rebelz.se

Intervju: Mikael Knutsson inför ADCC EM 2013

Mikael_Knutsson_FILA_VM_2013_3

Den 28 april går ADCC EM i Polen och du kommer tävla. Hur har uppladdningen sett ut?
Jag hade EM här för några veckor sedan och var i ganska bra fysisk form inför den tävlingen. Tyvärr fick jag en luftvägsinfektion veckan innan och käkade antibiotika under tävlingen. Något som drog ner min fysiska prestationsförmåga rejält eftersom jag snabbt blev trött och kände pulsslagen ända upp i huvudet. Efter jag blev frisk har jag underhållit min fysik och försökt lägga in mycket sparring inför ADCC.

Något speciellt du har förberett dig extra för?
När det gäller den fysiska biten är det inte direkt något jag gör annorlunda jämfört med andra internationella tävlingar förutom att jag rullat med heal hooks. Något som är förbjudet i FILA. Mentalt är väl det faktum att det förmodligen kommer vara många duktiga polacker med som även har hemmaplan. Gäller att fokusera på sin grej och hoppas på det bästa.

Vilka förväntningar har du på dig själv?
Försöker inte ha några förväntningar men visst, jag skulle gärna vilja vinna detta så jag kan få vara med i stora ADCC. Marginalerna är dock som alltid små på dessa tävlingar så vi får se om de är på min sida denna gång.

Jag tycker du är en underhållande grappler att se på när du tävlar. Jagar verkligen submissions och kör mycket svep. Det kanske inte alltid är så vanligt i de högre viktklasserna, brukar dina motståndare kommentera ditt game något?
Tack! Jag försöker i regel alltid vinna på lås. I ärlighetens namn har det delvis varit för att jag tidigare haft så dålig kondition men numera för att jag tycker det är det som är själva essensen i sporten, att vinna på submission. Det finns en skönhet eller tjusning i att lyckas överlista motståndaren och att inte bara köra säkert utan våga ta chanser. Jag brukar faktiskt få en del uppmuntrande kommenterar om mitt game från min motståndare och ibland händer de att de vill att jag skall visa hur jag gjorde vissa lås etc. En av de kommentarer som jag blev mest glad över var när Dean Lister sa: ”You are a heavyweight but move like a lightweight” vilket, för den som inte är insatt i sporten, är en fin komplimang.

Vilka risker ser du med ditt game?
De uppenbara riskerna med mitt game är ju givetvis att om jag inte lyckas dra ut min motståndare så torskar jag i regel på poäng. Ofta drar jag ju på mig ett minus direkt om jag drar guard och om jag inte lyckas förvalta den positionen så förlorar jag i regel. Å andra sidan, av de matcher jag vunnit har över 90% varit på lås. När jag tänker på det har jag nog bara vunnit 3-4 matcher på poäng, någonsin.

Mikael_Knutsson_FILA_VM_2013_2

Under ADCC EM förra året tog du en 4:e plats. Vad tyckte du om motståndet då?
De två första matcherna gick bra, minns inte exakt hur de gick till men jag minns att jag vann på lås. Tredje matchen förlorade jag mot en polack där jag fick ett riktigt bra rakt benlås som jag drog tills det sprakade i hans vrist. Trodde faktiskt han skulle klappa men han var stenhård. Fick topp men klantade mig och han drog ett singel leg från turtle så jag satte mig ned och således tappade någon poäng. Gick på heal hook men lyckades inte dra ut han innan tiden tog slut. Matchen om tredjepris var mot Janne-Pekka Pietiläinen och om jag inte missminner mig försökte han dra guard, jag satte mig i halvguard och efter lite positionskrig lyckades jag koppla hans huvud och högerarm med mina ben och gick på rakt armlås på vänsterarmen. Även här drog jag tills det sprakade men denna gång i armbågen, han var också stenhård och när jag inte fick utdelning gick jag på handledslås men tappade armen. Blev någon form av scramble och jag drog guard. Han spelade säkert och höll positionen tills tiden tog slut.

Hoppas du på att få möta Janne-Pekka igen för revansch?
Ja det gör jag verkligen. Han var en duktigt och teknisk grappler vilket är det roligaste att möta. Skall bli kul att se om jag kan skapa och förvalta mina chanser den här gången. Jag tycker generellt att det är roligare att möta tekniska grapplers jämfört med att exempelvis möta ett fysmonster som bara håller position. Matcherna blir även mer underhållande för publiken vilket är något som kan vara värt att eftersträva om vi vill bli en publiksport med mer fler sponsorer och mer prispengar.

Du har tävlat mycket inom FILA, hur funkar det för dig att tävla under flera olika regelverk?
Det är inga större problem då jag sällan tänker på poäng. Vikterna är ungefär samma och jag ligger bra till rent viktmässigt så jag behöver inte tänka på vad jag äter etc. innan tävling. De första FILA-VM vägde jag in på 96 kg i -110 kg klassen. Kände mig helt malplacerad bland alla nedbantade öststatsbrottare som trängdes vid vågen. Lyckades dock vinna alla mina matcher på lås vilket är något jag är väldigt stolt över.

Vad tycker du är största skillnaden mellan att tävla under FILA respektive ADCC regler?
Heal hook, inget snack om saken. Det ändrar hela dynamiken i benlåsduellerna. Riskerna blir också mycket mycket större eftersom en snabb heal hook kan paja ditt eller motståndarens knä omedelbart. Sist när vi var där fick sjukpersonal komma och ta hand om förlorarna i de fem första matcherna.

Under förra året tog du guld under både FILA EM & VM samt var nominerad till årets mästare på Kampsportsgalan. I mina ögon ett toppen år. Hur kändes 2012 för dig personligen?
2012 var ett mycket bra år för mig rent tävlingsmässigt. På det personliga planet bjöd hösten på en rad motgångar så det var verkligen en höst kantad av ytterligheter. Blev vinterkräksjuk på julafton och fick blindtarmsinflammation på nyårsafton så jag fick åka in och operera mig. Detta gjorde att jag missade EM i BJJ. Flyttade även ifrån Göteborg i 6 månader då min pappa blev sjuk vilket givetvis påverkade min möjlighet att träna annat än fys. Nu är jag dock tillbaka i Göteborg och ser fram emot vad 2013 har att erbjuda.

Mikael_Knutsson_FILA_VM_2013_1