rebelz.se

Intervju: Sebastian Brosche efter WPJJC 2013

Sebastian_Brosche_WPJJC_2013_2
Foton från Jiu Jitsu Styles Facebooksida.

Grattis till guldmedaljen på WPJJC 2013. Kan du berätta lite om matcherna som ledde fram till guldet?
Vissa gånger har man dålig lottning och andra gånger har man tur. Jag stod över första matchen och skulle möta vinnaren av Luca Anacoreta och Stefan Zoll. Luca fick feber av den kalla AC:n och Stefan klarade inte invägningen, så jag kom rätt till semifinal! Jag mötte en polack, Piotr, som körde en bra öppen guard, men jag fick snabbt kontroll och submittade på en klassisk James-Bond choke. Finalen mot Kit Dale hade jag sett fram mot sedan jag såg listan av anmälda! Han har en stil som liknar min, med stående benplock och offensivt top game. Han var en exceptionellt trevlig karl, så det var god stämning både före och under matchen. Av någon outgrundlig anledning så satte jag mig på rumpan och prövade ett split sweep (som man bara gör på träning, när man ska vara skojig). Det fungerade ”sådär” så det blev uppförsbacke de första 2 minuterna. Eftersom matchtiden bara var 6 minuter hann jag inte riktigt få till någon riktig attack och han var bra på att komma tillbaks till guard, så jag vann på några poäng.  Det var en riktigt minnesvärd och fin fight och vi kommer se mer av Kit Dale i framtiden!

Kan du berätta om dina matcher i den öppna viktklassen?
Första matchen mot en berimbolo-snubbe från American Top Team. Han var mindre än mig, så det var inga problem att smasha förbi guarden. Han flippade mig och jag flippade tillbaks och tog en kimura från nordsyd (Tors Kontor). Andra matchen var mot en enorm sydafrikansk judogubbe. Han greppade vänstergrepp och fick kasta mig efter en halv minut. Han var lång och stel så det var enkelt att snurra under honom och gå på ryggen och flippa honom. Jag såg till att inte fastna i stängd guard och scramblade mig runt till en sidecontrol, som tyvärr kostade mig en svullen och blå tumme. Blödde näsblod resten av matchen så var inte så aktiv som jag önskade, men klarade samla ihop en korg med poäng. Var ganska stolt att jag klarade av att vinna med jiu-jitsu mot en såpass starkare och större karl. Match tre mot Shejkens brorson så jag hade inte direkt publiken och domaren på min sida. Jag visste att han var en hardcore staller som bara försöker vinna på poäng eller advantage, så jag gick in för att kasta och vara aggressiv. Jag saknar dragstyrka i övre rygg, så det gick inte hela vägen, så han vann efter en tuff match på två poäng. Hade jag vunnit den så hade jag mött Paolo Miyao, vilket hade vart väldigt lärorikt och skoj. Ser fram mot att möta honom och Keenan Cornelius i Los Angeles om 6 veckor!

Sebastian_Brosche_WPJJC_2013_3

Tors Kontor?
Tors kontor = Tor Troengs teknik, 8-4 är han där 🙂

Hur har din träning sett ut inför WPJJC finalen?
5 veckor med så mycket sparring jag har klarat av. Vi har ett riktigt bra team på Frontline nuförtiden. Jag är glad att de som driver klubben har en välkomnande inställning till gäster så det är ofta vi har svenskar på besök som vi får träna submissions på. Vill någon komma och hälsa på så gör det för all del!

Vilka tävlingar planerar du att ställa upp på i år?
VM i juni. Dags att ge Keenan något segt att bita i.

Vilken betydelse har Yoga för din Jiu-Jitsu?
Den har vart avgörande. Innan jag träffade Stine så var jag halvvägs på väg att ge upp eftersom jag hade så ont i korsryggen. Efter två år med konsekvent uppmjukning och core förstärkning känner jag mig nästan som jag gjorde när jag var tonåring. Jag blir väldigt sällan skadad nu för tiden och när jag blir det så har jag massor av konkreta saker att jobba med som hjälper jiu-jitsun och får mig frisk snabbare. Oavsett hur hård match jag har så bränner det aldrig längre i lungorna och jag blir mer ekonomisk med energin ju mer yoga jag tränar. Det är ett ultimat komplement till grappling.

Kan du berätta lite om YogaUnião som du driver tillsammans med Stine Hegre?
Vi prövar göra en balanserad träning som har med lika stora delar uppmjukning, styrketräning, balans och akrobatik. Går du på vår YogaUnião-klass så vill vi att du ska bli starkare, släppa spänningar i kroppen, förbättra fokusen, pröva sådant som är svårt och få slappna av helt på slutet med stretching och avspänning. Vanlig Yoga är ibland ganska svåråtkomligt för många, så för oss er det superviktigt att både fighters och vanligt folk ska kunna träna Yoga och känna sig hemma oavsett hur stela och svaga dom tycker dom är. Efter sommaren kommer jag ha Yogaklasser på yogahytta.no speciellt riktat mot stela fighters. Likea oss på Facebook så missar du inget!