rebelz.se

Intervju: Hasse Ersson

Hasse är huvudinstruktör på Fightzone Stockholm och har en gedigen kampsportsbakgrund som sträcker sig genom Karate, Boxning, Wing Tsun, Escrima, Sambo, BJJ mm. Tack Hasse för intervjun.


Bilden kommer härifrån.

Hur ser din kampsportsbakgrund ut?

Jag började träna karate när jag var 12 år. Januari 1977 skrev jag in mig på Stockholms Karate Kai som låg på Åsögatan 117 på söder i Stockholm. Parallellt med karate träningen så tränade jag boxning i en delsektion till Narva boxning som hade sina träningar i Gubbängshallen. På Stockholms Karate Kai tränade och tävlade jag fram till 1984-1985 sen bytte jag klubb till Tyresö karateklubb och tränade och tävlade där fram till 1987. 1986 kom jag i kontakt med Wing Tsun och Escrima och började träna för Emin Boztepe och Bill Newman. På den tiden fanns det inget som var i närheten av Wing Tsun och Escrima. Alla som började träna i början blev helt lyriska eftersom man fick slå, sparka, knäa, armbåga, skalla, sparka mellan benen och fortsätta att fightas på marken. Så med andra ord man fick göra allt som man inte fick göra när man tränade någon traditionell art. 1992-1993 parallellt med Wing Tsun och Escrima blev det Sambo med Nikolai Malmqvist.  Sen startade jag en egen klubb. 1993 fick jag tag på Rorion och Royce Gracies instruktions videos och försökte sätta ihop Wing Tsun och Escrima koncept med Gracie Jiu-Jitsu på marken. I början innan vi fick tag på 12 kvadratmeter tatami matta så tränade vi alltid på betong golv och så tränade vi fram tills Omar Bouich öppnade Stockholm allstyle fighting arts, nu mera Pancrase Gym. 1995 öppnade Omar Pancrase Gym på Birkgatan 24 och där instruerade, tränade och tävlade jag fram till olyckan. Under tiden jag tränade på Pancrase så var jag och tränade med Erik Paulsen (Shooto), Bas Rutten (Pancrase), Rickson Gracie (BJJ), Bart Vale (Shootfighting), John Lewis (BJJ), Alexander Paiva (BJJ), Marcelo Yogi (BJJ), Roberto Miranda (BJJ), Renzo Gracie (BJJ), Hugo Duarte (Luta Livre), Dan Migrialota (BJJ) och Jesper Ström (Thaiboxning/Kickboxning).

Hur kommer det sig att ni anordnade European BJJ Championship i Sverige 1998?
Det var inte vi som arrangerade European BJJ Championship i Sverige 1998, det var Alexander Paiva och Leif Hermansson från Täby. Alla svenskar som tävlade var vitbälten, brassarna var lila och brunbälten. Viktklasserna var + och – 73kg och tävlingen var 2 dagar.

Vilka klubbar har du vart involverad i genom åren?
Det är många. Första klubben jag instruerade på var Stockholms Karate Kai, sen blev det Tyresö karate klubb som jag tog över efter min tränare Peter Nyberg. Sen så startade jag flera olika Wing Tsun och Escrima skolor i Stockholmsområdet tillsammans med Patrik Gavelin, Jaari Heiskanen, Rickard Andersson och Omar Bouiche. Sen blev det Pancrase Gym och därefter blev det Richard Bohlenius SBJJA Solna där jag instruerade barngruppen och efter det Brasa Stockholm på Södermalm. Den klubben flyttade vi till Roslagsgatan 47 och ändrade namn till Fightzone Stockholm och där har vi varit i 4 år nu.

Berätta lite om Fightzone Stockholm.
Vi är ca 100st som tränar på klubben och man kan träna BJJ och MMA (SW inför en del tävlingar). På Fightzone Stockholm är vi som en stor familj där alla bryr sig om alla och så har vi ett stort engagemang i Projeto VB Team Cantagalo i en av Rios favelor (slum) som vi sponsrar med pengar och träningsutrustning. Varje år så tar vi hit en av ungdomarna från projeto VB Team Cantagalo så att dom kan göra lite seminarier och tävla på dom svenska BJJ tävlingarna. Sen har en av våra elever dragit igång ett eget litet projekt favela_help där han har startat engelsk undervisning för dom ungdomarna från VB Team som ska ut i världen och undervisa i BJJ. Fightzone Stockholms huvudinstruktör för BJJ, Alan (finfou) do Nascimento, kommer ifrån Projeto VB Team Cantagalo.

Har ni några lovande talanger på Fightzone Stockholm som vi ska hålla utkik efter på kommande tävlingar?
Våra juniorer Amir Albasi, Isabella Dahl och Alejandro Castillo. Dom är redan med och fightas om medaljerna i senior klasserna. Om dom fortsätter att utvecklas i den här takten så kommer det inte dröja allt för länge innan vi kommer att ha en svensk som fightas om medaljerna i svartbältes klassen på mondials.

Vad är roligaste med att instruera/coacha?
Att se hur eleverna utvecklas ifrån att knappt klara av att göra en kullerbytta till att vinna sin viktklass i någon större tävling eller se glädjen hos våra miniorer när dom springer in på mattan och brottas med varandra med ett leende från öra till öra eller när glada föräldrar berättar att deras barn har blivit lugnare och mer koncentrerade i skolan efter att dom börjat träna BJJ.

I slutet av 90-talet råkade du ut för en olycka och du är förlamad från nacken och ner. Hur mycket påverkar det faktum att du sitter i rullstol din roll som instruktör?
Inte så mycket. Det ända är att jag får förklara mer och visa mindre. En del tycker nog att det är konstigt att jag instruerar från en rullstol men bevisligen så fungerar det. På dom här 5 åren som jag instruerat i rullstol har jag fått fram Svenska, Nordiska, Europeiska och världsmästare & mästarinnor i BJJ, SW & MMA.

Bilden kommer härifrån.

Fightzone Stockholm är arrangör av Stockholm Open BJJ. Hur har turneringen utvecklats genom åren?

Första året vi körde Stockholm Open BJJ hade vi räknat med ca 100 tävlande och att vi skulle kunna köra tävlingen på en dag, men det insåg vi ganska snabbt att det inte skulle fungera, det blev närmare 400 anmälda första året och sen har det varit ungefär samma antal tävlande varje år.

Har ni några nya mål med 2010 års tävling?
Att tävlingen blir större och bättre en året innan. I år kommer vi att försöka gör som dom gör på dom stora tävlingarna (EM i Lissabon t.ex.) att man anmäler sig och betalar på nätet med en gång. Det gör att vi kan lägga ut matchordningen någon dag innan tävlingen och eftersom man inte behöver registrera sig på morgonen så behöver man bara komma i hyfsad tid till sin första match istället för att sitta i tävlingshallen hela dagen och vara orolig för att man ska missa när dom ropar upp namnet på dom som ska tävla.

Är det bestämt när Stockholm Open BJJ 2010 kommer att hållas?
Inte helt hundra men 24-25 april är det tänk. Det är alltid svårt att få tag på hallar att hålla tävlingar i. Fotbolls, handbolls och innebandy klubbarna bokar upp varenda tid som finns, så man får ta det som blir över. I Sverige är det skillnad på sport och sport och håller man på med kampsport så måste man vara en kriminell psykopat, en riktig våldsverkare om man ska tro allt som våra medier skriver.

Vad tror du om grapplingens framtiden i Sverige?
Den ser ljus ut. Det blir mer och mer folk på träningar och tävlingar runt om i Sverige. Vi har fått ett helt gäng med svenska svartbälten i BJJ och flera klubbar har börjat ha barnklasser i BJJ och det har blivit mer barn och junior tävlingar vilket gör att vi säkrar återväxten i sporten.

Hur tycker du Svenska grapplers står sig internationellt?
Hyfsat, men vi behöver ordentlig konkurrens mellan teamen och klubbarna i Sverige för att få fram bättre utövare. Inte det här ”kram havet” som det är nu när alla ska träna med alla.

Saknar du något i grappling Sverige?
Att folk ska förstå att konkurrens är bra för sporten. Om alla tränar tillsammans så behöver vi inga tävlingar. Istället för att träna med mina konkurrenter och visa dom mitt ”game” och mina bra och dåliga sidor när jag sparrar med dom, så är det bättre för mig om dom får gissa sig till mina bra och dåliga sidor eller att dom får försöka att lista ut dom när dom matchar mot mig.

Vad har du för planer inför framtiden?
Fortsätta att sponsra Projeto VB Team Cantagalo så att ungdomar ifrån favelan i Cantagalo/Rio ska kunna kom ut i världen och instruera i BJJ.

Vad har du för favorit lås/strypning?
Har ingen favorit teknik, men lever efter ett ordspråk ”Quitting is not an option”.

Någon skön anekdot som avslutning?
Jag, Omar och Bas Rutten skulle äta middag med Pancrases officiella fanklubb i Kobe Japan efter Omars debut match i Pancrase 1997. När vi kommer fram till stället och parkerar bilen så försvinner Bas och ingen vet vart han är. Så helt plötsligt hör vi hur det smäller som bara fan om och om igen, så vi går ditt och tittar och vem hittar vi där!!? Jo, Bas Rutten i full fart med att träna hoppande baksparkar på en garageport mitt i natten :0).