rebelz.se

Intervju: Ricard Carneborn

Ricard_Carneborn

Den 29 maj till 2 juni går IBJJF World Jiu-Jitsu Championship i USA. Nedan finner ni en intervju med landslagscoachen Ricard Carneborn.

För första gången skickas ett BJJ-landslag i alla viktklasser. Hur känns det för dig som landslagscoachen?
Det känns jättebra att kunna skicka ett landslag i alla klasser. Svensk BJJ växer hela tiden och det blir allt fler som tävlar hela året och samlar rankingpoäng. Det gör att det finns konkurrens i alla klasser och det måste det vara för att vi ska ta ut en fighter.

Hur svårt är det att ta ut ett landslag där det finns så många olika klasser?
Det är självklart en process där det gäller att vara noggrann men vi har ett välfungerande rankingsystem där lila, brun och svartbälten kan samla poäng under 1 år och där den som ha högst ranking ligger bäst till för att få platsen. Vi väger dock in andra faktorer som att delta på de läger vi har samt medaljchans på VM. Nu blev det tyvärr en del skador på slutet (jag lider med Richard Boman/Viva Zapata som dels blev uttagen förra året men fick tacka nej då han skulle få barn och detta år blev han skadad på NOC, Richards chans kommer dock att komma).

Vad tror du om landslagets möjligheter att ta hem svenska medaljer?
Jag tror de är jättestora, vi har fantastiskt duktiga utövare i Sverige och i detta landslag finns det väldigt många medaljchanser. På Pan Ams visade både Janni Larsson och Maxine Thylin att de tillhör världseliten, Janni med guld i sin viktklass och silver i öppna och Maxine med ett silver i sin viktklass. Sen är Ida Hansson tillbaka i landslaget vilket är otroligt kul och Ida kan slå vem som helst en bra dag. På killsidan har vi massor av duktiga fighters som kan gå riktigt långt. Det ska bli väldigt spännande att se Amir Albazi på VM i BJJ, han kan gå otroligt bra. Paulo Sandsten som verkligen hårdsatsar på BJJ gör debut i landslaget och han kan gå hur långt som helst. Han filar på en strategi mot Paulo Myao berättade han så jag hoppas de får mötas.

Hur stort är intresset bland elit utövarna i Sverige att få ingå i landslaget?
Det växer hela tiden. Det har varit en speciell tid för mig och BJJ förbundet att bygga upp en struktur från noll. Jag kommer ju från över 10 år av organiserad landslagsregi (inom ju-jutsu) så det var en omställning för mig att det inte var naturligt för alla att komma på läger mm. Eftersom BJJ inte har mästerskap med bara landslag som vi i Sverige kanske är vana vid utan att alla kan åka på mästerskapen för egen regi så finns det en inbyggd problematik men jag tycker att vi har gjort ett bra jobb att bygga bort det. Jag har från början försökt att få ihop alla på läger och påvisa fördelarna med att träna och hjälpa varandra och under en helg få träna med de bästa.  Detta år har det känts väldigt bra med många som hört av sig och vill vara med på lägret mm. På sikt hoppas jag att det är ett mål för alla som tävlar att komma med i landslagsgruppen (de tre bästa i varje viktklass) för att sen försöka ta en VM plats.

10-12 maj kommer det hållas ett landslagsläger i Nacka. Hur ser upplägget ut för lägret?
Vi startar på fredagen vid 11.00 med en samling och pratar lite. Sist gjorde vi en övning där alla fick påbörja en egen mindmap/gameplan. Eventuellt följer vi upp den nu. Sen består lägret av sparring, egen teknik och mental träning. Jag träffar de aktiva alldeles för sällan för att försöka ge dem nya tekniker, det sköter deras tränare mycket bättre. Ibland kan jag ge min syn på en rörelse eller ge generella tips men jag försöker mera att vara motorn för passen och se till att välja bra metodiska övningar och se till att alla trivs. På det första lägret vi 2010 skapade alla en gemensam Spotifylista som vi sen spelade. Allas låtar förutom Pilo Stylins fick högsta betyg ;). Nu är det nog dags för en ny lista. Vi avslutar helgen med ett överjävligt fyspass som brukar bli höjdpunkten. Då tar vi ut det allra sista och lämnar ingenting kvar på mattan, precis som på VM.

Kommer landslagsgruppen också finnas med på lägret eller är det ”bara” landslagstruppen?
Lägret är för hela landslagsgruppen och är obligatoriskt. Sen kommer det att finnas några platser för utövare i landet. Så alla lila, brun och svartbälten som tävlar aktivt får gärna höra av sig till mig med sitt intresse. Beroende på viktklass och erfarenhet så kommer några att bjudas in. Jag ser verkligen fram emot lägret, vi kommer att vara i Nacka Dojos nya lokaler och vi får nya mattor från Dollamur i USA i början på april så det kommer bli kul att landslaget tränar på dem.

Hur svårt är det att agera landslagscoach under VM? Jag antar att det finns en risk att flera från landslaget tävlar samtidigt och sen så får ju endast tävlande vara på mattområdet.
Det kan vara lite svårt att matchcoacha då det är stora avstånd i pyramiden där VM arrangeras. Jag springer som en galning i trapporna för att hinna fram till varje match så det blir ett bra träningspass för mig också. Nu på European Open hade de löst det bättre för coacherna då alla registrerade svartbälten fick komma lite närmre mattorna, jag tror det kommer vara likadant på VM vilket är en förbättring. Jag försöker fokusera mycket på att hjälpa till med bra uppvärmningar och att skapa trygghet genom att ha koll på vilken matta och när det är dags i tid. Sen hjälper vi varandra så mycket det går och det har fungerat mycket bra tycker jag.

Hur brukar uppladdningen se ut på plats under VM? VM sträcker sig ju över fem dagar och jag antar att inte att alla tävlande kommer samma dag.
Nej vi anländer lite olika och det gör det svårare att ha gemensamma förberedelser. Flera i laget åker även i förväg och tränar på någon klubb som en del i sina sista förberedelser. När förbundet är större och vi har bättre ekonomi hoppas jag att vi kan samla hela landslaget på samma plats och förbereda oss tillsammans men just nu är det upp till varje fighter att hitta sitt sätt. Vi har en träff på torsdagen då vi tar pressbilder och pratar om lottningen, samlingstider samt coaching. Sen har vi haft en gemensam middag på söndagen där vi sammanfattat lite och firat medaljerna.

Vilka problem ser du just nu och framöver gällande landslaget? T.ex. ekonomiska hinder.
Jag försöker att inte fokusera på problemen utan snarare möjligheter till att lösa det bättre för varje år. Självklart är ekonomin central i varje förbunds verksamhet. Varje medalj kostar pengar och skulle vi ha mera pengar skulle vi kunna göra mer för de aktiva. Ha fler läger, kunna hjälpa till mer i samband med resor etc. Det är därför viktigt att alla BJJ klubbar betalar sina avgifter och att vi växer och blir fler. Då kan landslaget ta fler medaljer och vi får uppmärksamhet i media vilket gör att sporten växer ännu mer.