medlemmar har klivit fram och fungerar som hjälpinstruktörer. Det är en av de stora styrkorna hos Liljeholmens BJJ & MMA, att det är så många som brinner för klubben och som lägger ned stort engagemang för att klubben ska fortsätta utvecklas. Sammanhållningen är stark och arbetar aktivt för att medlemmarna ska vilja tävla. Inte nödvändigtvis för att bli världsmästare eller vinna allt man ställer upp i, men för att utveckla sig som fighters och människor samt att bidra till att utveckla sporterna.

Har ni några unga lovande talanger som vi ska hålla utkik efter på kommande tävlingar?
Vi har inga juniorer i dagsläget så vi har inga rekordjuniorer som t.ex. Amir och Pascal, men det är helt omöjligt att svara på frågan utan att nämna Leandro Fuica a.k.a Leo även om jag knappt vågar berömma honom mer. Han valsade in på klubben för 3 terminer sedan och gått som en raket. Utvecklas i en otrolig takt och har om jag inte missminner mig vunnit allt (GP5 senast) han har ställt upp i utom Stockholm Open 2009 där han kom tvåa. Får han vara någorlunda skadefri och tycker att det är kul att köra så kommer han tveklöst synas på medaljplatser på stora tävlingar de kommande åren.  I övrigt så har vi ett gäng som jag tror har möjlighet att bidra med hög tävlingskvalitet till många kommande tävlingar men för att nämna några så har Jordi Bergstam och Jim Dagaris visat stor talang och utvecklingspotential.

Tränar/tävlar du även i MMA?
Jag tränar för lite MMA i dagsläget mot vad jag egentligen skulle vilja. Med ett tight arbetsschema och att jag har en del skador som jag har dragits med har gjort att det inte funkat något vidare. När jag kör grappling har jag lättare att träna ”runt” skadorna. Men inom MMA så ställs allting på sin spets på ett annat sätt. Men jag har en idé om att åtminstone gå en MMA match under 2010. Det sa jag visserligen 2009 också, men det blev inte så av olika anledningar. Men nu kanske…



Vad tyckte du om din prestation i Grapplers Paradise 5?
Oj, vad tyckte jag om den? Alltså, pisstrist svar, men jag tycker nog inte så mycket egentligen. Den stora prestationen var faktiskt att jag överhuvudtaget kom dit. Jag hade haft en otroligt jobbig höst av diverse anledningar och hade inte tävlat något under hösten 2009 alls så Grapplers Paradise 5 blev den enda tävlingen jag körde efter sommaruppehållet. Jag var inte ett dugg sugen och hade det inte varit för att jag skulle samåka med Per Arne så hade jag antagligen inte ens kommit dit. Men jag kom dit och tyckte det var himla kul att köra så det kändes riktigt bra. Prestationsmässigt så hade jag kunnat göra bättre ifrån mig men spelet funkade ok, testade lite annat upplägg än normalt vilket resulterade i lite tråkiga matcher, men jag hade en skön känsla och det gav mersmak!

I matchen emot Amir Shahmansori i den öppna viktklassen på GP5 så landade du på nacken under ett armbar försök. Amir vart först diskad men sen tog domaren tillbaka beslut och matchen fortsatte. Vad tyckte du om den matchen?
Matchen blev väl inte riktigt som planerad. Jag hade möt Amir redan i viktklassen och förlorade den matchen på en nedtagning så jag visste att han var duktig, men jag kände att jag hade en bra lösning.  Jag gick tidigt på armlåset som satt bra, när han Amir lyfter mig så skriker han och det knakar duktigt i hans arm så jag slutar dra låset och i samma veva drar han ut armen och jag dråsar i marken. Det blev snack om att det var en slam och lite upprörda känslor från olika håll. Personligen var jag så groggy så jag hade inte riktigt koll. Efter att ha sett matchen så tycker jag att domaren gjorde rätt i att inte diska för slam. Dessutom starkt att ändra ett domslut när flera har sett situationen från annan vinkel och fått en annan uppfattning. Dock så tycker jag fortfarande att situationen var en klockren ”verbal tap” när Amir skriker i låsögonblicket (även om jag förstod senare i matchen att han ofta skrek i olika situationer) och jag därför slutar dra låset. Speciellt då diskussionen var uppe under regelgenomgången och domarna hade en hård policy angående detta. Men det var min miss, man ska köra tills domaren bryter. När matchen kördes igång igen så blev det inte så mycket med den. Jag såg fortfarande dubbelt och var rätt off. Den slutade 1-1 tror jag och Amir tilldömdes vinsten på mer aktivitet. Det var rejält klantigt av mig då jag fick för mig att jag ledde matchen med 1-0 (varför har jag inte en aning om) men det var Amir som ledde i och med ett riktigt misslyckat knee bar försök som resulterade i minuspoäng för att vi hamnade i min guard. Det var inte förrän Amir fick minuspoäng för inaktivitet som jag insåg att matchen inte var hemma som jag trodde.  Med facit i hand skulle jag inte ha genomfört matchen efter smällen då jag var rätt rasslig ett tag efteråt, men jag ville gärna slutföra matchen.

Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig?
Mycket styrs av hur många pass jag måste instruera per vecka. Men jag brukar vara på klubbarna (Liljeholmen och SPR) 4 dagar mellan måndag och fredag och sen någon av dagarna på helgen. Fys och styrketräning kör jag oftast på morgonen. Men schemat skiftar som sagt mycket beroende på instruktionspassen. Blir det mycket instruerade försöker jag styra upp morgonpass så jag får köra lite själv och då kanske fysen utgår eller så kör jag något intensivt i samband med passen. Men jag försöker hålla en hel dag samt en kväll i veckan fri från träning. Sen så kör jag mycket på känsla. Förr så skippade jag aldrig ett pass, hur dåligt jag än mådde. Nu satsar jag mer på kvalitet än kvantitet och är jag slut så hoppar jag helt enkelt över träningen och siktar på ett bättre pass dagen efter.

Tävlar du mest i SW eller BJJ?
BJJ har det väl varit fram till slutet av 2008, men efter det så har det varit ungefär 50-50, eller kanske till och med lite mer SW. Det är en kul tävlingsform och jag gillar upplägget. Dessutom så ger det i alla fall på svensk mark i dagsläget möjlighet att få fler matcher än i BJJ för min del.

Vilka är dina främsta styrkor som grappler?
Att jag är hyfsat jämn på alla områden och trivs rätt bra i alla situationer, oavsett om det är topp eller under.

Vad har du för mål med din träning/tävling?
Tävlingsmässigt så är guld för svartbälten i adultklassen i någon av de öppna stora internationella tävlingarna (VM, EM, Panams ex) ett av målen inom BJJ. Inom SW har jag inte något lika uttalat, men nu när vi har ett SM som arrangeras så att vinna SM och få chansen att få tävla för Sverige i SW vore kul!

Vilka tävlingar satsar du på i år?
Har inte lagt upp någon jättedetaljerad plan. Men närmast är det EM om en dryg vecka i BJJ. Sen har jag tänkt åka till American Nationals i no-gi i Las Vegas efter sommaren. Hade en idé om Pan Ams i april, men vi får se vad ekonomin säger. Tävlingarna i Sverige kommer jag lägga in efter ork och känsla, men SM i SW verkar väl vara vettigt att köra.



Saknar du något i grappling Sverige?
Nu börjar saker ta lite form med tanke på BJJ och SW förbundet som har bildats och förhoppningsvis så kommer det resultera i en bättre miljö för grapplingen i Sverige. Jag tycker det har saknats struktur på många tävlingar och att det har varit väldigt godtyckligt med regler osv. Nu finns det t.ex. officiella SW regler för SW förbundet och jag hoppas att fler tävlingar ansluter sig och går efter den mallen utan modifieringar av regler. ADCC uttagningarna är ju annorlunda och ska ju naturligtvis hållas efter ADCC regler.  Nu kommer det ju fler och fler tävlingar vilket är toppen, men jag hoppas att det kan finnas en kommunikation mellan arrangörerna så inte alltför många event krockar.

Vad har du för favorit lås/strypning?
Jag har faktiskt ingen uttalad favorit sådär. Jag använder vanliga gi-stryp en del, i brist på gi så gillar jag det du klappar på.

Grapplers Paradise 5 Open Amir Shahmansori vs Yoel Grundemark
httpv://www.youtube.com/watch?v=IuoS4E4ytro

Grapplers Paradise 5 Open Yoel Grundemark vs Navid Varedian
httpv://www.youtube.com/watch?v=GqnQIlm2Ji0

ESWT 2009 -88kg Markus Forsberg EGAK vs Yoel Grundemark Liljeholmens BJJ
httpv://www.youtube.com/watch?v=nrnOCVWhSFM

ESWT 2009 -88kg Yuki Kvarnström BK Athén vs Yoel Grundemark Liljeholmens BJJ
httpv://www.youtube.com/watch?v=tQCsP3S3XZk

ESWT 2009 -88kg final Alexander Bergman Hilti Stockholm vs Yoel Grundemark Liljeholmens BJJ
httpv://www.youtube.com/watch?v=cX_KE-wPGPw