rebelz.se

Intervju: Ralf Carneborn

Ralf Carneborn tränar och tävlar för Nacka Dojo i SW, BJJ och MMA. Han har bruntbälte i BJJ och vann -73kg och absolut klassen på Grapplers Paradise 5. Tack Ralf för intervjun och lycka till Fighter Extreme 2009.

RalfCarneborn3
Nybliven brunbältare. Ralf i mitten.

Hur ser din kampsportsbakgrund ut?

Började träna traditionell Ju-Jutsu när jag var 8-9 år på Nacka Dojo för att min storebror Ricard höll på tror jag, insåg väl att jag skulle behöva kunna försvara mig emot honom. Började tävla vid 15 års ålder och tog mitt första SM guld när jag var 18, tävlade sen i många år och placerade mig 4:a på VM som bäst. Tog ett break under något år när jag var 21 för att sedan växla mellan att göra comeback och skada mig. Mellan 2005/2006 började jag med BJJ och har tävlat för fullt sen dess med vinster i Scandinavian Open och placeringar på EM/PanAm och andra stora turneringar, har idag brunt bälte. Grappling kom naturligt i samma veva som jag började med BJJ, just på grund av att det inte fanns så många BJJ tävlingar runt 2006, ville man tävla mycket var det bara att hålla på med båda. Även fast BJJ har varit min huvudsport på något sätt har det ändå gått bäst i grappling rent resultatmässigt, har vunnit dom flesta turneringar jag ställt upp i, eller placerat mig på pallen i alla fall.

Hur kom du först i kontakt med grappling?
Även fast vi inte kallade det för BJJ eller grappling på Nacka Dojo har vi alltid hållit på med ”markkamp”. Redan 1999 arrangerade klubben en oljebrottningstävling nere i ett gammalt industriområde. Huvudmatcher gick mellan Musse, Ricard, Nicklas Poijes och vår huvudtränare Ingemar Sköld. DJ Sleepy körde skivor och vi hade en snygg tjej i leopardbikini som smörjde in alla. Själv gick jag en sidomatch mot någon och vann så jag antar att det var min första kontakt. Sen är det min bror Ricard som varit aktiv med hur vi skall träna på klubben, men viljan att tävla är den drivande kraften.

Berätta lite om Nacka Dojo.
Vi har drygt 700 medlemmar vilket gör oss till en av Sveriges största kampsportsklubbar, mycket barn och ungdomar. Vi erbjuder träning i sporter som Sport Ju-Jutsu, BJJ, MMA, Submission Wrestling och Judo. Har även motionsverksamhet med Box & Kick, Yoga och en styrketräningsavdelning med fria vikter, kettlebells och andra leksaker. Öppet varje dag från 10 för fri träning kring passen.

Vad tyckte du om Grapplers Paradise 5 som arrangemang?
Grapplers Paradise har varit en av dom bäst arrangerade SW tävlingarna i många år, alltid tydligt när man skall köra med projektorer och matchnummer. I år var det inget undantag, allt flöt på utan några problem och domarna skötte sig väldigt bra så vitt jag vet. Kul när så mycket brottare kör också. Dom är inte alltid så roliga på marken men fick se en hel del fantastiska kast.

RalfCarneborn1
Ralf på Grapplers Paradise 5.

Du vann guld i både -73kg och i absolut klassen på GP5. Vilken vinst värdesätter du mest?
Det är nog guldet i min egen viktklass eftersom jag var tvungen att ta mig förbi Omid ifrån Hilti som är brunbälte. Redan innan tävlingen visste jag att han skulle komma och eftersom han drog ut mig på en armbar senast så var jag revanschsugen. Vinsten i öppna är jag självklart väldigt glad över då det vart många matcher. Känns skönt att jag hittade ett bra sätt att tävla emot alla brottare som ställde upp.

Den 6/12 ska du gå en SW match på Fighter Extreme 2009, vad förväntar du dig av matchen?
Har inte så mycket förväntningar utav matchen. Möter en duktig motståndare som det alltid blir hårt emot. Förväntar mig mest saker av mig själv, såsom att sköta allt inför match, vara koncentrerad i allt jag gör, inte tänka på att det kommer vara mycket folk som tittar osv. Förväntar mig våga göra saker utan att riskera för mycket. Vill leverera en underhållande match för publiken och inte bara ligga och tokhålla på lägena.

Kan du avslöja vem du ska möta på Fighter Extreme 2009?
Arrangörerna har inte gjort det ännu så det skulle kännas fel av mig att förstöra deras marknadsföring =).

Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig?
Jag har väldigt bra jobb med snälla chefer som gör att jag kan välja själv ganska mycket när jag jobbar, så målet är att träna två gånger om dagen alla dagar förutom lördagar. Realistiskt sett brukar det landa på 8-9 pass i veckan i snitt men försöker hela tiden bli bättre på att planera så det blir mer. Delar man upp vad jag tränar så blir det nog kanske 5st BJJ-pass, 2st SW-pass och 3st MMA-pass. Saknar helt klart styrketräning i mitt schema.

Vilka är dina främsta styrkor som grappler?
Starka grunder. Visst jag har en del tricks också men på Nacka så är det grunder, grunder, grunder som gäller. Det i sin tur gör att jag har stort förtroende för dom tekniker jag kör. Är en halvguards-apa och kan ligga där och försöka ganska länge för jag vet att till slut lyckas jag nästan alltid. Sen att jag har mycket rutin ifrån tävlingar, är bra på att dra tempot till där jag vill ha det tror jag.

Vad har du för mål med din träning/tävling?
Vinna VM som svartbälte i BJJ har alltid varit en klyscha för mig. Av någon anledning känns det mer troligt än att vinna ADCC, men självklart är också det ett mål. Det jag måste inse om jag ska satsa på ADCC är ju att jag måste börja banta. Alla som ställer upp i ADCC verkar ju banta en 7-8kg för att nå dom nedre viktklasserna. Jag styrketränar för lite som sagt så jag är inte den starkaste grappler vilket gör att jag förlorar oftast dom matcher när jag möter en sjukt stark person som väger mer, inte för att jag är sämre rent tekniskt alltid.

RalfCarneborn2
Ralf på Grapplers Paradise 5.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Nästa år är det EM i BJJ som gäller först och främst i slutet av januari. Sen är det nog PanAm i april och VM i juni. Gjorde misstaget i slutet av 2008 och tävlade lite för mycket. Kommer nog skära ner lite och satsa på dom stora tävlingarna. Inom SW är det nog SM gäller och PanAm, önskar att ADCC kvalet var i år men får vänta helt enkelt. Hoppas på att få göra lite mer träningsresor. Var i Las Vegas tidigare i år och tränade på Wanderlei Silvas camp i 10 dagar, hoppas på att få åka tillbaka med folk ifrån klubben för en längre resa denna gång. Första resan till Brasilien skulle inte heller sitta fel.

Vad tror du om grapplingens framtider i Sverige?
Kommer bara att bli större, gillar verkligen hur det utvecklas just nu. Grapplingligan är en fantastisk idé och dom kommer nog till slut få problem med att för mycket folk vill tävla. Får hoppas dom har tid och energi för att arrangera flera tävlingar i sånt fall. Tror att vi kommer få se en hel del framgångar internationellt också. Sverige är ett bra kampsportsland och vi har en bra inställning.

Vad saknar du i grappling Sverige?
Kan inte komma på något speciellt på rak arm som jag skulle vilja se mer av när det gäller dom tävlande. Är stolt över den nivå av kamratskap och fairplay som jag ser på tävlingar. Kanske att folk lär sig mer stående brottning. Att kolla på när tungviktarna står och lutar på varandra som två brutna pelare i flera minuter är verkligen inte imponerande. På tävlingar skulle jag vilja se lite mer arrangemang kring finaler, MMA-style. Det är helt enkelt lite coolare att få gå in till en final med lite musik och en speaker som presenterar finalen och att inga andra matcher körs.

Vad har du för favorit lås/strypning?
Det låset som funkat bäst för mig är nog armbar till triangel, där missar jag sällan, men go-go-platan som jag satte i Grapplers Paradise finalen är nog det lås  jag helst vill vinna med, Aoki style =).

Grapplers Paradise 5 -73kg match 51 final Emil Varneson vs Ralf Carneborn
httpv://www.youtube.com/watch?v=r3TsTwMeW8Q

Grapplers Paradise 5 Open final Ralf Carneborn vs Amir Shahmansori
httpv://www.youtube.com/watch?v=dhysKRNpduE