rebelz.se

Intervju: Arnela Hadzisulejmanovic

Arnela Hadzisulejmanovic är 27 år och lilabältare som tränar på Hilti Stockholm. Hon kommer att delta på World Jiu-Jitsu No-Gi Championship som går i USA den 8 november. Jag vill tacka Arnela för intervjun samt önska henne lycka till i turneringen.

ArnelaHadzisulejmanovic1

Hur ser din idrotts/kampsportsbakgrund ut?

Jag började träna traditionell jujutsu 1994 och tränade den stilen fram tills jag fick svartbälte (2dan). Jag har testat all möjlig idrott med kampsport fångade mig direkt.

Hur kom du först i kontakt med BJJ?
På Kaisho i Helsingborg. Min dåvarande tränare Glen Mellden fick mig att testa på grappling och det tog mig inte lång tid innan jag insåg att det här är en perfekt sport för mig. Jag kom till Kaisho från Perstorps Budoklubb för att förbättra mig i Combat jujutsu som jag då tävlade mycket i, men blev som sagt fast i grappling. Sen blev det mer och mer BJJ.

Du ska ju delta i World Jiu-Jitsu No-Gi Championship, hur har förberedelserna gått?
Det är nu 11 dagar kvar när jag skriver detta och allt har gått nästan som planerat. Jag har anlitat Jimmy Lidberg som min fystränare och han har lagt en perfekt planering för min fysträning. Han har också valt ut tekniker för mig som passar mig stående och finslipat styrkan och balans på den nivån.
Jag har också haft tränare på min klubb som har utvecklat nytt starkt game hos mig. Jörgen Sanz och Altan Celik ska ha 1000000 tack. Flera klubbkamrater har också ställt upp som sparringpartner och dem har varit mycket värdefulla instruktörer.

Anledningen att jag skrev att nästan allt har gått som planerat är för jag har råkat ut för några personliga tråkigheter vilket gjorde att jag inte kunde hitta rätt balans på träningen. Sparringen kändes tungt, tråkigt och jag kände att jag inte kunde få någon teknik rätt på träningen. Hård träning gör också att det sliter på kroppen vilket gjorde att jag ibland inte orkade träna. Så jag har missat några sparringpass med kvalitet men nu mår jag hur bra som helst och sparringen kunde inte kännas bättre.

Förutom att styrketräna och sparras så har jag ställt upp och tävlat mycket just för att vara förberedd både i kropp och själ för No-Gi Worlds. Sen augusti har jag gått 15 matcher i Sverige och vunnit 12st av dessa.

ArnelaHadzisulejmanovic3

Vad förväntar du dig av turneringen?
Jag vann tävlingen förra året men förväntar mig att det kommer bli tuffare i år. Men det är bara guldmedalj jag siktar efter och det enda som räknas. Vill inte förvänta mig någonting annat.

Vem kommer coacha dig på World Jiu-Jitsu No-Gi?
Ingen från Sverige kommer följa med men jag har några BJJ vänner i LA och dessutom är Amerikaner så himla sociala så man hittar lätt vänner på tävlingen. Det är alltid någon som ställer upp och som hejar på. En gång var det ett gäng som ropade ” miss sweden, you are doing great”. Dem hade ingen aning om vem jag var men den såg mina Swedenpatchar. Så dem coachade mig i alla mina tre matcher. En annan gång var klubbkamrater till min första motståndare som skrek till domaren: Give her points! Jag mötte då en brassetjej i finalen.

En coach ger mig helt enkelt styrka, psykisk styrka vilket gör att jag automatiskt blir fysisk starkare och också mer klar i huvudet. Men lyckas jag uppnå så kallat perfect flow så behöver jag inte så mycket mer än att höra det jag redan vet: Arnela, det ser bra ut, du behöver inte oroa dig.
Det var under en match där jag uppnådde perfect flow så jag var helt lost, både med tiden och vad jag hade för poäng. Man tappar minne på något sätt. Men då hör jag Robban från ingenstans (ett mycket viktig stöd för mig på klubben) skrika en enda tydlig mening: Arnela, det ser mycket bra ut, oroa dig inte, kör bara vidare.

Om jag hade varit rik så hade jag lätt betalat resa till tre av mina instruktörer så att dem kunde följa med i år. Just i år hade varit skönt att ha dem där, bland annat för att ha koll på dem struliga brassedomarna. 🙂

Hur förbereder du dig mentalt för en stor tävling?
På min blogg hos Fightplay har jag beskrivit utförligt hur jag förbereder mig. Det här har jag tagit fram med hjälp av min fd Bosön lärare och mentalcoach Lars Sjödin. www.fightplay.tv/bloggare/arnela-hadzisulejmanovic/2009/10/17/att-uppna-flow/

Skiljer sig träningen inför en tävling mycket emot en normal träningsvecka för dig?
Skillnaden i styrketräning mellan i t.ex. mellanperioden och dem två sista veckorna inför en stor tävling är ju att då sker allt explosivt, inga tunga lyft och sista veckan har jag inget styrkepass på schemat. Men jag brukar ändå göra några lyft för psykets skull. Även sparring pass minskar i mängd och tid, man sparras effektivt i en halv timme eller en hel timme men absolut inte mer.

Typer av pass: Två olika sorters mjölksyrapass, tunga och explosiva styrkepass, SW-sparring och brottning (bara stående).

V43 såg schemat ut så här:
4st sparringpass
2st Explosiva styrkepass
1st mjölksyrapass

Här är några av övningar:
httpv://www.youtube.com/watch?v=OaHBZ2Ddsvk
httpv://www.youtube.com/watch?v=RPWLQQfDBvA
httpv://www.youtube.com/watch?v=ocCLQmZxfi4

Läste tidigare inlägget på din blogg om team-dilemmat. Känner du att det är nackdel för dig att inte få träna på andra klubbar?
Ärligt talat så skulle jag vilja svara både ja och nej på den frågan.

Ja för att:
Det hade varit kul att sparras med nytt folk och att få sparras med tjejer på min nivå ibland.

Nej för att:
Min tränare Peder sa en gång på träningen: ”se omkring er här på klubben, ni kan hitta förebilder här”. Och det är så sant, så sant. Det är lätt att tro att gräset är grönare på andra sidan och att man lätt fokuserar sig på saker som fattas på klubben. Men på Hilti finns det alla möjliga fighters: tekniska, elitidrottare, nybörjare, tung/lättviktare, bland annat 6st svartbältare med olika kunskaper men superbra pedagoger m.m. Jag har ju egentligen allt jag behöver på Hilti och nu även personlig träning som gör att jag kan ta mitt game till högre nivå.

Vad har du för mål med din träning respektive tävling?
Träning:
Att leva upp till allt vad en elitidrottare betyder. Med den erfarenhet och kunskaper om fysträning hoppas jag kunna jobba med idrottare och bli förbundskapten . Kanske en vacker dag åt ett ”BJJ-landslag”. När jag flyttade till Stockholm för att plugga på Bosön hade jag som mål att utvecklas till elitidrottare och lära mig allt om det. Och det har jag verkligen lyckats, jag tränar nu som en elitidrottare och jag haft äran att ha Marin Lidberg som fystränare, en mentalcoach som jobbar med landslag och nu har jag Jimmy Lidberg som ansvarig för min fysträning. En bättre fystränare kan jag inte ha önskat mig.

Tävling:
Vinna VM i BJJ-purple belt -64 (juni 2010).
Kvala till ADCC 2011.
Helt enkelt bli ett toppnamn i grappling inom 2 år.

Saker jag vill få ut av en tävling är:
– bättre psyke.
– mer erfarenhet som i sin tur ger mig mer kunskaper om tävling.
– ett bagage som kommer användas väl när jag om några år jobbar med elitidrottare även om det inte blir i BJJ.

Vad har du för framtidsplaner?
Efter NoGi Worlds så kommer jag tävla lite här hemma sen ska jag till Portugal i slutet av januari för att försvara mitt EM-guld i purple belt -64. Efter det väntar Pan Americans i mars. Slutmålet är VM i BJJ i juni månad, och den guldmedaljen vill jag ha över allt annat i världen. Det kan låta som lång tid dit men det kommer gå snabbt och det gäller verkligen att ha rätt planerad fysträning. Alltså att man lägger upp det i olika faser: uppbyggnad, mellanperiod och formtoppning.

2010 kommer också vara år då jag ännu en gång ska försöka kvala till ADCC Worlds.

Har du några tips till tjejer som vill testa på BJJ men som drar sig för att komma iväg till någon klubb för att testa på?
Det finns inget att vara nervös för eller att oroa sig för. Jag kan nästan lova att varje klubb blir mycket glada när tjejer väljer att träna hos dem. Var inte rädd att säga ifrån ifall någonting inte skulle kännas rätt eller om något skulle göra ont. Eller att man har otur och möter en idiot som bara ligger och håller eller en aggressiv kille som har noll koll på sina tekniker. Säg ifrån direkt till en instruktör!

Jag lovar att redan efter en månad så kommer du känna skillnad, du kommer känna dig starkare och bli helt galen i armlås.

Hur känns det att Sportspegeln kommer göra ett reportage om dig snart?
Superkul! Jag satt en kväll och kollade på reportage på Sportspegeln om några tjejer som hårdtränade inför VM. Jag tänkte direkt att jag tränar ju lika hårt som dem, om inte mer och är lika seriös med min idrott så jag mailade till SVT och frågade om inte dem ville göra reportage om mig. Man kan ju inte sitta stilla och hoppas på att bli upptäckt. Jag mailade dem information om BJJ och SW, om mig och min blogg . Och så skickade jag några Youtube klipp med mig så att dem kunde se en tjej med utstrålning och någon som skulle pass fint i en tv-ruta! =) Dem köpte idén och nu kommer jag vara med i deras program =). Sportspegeln har skickat vidare förfrågan till Sportnytt och eventuellt kommer även dem göra ett reportage. Min gissning är att det handlar om jag tar hem guldmedalj eller inte. För det är kanske inte så intressant att göra reportage om en tjej som bara har gjort ”bra ifrån sig” i en okänd sport.

ArnelaHadzisulejmanovic2

Vad saknar du i grappling Sverige?
Fler tjejer på lila/brunbältes nivå som ställer upp och tävlar.

Vad innebär exponerings möjligheten du har som bloggare på Fightplay för dig personligen?
Jag bloggat innan åt förbundet och där hade jag en bra läsarsiffra men det går inte att jämföra med siffran på fightplay. Jag når helt enkelt till otroligt många fler människor. När jag söker sponsorer så kan jag hänvisa till att min blogg läses av si och så många personer, och frågar om dem vill nå ut till dessa. Det fyller upp mycket mer värde än att bara skriva ” jag är en duktig idrottstjej”. En sponsor som jag har fått genom fightplay är PREY GEAR.

Vad har du för favorit lås/strypning?
BJJ: banana
SW: armlås