rebelz.se

Intervju: Martin Janson

Martin Janson har svartbälte i BJJ och är huvudinstruktör på Stenungsunds Kampsportsakademi samt en av arrangörerna till Swedish Open BJJ.


Familjen Janson.

Hur kom du först i kontakt med grappling?
Jag började med Shootfighting 2001 på dåvarande Lupus (sedemera Gladius) i Göteborg. Jag hade August som tränare och vi blev snart ett bra tävlingsgäng som tränade och tävlade mycket ihop med god sammanhållning. Det var min första grapplingkontakt men under flera år satsade jag helhjärtat på Shootfighting och därmed lika mycket stående som markträning. Efter SM i Shootfighting 2004 bestämde jag mig för att fördjupa mina grapplingkunskaper och hoppade på ADCC european trials 2005 i januari och åkte ut i första omgången. Efter det startade en 2 års målmedveten satsning inför ADCC 2007 med biljett till ”VM” som mål. Då tänkte jag att det nog är bäst att få grapplas så mycket som möjligt så jag började köra med gi sommaren 2005 och startade upp BJJ-träning i Stenungsund den hösten. Sen dess har det blivit några resor till Brasilien där jag tränat för Marcelo Yogui. Det blev en silvermedalj på european trials 2007 och därmed ingen resa till VM. I november förra året fick jag svart bälte av Marcelo och idag är det BJJ som är viktigast för mig och jag tävlar allra mest med gi även om det ibland blir SW också så klart.

När och av vilka startades
Stenungsunds Kampsportsakademi?
Stenungsunds Kampsportsakademi grundades 1984 av Jonas Eklund och Mårten Söderström under namnet Stenungsunds Ninjutsu Dojo. Här började jag träna 1996, även om jag flyttade till Göteborg under en period har mitt hjärta alltid funnits i Stenungsund och jag tog över rollen som huvudinstruktör någon gång 2002-2003 skulle jag tro.

Tillhör ni något team?
Vi är medlemmar i Dynamix med vår BJJ-sektion. Via Dynamix får vi tillgång till värdefulla instruktörsutbildningar och bra gemenskap och utbyte. Första kontakten med Dynamix (eller Sport-Ju-Jutsun som det hette då) var 2004 tror jag då jag och tre klubbkompisar deltog i ett teknikseminariet och fastnade för Ricards och Ingemars pedagogik och kunskap.

Vilka fördelar respektive nackdelar ser du för en klubb att ingå i ett team?
Jag antar att man skall svara både för och nackdelar men för vår förening innebär det framförallt fördelar. Bra utbyte, briljant pedagogik och många trevliga och duktiga utövare. Nackdelen skulle vara det geografiska då kanske. Personligen hade jag gillat om teamet stärktes på västkusten för mer regelbundet utbyte, men allt går att förändra. 🙂

Berätta om verksamheten på Stenungsunds Kampsportsakademi.
Ninjutsun är utfasad numera och vi bedriver träning i BJJ och Kickboxning. BJJ tar in från 8 år och kickboxningen från 14. Vi byggde vår nya lokal våren 2010 och då tappade vi faktiskt lite medlemmar eftersom vi lade mer tid på att bygga lokal än medlemsantal. Men den här höstterminsstarten har varit något utöver det vanliga och jag gissar att vi ligger på ca 120 medlemmar redan! Gissningsvis är BJJ´n lite större då vi har barn och ungdomsgruppen också men i vuxengruppen är det fullt hus på kickboxningen! Klubben har alltid varit öppen för motionärer såväl som tävlande. Det har länge varit viktigt med en välkomnande och öppen atmosfär på klubben och stämningen är väldigt god, vår klubb måste vara den bästa som finns!


Richard Johansson, Marcelo Yogui, Martin Janson och Martin Hedenbergh.

Ni arrangerar den årliga tävlingen Swedish Open BJJ, hur har tävlingen utvecklats genom åren?
Vi började 2006 med att arrangera vår första egna tävling då kallad Stenungsund BJJ Open. Det kom 185 deltagare och vi fick väldigt goda vitsord för arrangemanget så alla blev sugna på att försöka igen nästa år. Utvecklingen har sedan varit spikrakt uppåt och vi hade ca 465 deltagare på tävlingen förra året. Betyget för vårat arrangemang har varit fortsatt väldigt gott och vi har fått mycket värmande positiv kritik på olika forum, bloggar med mera. Nu satsar vi extra hårt inför 2010 då vi byter namn till Swedish Open.

Varför bytte ni namn från Stenungsund BJJ Open till Swedish Open BJJ?
När nu tävlingen växt sig till att bli en av de största i norra Europa så vill vi attrahera mer internationell profil. Då upplever vi att namnet Swedish Open är mer ”lättsålt” utomlands. Tanken är att vi skall få större prestige i tävlingen genom att nå ut till fler nationer i marknadsföringen. De första anmälningarna från England har redan ramlat in så det känns som om beslutet var riktigt!

Hur kommer ni jobba för att tävlingen ska fortsätta växa?
Deltagarantalet gissar jag kan växa lite till men det är inte det huvudsakliga målet. Det viktigaste är att vi kan göra ett bra jobb med våra resurser som liten klubb. Vi vill höja den internationella profilen men samtidigt bibehålla avgifterna rimliga och servicen grym. Om vi lyckas med det så vet jag hur stolta alla ideellt arbetande funktionärer blir söndag kväll och det är nästan det viktigaste för vår klubb.

Har ni några nyheter för i år gällande tävlingen som du kan berätta om?
Precis som förra året inbjuder vi till efterfest på Harrys lördag kväll med Live UFC 122 från Oberhausen i Tyskland. Boka bord i förväg, förra året gick platserna åt! Grymma medaljer präglade speciellt för oss. Generösa sponsorer på plats som låter er prova och leka med deras utrustning.


Martin mot Christoffer Hermenstad i finalen på Norweigian Open Championships 2008.

Du är med i Svenska Brasiliansk jiu-jitsu förbundets styrelse. Vad fick dig att engagera dig i förbundet?
BJJ var tidigare organiserade under Jujutsu-sektionen och vid ett par tillfällen blev jag lite missnöjd över att (naturligtvis) ingen engagerade sig i våra frågor. Så jag engagerade mig i förbundet med målsättningen att BJJ´n skulle få självbestämmande över sina ekonomiska resurser. Sen har jag blivit kvar ytterligare ett år!

Hur tycker du arbetet inom förbundet har gått?
Första året var den stora bedriften att bli eget underförbund. När detta väl skett så tycker jag styrelsen tappade lite tempo. Inför nästa år, efter nyvalet fick styrelsen lite ny fart och nu tycker jag vi med tanke på att alla bidrar ideellt gör ett bra jobb.

Vilka områden/frågor prioriteras just nu inom förbundet?
Vi försöker få till en riktig tolkning av reglerna översatt till svenska för att kunna licensiera egna domare inom SBJJF. Planen är att få över den person hos IBJJF som är ansvarig för reglerna för att hålla utbildning med en större grupp. Detta har skjutits upp vid tre tillfällen från IBJJF:s sida så nu jobbar vi mot ett tillfälle under våren 2011. Sen är ju SM något som närmar sig nu och vi jobbar just nu med att färdigställa tävlingshemsida och lite annat smått och gott för att backa upp Fenix kampsport som står som värd nu i december. Parallellt med detta har jag och Ricard Carneborn genomfört fystester på svenska topputövare. Detta är ett led i SBJJF arbete att färdigställa vilka fysiska krav som skulle vara lämpliga att ställa på en utövare som förväntar sig en plats i ett landslag i framtiden. SBJJF är det första förbundet inom SB&KF som genomför denna typen av tester så vi har fått bra respons från SB&KF för vårt arbete och fantastisk hjälp från personalen på elitidrottscentrum och Bosön.

Hur ser du på framtiden för BJJ i Sverige?
Mycket bra naturligtvis, jag tror att svensk BJJ har framtiden för sig. Det skall bli spännande att se hur SM faller ut nu och kul om det dyker upp några för mig okände namn på resultatlistorna som vill slåss för att visa framfötterna till framtida landslag! Om man sneglar på SSWF så tycker jag SW´n har fått en jättebra utveckling sen deras start med SM och landslagsuttagningar. Jag tror BJJ´n står inför en liknande utveckling om 1-2 år.

Vilka personliga tränings- och tävlingsmål har du framöver?
Jag tränar på för att kunna prestera på topp under EM i Portugal 2011. Jag tänker ställa upp i black belt adult första gången för mig i en internationell tävling och jag skall ned i vikt till -88 med gi så min försäsong är igång med löpning och styrka. SM i december är tänkt som ett delmål och jag satsar absolut för att slåss o guldet i -88!

Vilken är din favorit submission?
Skall man säga det innan SM? Handledslås och triangel, och armlås och korsstryp och…