rebelz.se

Intervju: Janni Larsson efter BJJ VM 2014

Janni_Larsson_BJJ_VM_2014
Foto: Ricard Carneborn

Grattis till guldet Janni. Hur känns det att vara första svensk som tar en guld medalj i svartbältesklassen på VM?
Det känns helt otroligt! När jag gick upp på mattan för att gå min final match kunde jag inte sluta le. För två år sedan var jag till VM första gången och tävlade i lilabältesklassen. Det var så stort och mäktigt att se hela pyramiden fylld med folk som hejade på när svartbältena körde sina finaler. Det känns ofattbart att få ha stått där inför hela publikhavet, att själv få vara i en final. Känslan när jag vann matchen och alla mina vänner och hela Checkmat läktaren hurrade är obeskrivbar.

Hur har förberedelserna varit inför VM?
Jag har tränat BJJ mellan 4-6 dagar i veckan de senaste 2 månaderna, med undantag för de veckor jag var iväg och tävlade. Jag har inte tränat alls så mycket som jag borde ha gjort eftersom jag har fokuserat på skolan denna termin. Jag misstänker att förra året, när jag tränade fulltid, fortfarande gynnar mig. Ska jag kunna fortsätta prestera på tävlingar så kommer jag bli tvungen att höja antal träningstimmar till nästa stora tävling. Det finns ett Checkmat läger i USA innan VM, men jag bestämde mig för att stanna så länge som möjligt och träna på min klubb Arte Suave i Köpenhamn. Nivån på Arte Suave är så hög att jag känner att jag kan förbereda mig bra där.

Janni_Prispall_BJJ_VM_2014
Foto: Ricard Carneborn

Kan du berätta om matcherna som ledde fram till guldet?
Jag åkte på ett armlås i kvartsfinalen mot Bea Mesquita i öppna viktklassen, och var så korkad att jag väntade för länge innan jag klappade. Detta resulterade i att jag har haft svårt att använd min ena arm när jag sedan tävlade i viktklassen. Matcherna blev därför inte så underhållande att titta på. Min första match i viktklassen vann jag på fotlås, någon minut in i matchen. Match nummer två vann jag med 6-0 efter tre svep från x-guard. Jag hade turen att min motståndare i andra matchen tycket om att köra stående, så efter varje svep ställde hon sig upp igen och jag kunde dra guard och svepa igen. I final matchen mot Vanessa Oliveira så kände jag att jag inte kunde svepa för jag var rädd att min armbåge inte skulle hålla om jag fastnade i hennes spiderguard. Jag valde därför att gå på lås från botten samt få fördelar för svep försök istället för att svepa. Jag samlade på mig tillräckligt många fördelar så jag ledde, och sedan var planen bara att hålla henne ur balans till tiden gick ut eller tills jag fick in ett lås som satt.

Vad har du för planer framöver?
Just nu sitter jag på flygplatsen och väntar på mitt flyg hem till Danmark. Första prio när jag kommit hem är att få en röntgen av armbågen så jag vet att allt är okey. Sedan blir det tenta plugg och fysioterapi övningar för armen. Jag hoppas att den är hel nog så jag kan tävla på SM om någon månad.