rebelz.se

Prestationsångest

agonyEtt gissel jag lider ganska starkt av. Rädslan att förlora. Vet inte riktigt vart den kommer ifrån men den ligger djupt begraven i mig. Jag intalar mig hela tiden att det spelar ingen roll om jag vinner eller förlorar men ändå finns den paralyserande känslan där. Jag måste vinna. All pressen kommer enbart från mig själv, tankar att jag har ju tränat så länge, jag är instruktör, jag måste vinna. Den här känslan är absolut starkast när det gäller grappling, när jag gått mina thai matcher så visst har jag varit nervös men ändå rätt lugn inombords. Konstigt hur det har uppstått.

Det jobbiga är att känslan hindrar mig från att överhuvudtaget tävla, bara tanken att gå in på grapplingmattan ger mig nästan hjärtklappning. Tanken på att jag skulle förlora är förlamande. Beror nog lite på att jag inte tävlade speciellt mycket när jag var nybörjare utan började ganska sent att tävla vilket har satt mer press. Bästa rådet till nybörjare är att tävla tävla tävla så mycket det bara går så fort som möjligt.
Nån därute som har bra tips eller råd hur man tar sig förbi detta?
Googlade prestationsångest och hittade dessa tips:

Du kan själv påverka din prestationsångest:

Skriv ned med några ord vad du är mest nöjd med hos dig själv

Var uppmärksam och ta till dig, när andra ger dig beröm eller säger något positivt till dig. Ex svara tack eller vad roligt att du tycker det.

Ge upp ditt eget behov av att vara perfekt. Vem är det som har bestämt vad som är perfekt?

Våga göra misstag eller fel. Se det som inlärningstillfällen. Vad blev fel och vad kan jag lära mig till nästa gång? Hade jag all kunskap? Kunde jag påverka eller var det yttre omständigheter som gjorde att jag inte kunde påverka?

Jämför dig inte med andra!
Tillåt dig att stanna upp och reflektera, några minuter varje dag.

Se det du gör. Efter ett träningspass fråga dig själv ”– Vad har jag gjort idag som jag kan känna mig nöjd med?”