rebelz.se

Genomgång av SW-tävlingar 2016

SM2016-1

Foto: Von G Photography

Svenska Cupen & Svenska Mästerskapet
Svenska Cupen är ett tävlingskoncept som Svenska Submission Wrestling Förbundet (SSWF) har jobbat fram. Det kommer vara tre Svenska Cupen tävlingar under 2016. Dessa tävlingar kommer vara i Eskilstuna, Helsingborg och Gävle. Svenska Cupen tävlingarna och SM kommer ligga som grund för ett SW-landslag under 2017. Landslaget lär utvecklas allt eftersom de närmsta åren, till en början så blir det nog ekonomiska bidrag från SSWF till de som är med i landslaget för att kunna åka till ADCC EM. Svenska Mästerskapen kommer i år igen att arrangeras i Eskilstuna. Både SM och Svenska Cupen använder ADCC Pro-regler och är för seniorer +18 år. Grapplers som är 16-17 år kan ansöka om dispens hos SSWF för att få delta. Inga erfarenhetsklasser används på dessa tävlingar. Går det då bra att för alla att delta? Ja.

SUB016 blir ADCC Sweden
De tävlingar som tidigare kördes under namnet SUB016 i Eskilstuna kommer nu köras under ADCC-flagg. Detta beror på att arrangörsföreningen, Torshälla Grappling Sällskap IF (TGS IF), har fått möjligheten från ADCC att ”branda” tävlingarna som äkta ADCC-tävlingar. Förhoppning är att tävlingarna då ska locka till sig tävlande från norra Europa och göra tävlingarna större och bättre.

ADCC Swedish Open kommer precis som Svenska Cupen och SM köras med ADCC Pro-regler för seniorer +18 år utan erfarenhetsklasser, d.v.s. alla får delta på tävlingen. Förhoppningen är att Swedish Open ska locka till sig tävlande från norra Europa och en del i detta är att de personer som kommer till semifinal i respektive viktklass ska kvala in till den öppna viktklassen som körs i slutet av tävlingen. Det kommer då finnas prispengar till vinnaren i den öppnaviktklassen. Anledning att adcc.se är på engelska är just för att det ska bli enkelt för tävlande från andra länder att få korrekt information.

ADCC Tournament tävlingarna kommer rikta in sig på nybörjare, fortsättare och juniorer. På dessa tävlingar kommer man tävla i erfarenhetsklasser, åldersklasser och viktklasser. Det kan bli så att klasser slås ihop om det är få tävlande.

Alla tävlingar som arrangeras av TGS IF i Eskilstuna kommer använda Smoothcomp för registrering och betalning. Framöver hoppas arrangören även kunna använda systemet fullt ut och köra det under tävlingen. Det som är smidigt med Smoothcomp för de tävlande är att de kan avanmäla sig inom ett visst datum och då få pengarna tillbaka, byta viktklass själva samt att man har en inloggning till Smoothcomp där man kan anmäla sig till ett flertal av alla SW- och BJJ-tävlingar i Sverige.

Det kommer finnas möjlighet för arrangörer i Sverige att arrangera tävlingar under ADCC-flagg. Om någon arrangör är intresserad går det bra att kontakta ADCC genom att maila till contact@adcc.se.

Vägen till ADCC VM
Vägen till ADCC VM är som tidigare år. Herrarna som vinner respektive viktklass på ADCC EM 2016 & 2017 och damerna som vinner respektive viktklass på ADCC EM 2017 kvalificerar sig till ADCC VM 2017.

Svenska Grappligligan läggs ner
Svenska Grapplingligan (SGL) har vart väldigt populär tidigare med alla sina deltävlingar runt om i Sverige samt riksfinalen varje år. Som jag har förstått det så har nu Svenska Grapplingligan helt lagts ner. Enligt rykten så kommer vissa arrangörer att fortsätta arrangerar tävlingar under SGL-formatet.

Westisde Tournament
Gladius i Göteborg kommer fortsätta arrangera tävlingen Westisde Tournament. Tävlingen riktar sig till nybörjare från föreningar i region väst. Tävlingen arrangeras i slutet av vår- och höstterminen och använder ett regelsystem som SSWF själva tog fram när förbundet startades 2007 och som numera brukar kallas för Alive-reglerna då det användes av Alive Submission Wrestling Tournament. Alive lyser med sin frånvaro då tävlingen ligger vilande tillsvidare.