rebelz.se

Intervju: Anny Hammarsten

Anny Hammarsten är lilabältare och huvudinstruktör i BJJ på Katrineholms Budocenter. Tack Anny för att du ställde upp på att svara på mina frågor till intervjun.

AnnyHammarsten1
Anny gör en armbar.

Hur ser din idrotts/kampsportsbakgrund ut?

Jag började träna karate 1995. Anledningen var att jag ville att min 4-årige son skulle börja med självförsvar. Han ville inte börja så jag tänkte att jag skulle föregå med gott exempel och börja själv. Jag var jättenervös . Efter ca 2 år började också min son träna karate.

Hur kom du först i kontakt med grappling/BJJ?
Det var på en karate tävling i Danmark 1998. Förutom att det var tävling arrangerades olika seminarier, bland annat Shootfighting stod på schemat. Min karateinstruktör blev väldigt intresserad av markbiten och började lägga in markträning på lektionerna. Jag är rätt liten så jag insåg att jag behövde mer teknik för att kunna hävda mig så 2000 tog jag kontakt med en BJJ klubb i Linköping och tränade med dem under sommaren, väldig trevlig klubb. Det var en resa på 8 mil enkel väg så jag skulle inte ha råd i längden att pendla, men i slutet av sommaren fick jag reda på att några skulle öppna en Shootfighting klubb i Norrköping så jag började träna där.

Berätta lite om Katrineholms Jiu-Jitsu Club.
Vi startade 2007 då var det en klubb som bestod av vanlig Jiu-Jitsu och Karate. Vi blev en sektion av klubben. Det slutade med att alla som körde vanlig Jiu-Jitsu gick över och körde BJJ i stället och Karate sektionen slog igen av privata själ. Så klubben består enbart av BJJ och grappling utövare. Vi är 16st medlemmar, 4 tjejer och 12 killar.

Såg att Katrineholms Jiu-Jitsu Club har gått in under Katrineholms Budocenter. Varför?

Anledning att vi bildade Katrineholms Budocenter var att vi kände att vi ville få in en samarbetspartner och dela på utgifterna. Wado Karate är en tävlingsinriktad klubb precis som vi. Vi är väldigt nöjda med samarbetet.

Några framtidsnamn från Katrineholm som vi ska hålla utkik efter framöver på tävlingar?
Lisa Blomgren och Roberto Amedi, de är bar 16 år men otroligt begåvade. Grappling kommer så naturligt för dem och de är väldigt ödmjuka. De vågar slappna av när de rullar, en egenskap som gör att de utvecklas otroligt snabbt.

Vad är roligaste med att instruera/coacha?
Jag är huvudinstruktör på klubben och det som är det roligast är att man får omges av personer som älskar att träna BJJ och grappling i sin närmiljö. På köpet blir jag en bättre utövare för jag måste förstå BJJ och grappling på en annan nivå när jag ska lära ut det. Otroligt givande att dela med sig av det man kan och en utmaning att lära ut det.

AnnyHammarsten3

Vilken framgång på tävlingar/turneringar värdesätter du mest?
Det är svårt, jag har aldrig ställt upp på EM i BJJ eller VM så jag har inga sådana meriter. Jag får nog säga min första grappling tävling jag vann. Finalen gick på Fighter extreme 2 och tv sändes. Det var den tävlingen som startade min hunger att tävla. Jag är förstås rätt stolt över att vinna Gameness 2005. Det var endast en öppen viktklass för oss tjejer och i finalen mötte jag Johanna Isaksson från Lupus MMA, en väldigt vältränad tjej. Jag vann matchen på ren vilja och lyckades dra ut henne på en armbar, jag tror att jag blev liggande på mattan i ren utmattning i 2-3 min. =)

AnnyHammarsten2
Anny på SW SM 2009 där hon tog silver medalj.

Några tävlingar framöver som du planerar att delta på?
SGL, Grapplers paradise 5 och Shoot Challenge 6. Förutom dem, kommer jag sälla upp på alla tävlingar jag får tid att ställa upp i och längre fram försöka kvala till ADCC 2011. =)

Vilka egenskaper tycker du är viktiga för att bli en bra grappler?
Viljan att vilja bli bättre, kunna slappna av, ödmjukhet och att se utanför ramarna, alltså att hitta ett uniktgame som passar en personligt. Och inte minst tycka att det är det roligaste som finns. =)

Vad tror du om grapplingens framtider i Sverige?
Jag tror att grappling kommer fortsätta att växa.

Hur tror du klubbar kan nå ut till unga tjejer för att de ska testa på att träna SW/BJJ?

Vara bra förebilder och att vi tjejer som håller på med sporten vågar synas.

Vad har du för favorit lås/strypning?

Armbar.