rebelz.se

Intervju: Johan Westerberg

Johan Westerberg anses av många som en av Sveriges främsta grapplers. Han tränar och tävlar för Hilti Karlstad. Tack Johan för att du ställde upp på intervjun.

JohanWesterberg1
Johan till vänster.

Hur ser din kampsportsbakgrund ut?

Jag började träna judo som 9 åring 1989 och har tränat olika kampsporter med korta uppehåll sedan dess.

Hur kom du först i kontakt med grappling?
Jag började träna Kamp Ju-jutsu efter att ha sett Royce dominera med BJJ i UFC 2. Det var min första kontakt med uttryck som guard och mount. Ett år senare började jag träna på Karlstad Shootfighting. Jag har även tränat på Renyi Umeå i 2 år och Örebro MMA Center i 1 år. Nu är jag tillbaka i Karlstad.

Berätta lite om Hilti Karlstad.
Hilti Karlstad är en sektion i Karlstads kick- och thaiboxning. Det är samma klubb som tidigare hette Karlstad Shootfighting och Karlstad Submissionfighting. Klubben var en av de första grapplingklubbarna i Sverige och vi har hela tiden presterat bra i tävlingar. Niklas Millgart och Thomas Hagstrand blev till exempel svenska mästare i shootfighting redan 1998. Jani Lax och Christian Sandberg är två andra profiler som kommer från vår klubb och som har tävlat mycket. De flesta medlemmarna tränar antingen SW/BJJ eller thaiboxning. Några få tränar MMA. Vi är en ganska liten klubb, det är sällan mer än 15 deltagare i ett pass i ”fortsättningsgruppen”. Även om vi inte är så många så tycker jag att vi har en bra teknisk nivå och vi har en trevlig atmosfär på klubben.

JohanWesterberg2ADCCEuropeanTrials2009
Johan tog silvermedalj på ADCC European Trials 2009. Bild från asgardmma.com.

Tränar du någonsin BJJ med gi?
Nej, så gott som aldrig. Jag är inte intresserad av att tävla i BJJ så jag ser ingen anledning att träna med gi.

Vad tyckte du om Submission Wrestling SM?
Nu har det ju gått några månader så jag har glömt mycket… Överlag en bra tävling, det brukar fungera bra i Uddevalla. Jag tycker att det var synd att man inte seedade startfälten utan lottade helt random. Som jag minns det möttes t.ex. Bobby Sundell och Robson Barbosa redan i första omgången. Det vore vettigt att seeda isär åtminstone de fyra favoriterna så att de kan mötas tidigast i semifinal. Jag tycker att det var tråkigt att många duktiga grapplers valde att inte delta i SM. Det var trist när matcher gick full tid utan vinnare och de avgjordes med domslut. Jag tycker att det var otydligt vilka kriterier som skulle avgöra vinnaren i de situationerna.

Varför deltog du inte på SM?
Jag var skadad. Jag fick först en slemsäcksinflammation i ena armbågen och därefter en infektion på samma armbåge.

Vad har du för mål med din träning/tävling?
De viktigaste tävlingarna för mig nu är SW SM 2010 och ADCC kvalet 2011. Därefter får jag se vad som lockar mest. Jag skulle gärna vilja matcha i MMA men jag har svårt att få tillräckligt mycket tid till träning för att kunna göra det ordentligt.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Jag ska försöka hålla mig någorlunda aktiv i SW tävlingar. Om jag får ledigt från mitt jobb så ska jag tävla i Alive SW 28 november.

JohanWesterberg3ADCCEuropeanTrials2009
Johan tar rygg. ADCC European Trials 2009. Bild från asgardmma.com.

Vilken placering i matcher/turneringar värderar du högst?
Det är svårt att säga. Kanske Grapplers Paradise 2008 eftersom det var många duktiga deltagare i min klass där.

Några framtidslöften som vi kommer att få se på tävlingar från Hilti Karlstad framöver?
Michael Haglund är relativt okänd trots att han vann Gameness för några år sedan. Han har varit skadad länge och har ca ett års rehab kvar men när han blir hel i kroppen så kan han bli hur bra som helst. Det finns fler men de väljer jag att hålla hemliga tills vidare.

Vad saknar du i grappling Sverige?
Mer samarbete mellan klubbar och organisationer. Om vi ska kunna hävda oss internationellt så måste vi samarbeta på samma sätt som jag tror att svenska brottare och boxare gör.

Stora tävlingar som sanktioneras av SW förbundet, gärna organiserade som en liga. Om det fanns några få ”stora” tävlingar istället för massor av små så kanske de kunde locka fler duktiga grapplare till samma tävlingar. Det skulle vara utvecklande för alla. Jag tycker att Grapplingligan och Alive SW är mycket bra initiativ. Om de kan utvecklas och få högre status så att fler deltar så är mycket vunnet.

Enhetliga regler. Det finns för många olika regelsystem, ADCC regler, modifierade (flera varianter) ADCC regler, PAS osv.

Enhetlig utbildning för domare, främst för domarna på mattan, men i de fall poängdomare får vara med och avgöra domslut i oavgjorda matcher bör de också ha adekvat utbildning.

Vad har du för favorit lås/strypning?
Ingen särskild, jag tar det som bjuds.