rebelz.se

Konsten att färga en gi. Alternativt: Det viktigaste med fighting är att se bra ut när man gör det.

Nu i somras testade jag äntligen att färga en BJJ-dräkt. Det är någonting jag har varit sugen på länge, och när jag såg att Manto ”4.0” i vitt var otroligt nedsatt på rebelz.se (det finns säkert nästan lika billiga vita gis på fler ställen) så bestämde jag mig för att det inte fanns någon anledning att inte testa.

manto 4 vit

På internetforum och Facebooksidor nämns ofta ”Dylon” som det perfekta färgningsmedlet att färga gis med av engelskspråkiga gi-nördar. Jag valde en annan väg och promenerade istället de 10 minuter det tar för mig att komma till närmaste Ö&B (det finns säkert lika bra färgningsmedel på fler ställen). Jag köpte ett kilo färgningssalt och två förpackningar färgningsmedel (då det är hyfsat mycket tyg i en A4 Jiu Jitsu-dräkt).

färgningsmedel och salt2

 

Jag valde att färga den grå då jag tycker att 93brand ”Goose” och Scramble ”Rebel” är fantastiskt snygga. Jag har också märkt att fler och fler företag släpper grå dräkter. Ett billigare exempel är t.ex. Valor Fightwear från England som gör väldigt fina, grå, gi-dräkter.

Efter att ha följt instruktionerna öppnade jag tvättmaskinsluckan med en liten gnutta nervositet. Även fast instruktionerna var lätta att följa så är tanken att förstöra en BJJ-dräkt (även fast det var ett riktigt kap) inte speciellt lockande.

Jag pustade ut rejält när jag hängde upp dräkten på tork och såg att den hade färgats snyggt och jämnt över hela gin.

Manto grå nytvättad2

 

Färgen blev lite ljusare när den torkade (vilket jag inte hade nåt emot). Jag blev barnsligt förtjust när jag märkte att (helt i enlighet med det jag tidigare hade läst):

1) patchar inte färgas

2) tråden i styngnen inte färgas

Manto Grå krage och patch Manto grå byxa och krage

 

För att sammanfatta: med ganska lite lagda pengar och tid förvandlades en helt vanlig gi till en fantastiskt fin one of a kind gi (för de som tycker att det är kul) med contrast stiching och drawstring.

Jag brukar ibland säga (på skoj) att: ”Det viktigaste med fighting är att se bra ut när man gör det”.  Och med den här dräkten är man banne mig på väg i rätt riktning!