rebelz.se

Intervju: Alexis Bexar inför ADCC EM 2013

Alexis_Bexar_4

Du kommer tävla på ADCC EM i Polen den 28 april, hur har träningen sett ut fram tills nu?
Jag har väl i genomsnitt legat på ca 10,5-11 timmar BJJ/SW i veckan, ibland lite mer ibland lite mindre. Kör så mycket jag kan och hade gärna kört mer, men det blir tyvärr svårt att få ihop folk till fler pass ute i småstäderna. Är dock inget jag hänger läpp över direkt utan försöker göra det bästa jag kan av tiden jag har till förfogande. Jag har egentligen inte gymmat eller fysat överhuvudtaget utanför grapplingträningen på grund av lite smärre ryggproblem här för någon månad sen. Det är bra nu, men har känt att skaderisken så nära inpå gjort att det inte varit värt det att ta upp det igen innan tävlingen.

Kör du mycket gym/fys normalt?
Jag brukade gymma rätt mycket, både innan jag började med MMA och parallellt med det fram till för ett par år sen, då jag slutade. Detta dels p.g.a. motivationsbrist, dels att jag bitvis kunde tycka att man fick svårt att hinna återhämta sig och bitvis kände sig ”seg” i kroppen när man väl skulle grapplas. Fys som i konditionsträning kör jag efter behov, beroende på kommande tävlingar m.m. Brukar faktiskt köra mer konditionsträning när det är tävlingar med kortare matchtider; det låter kanske lite bakvänt, men längre matcher låter en i min mening hålla ett mer kontrollerat tempo och nöta ner motståndaren vid behov. I kortare matcher blir det istället ofta viktigare att kunna hålla ett högre tempo, som inte skulle vara hållbart i längre matcher.

Något speciellt du har förberett dig extra för?
Har inte jobbat sådär värst mycket jättespecifik träning. Jag vet att ”öststatarna” i allmänhet och Polackerna i synnerhet har en förkärlek för fot- och benlås, så det är en sak som jag försökt lägga lite extra vikt vid att inte hamna i lägen där jag riskerar att bli utsatt för sådana attacker. Annars försöker jag i vanlig ordning fokusera mest på att vässa mitt eget game. Jag har ingen plan på att göra några Houdini-insatser, utan går in för att implementera mitt game utan att ge motståndaren några chanser att få jobba med sina attacker i någon större utsträckning.

Heel hooks såg jag användes mycket på ADCC EM 2011. I Sverige har vi kanske något av en tradition att inte lära ut heel hooks. Tror du bristen av heel hook försvar/attack är något som ligger oss svenskar i fatet under internationell ADCC tävling?
Nja, inte egentligen.  Ett större problem skulle vara att man inte tränar tillräckligt mycket med ”reaping” och dylika positioner, som har en mycket större (och tidigare) påverkan på spelet. Vad jag menar är att heel hooks i sig inte påverkar spelet nämnvärt. Som många nybörjare som frågat om hur de ska ta sig ur trianglarna de fastnar i hela tiden fått höra: [Kurt Osiander-citat]. Det är klart att man bör öva escapes också, men när du sitter i själva låset är det egentligen för sent, och heel hooks har i mångt och mycket samma ingångar som raka fotlås, så om du har en grundläggande förståelse för hur de funkar så bör det inte ta allt för lång tid att bygga på det med att förebygga/försvara heel hooks.

Alexis_Bexar_1

Vilka förväntningar har du på dig själv?
ADCC har ju, för en annan som började träna uteslutande utan gi, varit ett absolut ”karriärmål” (läs: dröm) och nu har jag nått en punkt där det känns som man har en rimlig chans att ta sig till huvudtävlingen. Det är ju om inte annat i alla fall målsättningen. Sen är det klart att det kommer vara hårt motstånd och ett oändligt antal olika saker kan ju hända på tävlingsdagen, men jag kommer gå in för att vinna mina matcher och fixa en biljett till Kina i höst.

Visst blir det här din första ADCC tävling?
Det blir min första tävling med fulla ADCC-regler, ja.

Vilka tävlingar är de du satsar på i år?
Jag har faktiskt inte planerat så mycket för tävlingsåret än. Jag har kollat på både BJJ-SM och SM i fristilsbrottning, som ju går på hemmaplan i Trollhättan i år. Skulle varit kul att köra båda två, men har inte spikat något än. Ska kolla närmare på det när dammet har lagt sig från nästa helg. Sen blir det väl om inget oväntat händer i åtminstone SW-SM i vanlig ordning till hösten.

Under förra året fick du brunt bälte i BJJ, hur tycker du att din utveckling har sett ut under det senaste året?

Jag tycker jag har utvecklats mycket det sista året. Som sig bör, när man tränar ofta och regelbundet kanske, men jag kan väl inte påstå att jag känner att jag stannat av i utvecklingen alls egentligen, vilket är en sådan sak som man kunnat vara rädd för tidigare, allt eftersom man avancerat genom graderna. Dock så känns det nog som att, och det här faller sig väl i och för sig också ganska naturligt, man utvecklas på ett sådant sätt att man får fler riktigt skarpa områden. Det blir ju efter ett tag självklart färre ”nya” saker att lära sig från grunden. Den stora skillnaden på hur man kör idag och för ett år sen är istället snarare att man fixat många av de små tekniska hålen i vissa av de positioner man gillade redan då och förfinat dem till en annan nivå. Det är inte så att man nödvändigtvis ändrat sitt game så värst mycket, utan man har finslipat det och lagt till några alternativ på det ramverket man jobbar ifrån. Jag har för det mesta haft ett ganska tydligt utstakat A-game och nu har jag tagit det till en ny nivå jämfört med förra året t.ex. Jag hade gott förtroende för det redan då, så ska bli kul att få testa det i tävling.

Alexis_Bexar_3

Hur skulle du beskriva ditt game?
Jag försöker köra ett aktivt högpress-game, normalt från topposition. Jag är absolut inte obekväm från botten, men den vida majoriteten av mina matcher kommer följa mönstret: nedtagning, passering, avslut. I synnerhet på nationell nivå finns det, enligt min ringa mening, få som kan matcha min brottningsnivå stående, i alla fall i min viktklass, vilket gör att jag oftast får köra mitt game. Talande för hur det brukar se ut är att senast jag gav upp poäng till motståndaren i en NoGi match var FILA-VM 2011. Sen är jag både väldigt bekväm med och förtjust i att passera guard. Vad det gäller avslut har jag väl en ganska hög avlutningsfrekvens, men metoden varierar med tiden. Förra årets innegrej var N/S-choke, innan det var det giljotin och neck-ties. Får se om det blir några gamla favoriter i repris i Polen eller om man får plocka fram något glänsande nytt… 😉