rebelz.se

Intervju: Klara Tibbling

Klara_Tibbling_1
Foto: Piotr Pędziszewski/FILA

Grattis till guldmedaljen på BJJ Finnish Open 2013 + en gratis flygbiljett till BJJ VM. Hur känns det?
Tack! Det känns väldigt bra givetvis, men rätt overkligt alltsammans. Det ska verkligen bli jättespännande.

Kan du berätta lite om matcherna oms ledde fram till guldet?
Jag gick två matcher. Det är ganska få i min viktklass, den här gången var vi fyra tjejer tror jag. Första matchen vann jag på poäng 9-2, har jag för mig. Andra matchen, alltså finalen, avslutade jag efter ca 2 minuter med stryp från ryggen.

2013 har börjat superbra för dig, två guld på IBJJF European Open, guld på FILA EM och sen två silver på World Pro Jiu Jitsu Championship. Har du hunnit landa mellan alla medaljerna?
2013 har verkligen varit väldigt intensivt hitintills och nej jag har absolut inte smält medaljerna och allt jag fått uppleva. Särskilt Abu Dhabi var väldigt speciellt med alla filmkameror, stor publik och flera av världens bästa BJJ-fighters samlade. Det var en väldigt speciell känsla att värma upp sida vid sida med Gabi Garcia, Rodolfo Vieira, Buchecha, Cobrinha, Miyao bröderna med många fler. Sen sändes ju allt live också och finalerna filmades en och en. Det var väldigt speciellt att gå in med en filmkamera i ansiktet samtidigt som speakern presenterade mitt namn i högtalarna. Det kändes som sagt som en dröm. EM i Lissabon var också en riktigt häftig upplevelse. Det var verkligen roligt att titta på alla matcher. En sak till som är så fantastiskt med att åka och tävla är ju alla nya vänner man får.

Vilka tävlingar kommer du köra mer i år?
BJJ VM i USA givetvis och sen FILA VM i Kanada. Därefter eventuellt BJJ No Gi EM i Rom, BJJ SM, SW SM. Det finns nog en risk att ännu flera tävlingar tillkommer.

Hur ser uppladdningen ut inför FILA VM?
Jag laddar för fullt med fysträning samt sparring givetvis och teknik träning.

Klara_Tibbling_2

Vad har betytt mest för din utveckling senaste året?
Oj, Det här året har ju som sagt var vart väldigt speciellt med alla dessa stora tävlingar under ganska kort tid. Alla tävlingar ger ju ny erfarenhet. Jag jobbar ständigt med att hantera nervositeten, lära mig att träna lagom, vila mera (har svårt för att vila). De gånger man inte vinner, så lär man sig ju faktiskt ännu mer, än de tävlingar man vinner. Där av så var Abu Dhabi en sådan tävling, där jag förlorade båda mina finaler. FILA VM i höstas var en riktigt jobbig tävling, då jag förlorade båda mina finaler mot samma Polska som jag tidigare vunnit mot på FILA EM tidigare under året. Jag mådde väldigt dåligt och trodde inte att jag skulle tävla mer. Att finna modet och styrkan att gå upp på mattan igen var stort för mig, men tack vare min tränares stöd så klarade jag det. Jag mötte samma Polska på FILA EM i år och vann. Det var en väldigt skön känsla. Något som jag ständigt jobbar med är att försöka balansera livet som elitidrottare, att ta hand om mina 2 barn som bara bor med mig och att arbeta. Det blir ju väldigt lite tid över till vänner och nöjen då nästan all tid går åt till träningen.

Hur länge har du tränat och hur ser din träningsbakgrund ut?
Jag har tränat BJJ nu i 3 år, grappling tränar jag mest när det är inför någon tävling. Där emellan så är det framförallt BJJ som gäller. Innan dess så har jag tränat lite av varje, men aldrig någon kampsport. Jag dansade mycket när jag var yngre och har tränat en del på gym.

Du tränar på Flow BJJ i Järna, kan du berätta lite om klubben?
Flow BJJ har funnits i snart 3 år. Klubben startades av Ariel Striim. Jag har varit med ända från början. Det är en ganska liten klubb som ligger i Järna strax utanför Södertälje. Under ca 1 år så har Bruno Matias tränat oss på klubben tillsammans med Ariel. Bruno har haft en otroligt stor betydelse för mig och vart ett jättestort stöd på alla sätt och vis. Utan honom så vet jag att jag aldrig hade kommit så här långt.

Vad har du för framtidsmål gällande träning och tävling?
Jag älskar BJJ och mitt mål är att lära mig så mycket jag bara kan. Det är så underbart med alla tekniker som man kan lära sig. Jag vill fortsätta och jobba med mig själv och bli ännu bättre på tävlingar, försöka att jobba med min nervositet, min fysik och allt annat som kan göra mig till en ännu bättre fighter.

Favorit submission?
Bow and arrow är min favorit submission.