rebelz.se

Intervju: Lars Wallin

Jag fick chansen att maila lite frågor till Lars Wallin inför hans kommande Sverige besök i oktober då han kommer hålla seminarier runt om i Sverige. För mer info ang. hans seminarier kontakta Wallin MMA Teams Sverige representant Magnus Holm på magnus@vasterasbjjteam.se. Tack Lars för en väldigt intressant intervju.

LarsWallin1
Bild från www.wallinmma.com.

Berätta om din idrotts/kampsportsbakgrund?

Jag började med Judo (under Istvan Hambalek) hemma i Linköping som 5-åring. Sedan så hoppade jag över till Kyokushinkai Karate (Håkan Nygren) i högstadiet. Jag har ju både simnings och ”World Strongest Man” mästare inom familjen så kampsport blev liksom min grej att var bäst på, ha ha!

När började du med BJJ?
Jag såg en annons i Los Angeles (92/93) och såg att några som hette Gracie utmanade vem som helst på fight. Jag satt hemma och häcklade dom ihop med en kompis och Lana (min exfru) fick nog och letade upp dom. Ett par dagar senare körde hon ner mig dit (till min stora överraskning) och sa åt mig att gå in och utmana dom om jag trodde att jag var så cool. Royce var himla trevlig och lät mig köra mot en av hans kusiner först och jag kommer ihåg hur Lana skrattade så tårarna sprutade när jag om och om igen fick storspö av en lite brasse som såg ut som han fortfarande gick i skolan. Efter denna pinsamma händelse så blev jag god personlig vän med Royce och jag började träna med dom i Rorions Garage (innan dom hade en skola). Jag blev en av Royce sparringpartners omedelbart och har varit det under alla hans matcher förutom den mot Matt Hughes (bodde i Las Vegas då). Under ”the garage days” så fanns alla där. Rorion, Rickson, Relson, Royce, Renzo, Fabio Santos, Royler med flera. Stämningen var fantastisk och jag tränade 6 dagar i veckan ihop med folk som Steve Maxwell, Marc Laimon, Chris Brennan, John Burke med flera.

Vad har Gracie familjen betytt för dig personligen?
Familjen Gracie gav mig nya ögon att se en fight med och dom gav världen en ny sport genom sin Jiu-Jitsu och Rorions projekt ”The Ultimate Fighting Championship”. Jag har nu snart kört i 20 år och jag har fortfarande samma passion kvar för att rulla. Royce har alltid varit en otroligt bra vän och det har varit oerhört roligt att få resa runt med honom och ge seminarium/tävla. Rorion är raka motsatsen till Royce och de andra bröderna och han är så makt och pengargalen att hela familjen har vänt honom ryggen, även en del av hans barn. Jag sa upp min bekantskap och lämnade Gracie Academy för gott för ca 3 år sedan. Utan att gå in för mycket på allt galet som Rorion har blivit så har jag insett att Rorion har lämnat verkligheten tyvärr och skapat en slags religiös kult där nere som nog skulle få Grandmaster Helio att vända sig i graven. Bland annat så har dom börjat sälja bälten över internet, vilket ju är helt mot Helios livsfilosofi.

Kan du berätta lite om Team Lars Wallin?
Jag öppnade min första skola redan som blåbälte 1995 eftersom det tog mig nästan 3 timmar i bilen (6 dagar i veckan) ner till Torrance och Gracies. Jag arbetade ju även som personlig tränare så jag lät mina klienter få rulla lite ibland som konditionsträning. Jag kände ganska snart att jag började utveckla en egen stil och egna tekniker genom att utveckla det som jag lärde mig nere på Gracie Academy. Som lilabälte började ”Caique” (7:e gradens svarta bälte eller ”Red belt”), en av mina instruktörer, att få upp ögonen för min egna stil och vi planerade att öppna vår egen skola tillsammans. Men jag valde att stanna med GA eftersom Royce var min vän och i stället så blev det först som brunbälte som Wallin MMA först tog form. Jag gav ofta klasser nere på GA och det hade gått så långt att jag ofta hade fler elever än Ryron och Renner (Rorions söner). Rorion vill enbart hålla fram sina söner och sig själv så han gick så långt att han till och med satte upp skyltar som förbjöd all instruktion och fri sparring utanför hans söners klasser. Dessutom gjorde han en ännu galnare sak, han graderade dem båda till 6e gradens svarta bälte inom bara 3 år efter att de fått sitt svarta. I samma veva så flyttade jag till Las Vegas och öppnade skola där som oberoende (Wallin MMA).

LarsWallin2
Bild från www.iksu.se.

Vilka klubbar ingår idag i Wallin MMA Team?
Under 06/07 så flyttade jag hem till Stockholm och gav klasser och seminarium på olika skolor. Jag har alltid ogillat girigheten och all barnslig politik/maktstrid som ofta syns inom kampsport. Vet bland annat att många brasse-organisationer mjölkat skolor på olika avgifter runt om i världen, så jag skapade en vänskapspakt utan avgifter mm. Wallin MMA Team är ett brödraskap där skolan kan lämna när dom vill och helt utan kontrakt. Jag erbjuder de skolor som jag tycker är trevliga och seriösa att få all hjälp dom vill av mig och jag besöker dom så ofta jag kommer hem på besök (ca 4 ggr /år). Jag har även 2 svartbälten (Magnus Holm specialiserad på NoGI och MMA & Anders Thelin som är en fantastisk BJJ kille och GI specialist) som representerar mig i Sverige när jag inte finns på plats. För tillfället har vi klubbar i Trollhättan, Västerås och Katrineholm men vi samarbetar även med andra skolor såsom Escalate MMA i Nyköping med flera runt om i landet. Min huvudskola ligger i Los Angeles och heter ”LB4LB Boxing/Wallin MMA”. Vi ligger i Beverly Hills och jag planerar inom kort att öppna ytterligare en skola till i So Cal.

Hur kommer det sig att du flyttade till USA?
Jag drömde redan som liten om att bo här och tillbringade en sommar i Santa Claritha. När min pappa dog i cancer så kände jag att ville ut och se mig om i världen och så ramlade jag på Lana här och vi gifte oss på en gång.

Vad är det roligaste med att instruera/coacha?
Jag tillbringade mycket tid med Grandmaster Helio och blev väldigt inspirerad av honom och hans sätt att dela med sig sin kunskap. Gillade hur enkel och vänlig han var och kände tidigt att jag skulle vilja göra samma sak. Jag hade alltid lite svårt för hur strikt den traditionella Budon kändes, så lekfullheten hos Gracie familjen passade mig perfekt. Just nu så har vi t ex startat upp MMA- klasser för barn här i LA och det är alltid lika roligt att se dessa småknattar utvecklas till små vänliga monster på mattan. Sedan så är jag ju svensk i grunden så det känns himla kul att så här mot slutet av min aktiva del inom sporten få komma hem och hjälpa utvecklingen hemma i Sverige. Jag har alltid ogillat poängtänkandet och tycker att tävlingarna har blivit så himla tråkiga de senaste åren. Så jag vill vara med och påverka så att sporten glider tillbaka åt det håll som var Grandmaster Helios ursprungliga vision. En match ska vinnas på utklappning och alltid ha en obestridd segrare och tyvärr blir det ofta fel när folk prioriterar poäng och inte vågar öppna upp ett utbyte av submissions. Det syns bland annat rätt klart inom MMA där BJJ har fått en del problem de senaste åren.

Har du några favorit grapplers?
Jag gillar alltid den som vågar och är kreativ. Gamla idoler har varit t ex Rickson, Rumina Sato,  J-J Machado, Murilio Bustamante och inte minst Royce i början av UFC. Idag gillar jag att kolla in grapplers som Damien Maia, Marcelo, Kron Gracie, Jeff Glover, Bill Cooper med flera. Jag tycker det är synd att Rorion har saboterat sina söner Ryron och Renner från att visa omvärlden deras enorma talang. Dom skulle lätt kunna ta hem ADCC, Mundial och ha fantastiska MMA karriärer om han inte hindrar dom. Pride Bushido 1 var ju t ex menat att vara R & R’s MMA premiärer men sedan så sabbade Rorion det också. Som rena grapplers och om man bortser från poäng (vilket vi aldrig spenderat en minut på att träna) så har jag svårt att se någon som skulle lyckas klappa ut de två. För er som vill kolla in hur pass jävliga dom är så rekommenderar jag er att hitta DVD:n  SoCal ProAms ”Invitational – Behind closed doors” från 2003 . Där kan ni se R & R i en 16 mannaturnering utan tidsbegränsning köra över motståndare som t ex Joe Stevenson, Cassio Wernek, Joe Camacho, Tod Mrgolis, Andy Wang, Tyrone Glower, Pete Spratt med flera. Dom hade just fått sina svarta bälten och valde att köra denna SW-tävling iklädda GI överdel. Rafael Lovato Jr har t ex blivit utklappad med lätthet varenda gång han gått mot R & R och det säger ju en del.  Kommer även ihåg när Ryron som nyblivet svartbälte och med feber vann över ADCC champ Jeff Monson i en sjukt vild match som pågick i hela 1 timme och 8 minuter. Hemma i Sverige gillar jag att kolla in mitt lilabälte Anny Hammarstens framfart. Har annars tyvärr missat många av talangerna som vuxit fram där hemma men jag tror stenhårt på Sverige inom den här sporten framöver.

LarsWallin3

Vilken framgång på tävlingar/turneringar värdesätter du mest?
Min första tävling var ett minne som alltid kommer stå ut. Jag tog silver som vitbälte och var så trött att jag spydde efteråt. Jag kunde ha vunnit finalen men jag visste inte hur ett fotlås skulle göras och låg istället och försökte bryta av vaden på min motståndare. Annars ser jag mitt guld i US Nationals som speciellt för jag hade influensa och hög feber men jag lovade mig själv att göra mitt bästa ändå. Jag vann alla 4 matcherna på choke snabbt och mellan varje match fick jag tjurrusa till muggen för att inte göra i brallan. Jag hade inga förhoppningar alls den dagen så det var otroligt kul att lyckas trots allt. Andra vinster som i Copa Pacifica, IGJJF Worlds och många andra har förstås känts roliga men det är alltid roligast när man vinner över sig själv. Mitt mörkaste minne är utan tvekan när jag skulle gå min första stora MMA match i ”King of the Cage” Mina träningspartners Jerry och Aaron var titelhållare där och vi drömde om att lyckas hålla 3 titlar samtidigt. Men strax innan så blev jag slammad under sparring så jag förlorade känseln i bägge ben och sabbade en kota. Det tog nästan ett halvår innan jag ens kunde gå eller sitta normalt igen. Det var slutet på mina drömmar för en MMA karriär och läkarna trodde aldrig att jag skulle kunna träna BJJ igen. Jag har ibland fortfarande problem i ryggen från den olyckan men med hjälp av Yoga, Ginastica Natural och massage från min älskade flickvän Marsida, så håller den än och jag kan fortfarande rulla dagligen. Jag värdesätter nog mest av allt de motgångar som jag kämpat mig igenom. Mest bitter är jag nog för att jag missade den förta ADCC pga fusk. Jag mötte ett av JJ Machados svartbälten och JJ var domare. Synd att jag inte har den matchen på film för det skulle vara kul att höra JJ Machado förklara vad han sysslade med som domare den gången.

Stämmer det att du är släkt med Per Eklund?
Nja, Per är Martins (min gamla barndomsvän och manager) bror. När jag och Royce var hemma på Sverigebesök runt -00 så hängde en blyg Pelle på och var med oss. Han visade faktiskt talang redan då under seminariet och sedan så har jag försökt hjälpa honom så gott det går. Kommer ihåg att jag fick Royce att åka över och vara i Pelles hörna under en tidig MMA match i Danmark bland annat. Per har ju vuxit enormt som fighter de senaste åren, mycket pga att han aldrig backat från att tävla och våga utvecklas. Nu har han ju en liten son med och det verkar ha sporrat honom ytterligare. Jag tog med Per på ett av mina seminarier i Sverige för ca 2 år sedan och han visade vilken kärleksfull farsa han var då. Per har satt sitt märke på sporten som första Svensk i UFC och det var tråkigt att se hur lite utrymme han gavs i t.ex. Fighter Magazine inför den matchen. Vi borde stå bakom våra Svenska krigare lite bättre tycker jag. Senast jag pratade med Pelle så hade han lite snöpligt just förlorat sin 3:e match i UFC och var i full gång med att dra igång sin egen skola i Stockholm. Han är superbegåvad och satans envis så jag tror att han har mycket kvar att ge den här sporten.

Vad har du för framtidplaner?
Jag förbereder mig som bäst på att komma hem den 8 oktober för att under en månads tid fara runt i Sverige och besöka klubbar och ge seminarium. Ser mycket fram mot det och all svensk mat. Om någon vill ha ett besök så kan ni kontakta min svenska representant Magnus Holm på mail: magnus@vasterasbjjteam.se eller kontakta mig genom min sajt: www.wallinmma.com.

Jag bygger för tillfället upp ett MMA team här i LA och samarbetar bland annat med MMA Heat (www.mmaheat.com). Jag har bland annat Ola (en WBO världsmästare i boxning), Diego (ett fettfritt monster på 135 kg), Sandy (kvinnlig surfare och MMA talang) och en del andra som jag arbetar hårt med. LB4LB Boxing har promotorlicens här och vi har just avslutat Vitalli Klitchkos matchträning här nu så vi hoppas att hinna hålla en kombinerad MMA och boxnings gala innan året är slut.

Jag ska träffa lite nya klubbar under mitt besök och hoppas att de vill vara med i vårt trevliga gäng framöver.

LarsWallin4

Vad har du för favorit lås/strypning?
Oj vad svårt! Hmm? Kanske mitt fotlås från mount (under) eller min chicken-wing eller min nya leksak ”Python-kimuran”, den är kul. Men min absoluta favorit är en kombination av 3 subbar på en gång (armbar, kimura och triangel).