rebelz.se

Intervju: Christian Sandberg

Christian Sandberg instruerar, tränar och tävlar för Pancrase Gym i Stockholm. Han tog nyligen en silvermedalj på FILA VM som gick den 12-13 december i Florida USA. Tack Christian för att du ställde upp på intervjun.


Christian Sandberg FILA VM 2009. Bild: www.tomhillphotos.com.

Grattis till silvermedlajen i FILA VM. Hur kommer det sig att du kom med på VM?
Tack så mycket. Varje land hade fyra platser i varje viktklass till sitt förfogande och det var inte direkt någon rykande efterfrågan här i Sverige så jag kollade med Tony Larsson på SSWF och anmälde mig. SSWF har nyligen gått med i FILA.

Vad hade du för mål/tankar inför VM?
Mitt mål var att ta en medalj. Kanske kändes det mest realistiskt att försöka nå ett brons.


Berätta om dina matcher i VM.
Första matchen var mot en amerikan, Ian McAlpine. Jag hoppade direkt till halvguard, svepte honom och passerade guarden, han tog tillbaka guarden och jag passerade ytterligare två gånger. Han ställde sig upp och kastade mig och i kastet lyckades jag nästan fånga honom i ett armlås när tiden tog slut.

Andra matchen var mot en schweizare, Peter Mettler. Jag hoppade till halvguard även i denna match och lyckades svepa ganska snabbt och därefter mounta. Där låg jag ganska länge och försökte med en fistchoke utan att få den. På slutet lyckades han rulla mig så jag hamnade underst i guard.

Tredje matchen var mot en annan amerikan, Michael Kelly. Jag visste att han var duktig fristilare så det var inte mycket annat att göra än att hoppa halvguard igen. Jag påbörjade mitt svep men hittade istället en lucka för att ta ryggen och där stannade jag kvar så länge jag kunde, försökte att hitta strypningen men han försvarade bra. Han ställde sig upp och jag kunde inte hålla kvar ryggen, därefter tog han ner mig. Matchen avslutas med att han försöker sig på en giljotin som jag försvarar ganska lätt med att passera till side.


Christian Sandberg vs Ian McAlpine FILA VM 2009. Bild: www.tomhillphotos.com.


Christian Sandberg vs Peter Mettler FILA VM 2009. Bild: www.tomhillphotos.com.


Christian Sandberg vs Peter Mettler FILA VM 2009. Bild: www.tomhillphotos.com.

Hur var det att få möta Nicolas Renier i finalen?
Det var kul. Jag känner Nicolas sedan tidigare, var och tränade med honom i Paris för ett par år sedan tillsammans med Mattias Awad. Jag har mött honom en gång tidigare och förlorade då med 1 poäng i en väldigt jämn match. Den här gången tyckte jag att det gick lite sämre, matchen var jämn men han är väldigt snabb. Man får försöka att endera dra ner tempot i matchen eller köra på i hans tempo, jag lyckades inte få något bra grepp om honom för att dra ner tempot så det var bara att köra på och försöka hinna med. Det gick som sagt undan i matchen så jag kommer inte ihåg allt som hände men ska försöka. Jag försökte hoppa till halvguard men fick inte med honom ner utan han blev kvar stående och passerade sedan min guard. Han försökte med en brabostypning som jag kom ur och vi kom upp i stående. Jag tog ner honom, kommer inte ihåg så mycket mer men han passerade mig när det bara var 10 sekunder kvar och vann med 5-3. Det stod dessförinnan 3-3 men jag trodde att jag låg under med flera poäng så jag trodde inte att den passeringen var direkt avgörande. Hur som helst så vann han rättvist.

Svenska Submission Wrestling Förbundet gick in och sponsrade din resa till VM. Vad betyder sådant stöd för dig personligen?
Jag är otroligt tacksam för att SSWF sponsrade mig. Jag fick flyg, hotell och tävlingsavgiften betalt av förbundet. Att SSWF lyckas med det efter att bara ha funnits 1 år är fantastiskt tycker jag. Det kunde man inte tro för några år sedan. SSWF gick i höstas ut med att de skulle sponsra de som vunnit SM i Submission Wrestling med sammanlagt 15000kr för deltagande på FILA:s VM. Jag blev förvånad att inga fler åkte. Jag tror att det är en förutsättning med ekonomisk hjälp från förbund om Sverige ska kunna hävda sig internationellt i framtiden. Flera länder som har kommit längre t.ex. Frankrike, har uttagningstävlingar till landslaget, en person i varje viktklass som får allt betalt när de representerar på internationella tävlingar. Jag tror att vi snart är där.

Något du saknar från förbundets sida?
Nej, jag tycker att de har lyckats bygga upp förbundet väldigt bra på den korta tid de varit med i Svenska budo- och kampsportsförbundet. De har redan hållit SM, arrangerat kostnadsfritt instruktörsseminarium med erkända instruktörer samt gått med i ett internationellt förbund (FILA).

Vad tyckte du om Fila VM i hel het?
Det var väldigt bra arrangerat. Hotellet låg bara 10 minuter med bil från flygplatsen och 5-10 minuters promenad från tävlingsarenan. Alla måltider serverades på hotellet så man behövde inte ödsla energi på att behöva leta efter matställen. All information var väldigt tydlig, man fick ett infopapper med alla tider när man kom och det fanns en infodisk som alltid var öppen om man behövde fråga något annat. På arenan fungerade också allt bra, tider hölls bra, startlistor fanns alltid tillgängliga så man visste när man skulle upp. Domarna var välutbildade så på mattan fungerade det bra. Överlag så var allt väldigt uppstyrt och bra arrangerat. Detta var väldigt viktigt för mig eftersom jag åkte ensam.


Prisutdelning FILA VM 2009. Bild: www.tomhillphotos.com.

Hur ser din kampsportsbakgrund ut?
Jag började som de flesta 70-talister att sparka framför tv:n i högstadiet och började med thai- och kickboxning i Karlstad runt 1990. Tränade det några år, gjorde sedan uppehåll ett par år innan jag fick höra att min gamla thaiklubb hade börjat med något som kallades shootfighting och det ville jag ju gärna testa, August Wallén kom på seminarier och visade hur det skulle gå till. Jag hade då flyttat till Örebro för att plugga så jag åkte hem till Karlstad och tränade på helgerna och på veckorna tränade jag i Örebro på deras klubb, det var runt 1997. Jag gick min första shootfighting match 1998 och började då också delta på SW tävlingar. Jag flyttade tillbaka till Karlstad 1998 och har tränat och instruerat där tills för 4,5 år sedan då jag flyttade till Stockholm och där tränar jag sedan dess på Pancrase Gym.

Berätta lite om Pancrase Gym.
På Pancrase finns det klasser i MMA, thaiboxning och grappling och det hålls 3 kvällsklasser per dag, indelat i olika erfarenhetsnivåer. Det finns även några dagpass. Fokus ligger på MMA och på klubben finns många talanger som tävlar i amatör-MMA och flera proffs som satsar och tränar hårt. Jag trivs väldigt bra på Pancrase. Jag har fått ett stort lyft genom att få undervisning av Omar Bouiche som lär ut oerhört funktionella tekniker samt ser vilka detaljer som behöver justeras. Jag har också väldigt bra sparring på klubben med många duktiga grapplers som många kanske inte känner till eftersom de sällan tävlar.

Kan du ge några exempel på duktiga grapplers på Pancrase som vi kanske inte känner till?
Janne Sundberg och Nurlien Aberra är mycket duktiga och tekniska men har nästan aldrig tävlat. Johan Norrman är en bra och stark kille som endast tävlat någon gång. Jan Frändegård har tränat länge men gjort uppehåll i 2 år och kom nyligen tillbaka lika duktig som när han slutade. Hannes Åström är också väldigt duktig men han har tävlat en del, bland annat vunnit ESWT. Därutöver finns det många ambitiösa killar och några tjejer som har blivit duktiga på kort tid. Några av dem har tävlat på SGL och presterat bra resultat. Sedan finns ju alla duktiga MMA-fighters som också är bra grapplers men de namnen känner ju alla till.

Hur ser en normal träningsvecka ut för dig?
Jag håller pass på klubben 2 dagar i veckan där vi går igenom ett par tekniker och därefter sparrar en timme i 5-minutersronder, då är jag alltid med och kör. Dessutom går jag på 1 eller 2 av Omars pass. Utöver det lägger jag en hel del tid på fysträning; uppbyggnad av styrka, explosivitet och kondition. När det närmar sig tävling ökar jag intensitet i sparring och fysträning. Fyspassen blir mer inriktade mot matchlika kvalitéer, högt tempo, lättare vikter, korta intensiva pass. Använder mycket medicinbollar, kettlebells, gummilinor och kroppsviktsövningar. Tränar också extra på BK Athen hos Niclas Bergman där jag får stor hjälp. Där blir det alltid träning med hög intensitet, vilket är väldigt bra innan match för att få upp tempot och orken. Sparrar även med Ralf Carneborn och i Karlstad, när jag är där och hälsar på, där får jag alltid bra och tuff sparring.

På ESWT 2009 tävlade du i -80kg och på SM -73kg. Vilken viktklass trivs du bäst i?
Bästa viktklassen är runt 75 kg, kanske lite mer om det är invägning samma dag. Min normalvikt är 79 kg. På SM var det invägning dagen innan, annars skulle jag inte ha kört i -73 kg.

Vilken framgång på tävlingar/turneringar värdesätter du mest?
Förutom silvret nu senast är det vinsten på Iron Man UK ₤ 1000 Submission Wrestling Open Tournament år 2000 i London.

Några tävlingar framöver som du planerar att delta på?
FILA:s Grappling VM nästa år igen. Kommer att hållas i Krakow, Polen redan 27-28:e mars. VM som normalt hålls i december har blivit tidigarelagt p.g.a. att grappling fått en plats på Sportaccord Games som kommer att hållas i Peking i september och de 8 främsta i några av viktklasserna på VM kommer att bli inbjudna med allt betalt; flyg, hotell, mat. Sportaccord är visst det största blandade idrottsevenemanget efter OS och när jag pratade med den Europeiske representanten Rafael Perlungher berättade han att detta var ett första steg mot att närma sig OS. Mer info finns på www.fila-grappling.com.

Vet du om du kommer bli inbjuden till Sportaccord?
Det kommer jag dessvärre inte att bli eftersom de viktklasser där de 8 främsta på nästa VM kommer att bli inbjudna inte passar mig. Inbjudningen gäller bara några av viktklasserna. Kanske kanske om jag känner att jag kan klämma mig under 70kg och där placerar mig bland de 8 bästa. Inför detta år har FILA ändrat viktklasserna från de klassiska brottarklasserna på 60, 66, 74, 84, 96, 120 till nya som är 60, 65, 70, 75, 80, 90, 110 och Open. Det innebär alltså fler viktklasser men istället kommer endast 1 grappler per land att få delta i varje viktklass mot tidigare 4 stycken.

Vad har du för mål med din träning/tävling?
Nu när jag ändå var ganska nära så skulle det vara kul att vinna nästa år.

Vilka är dina styrkor inom grappling?
Att jag är ganska jämnbra ifrån olika positioner och extra bra ifrån halvguard.

Vad tror du om grapplingens framtider i Sverige?
Jag är helt övertygad om att grappling har en väldigt bra framtid i Sverige. Det finns fantastiskt många bra grapplers i Sverige och sporten växer i ett högt tempo. SSWF har närmare 60st anslutna klubbar. Det arrangeras tävlingar på flera platser runt om i Sverige, en del med ligor och finaler, bl.a. Alive, SGL, ADCC Sweden, Gameness, GP, Kaisho, ESWT, SSWF/SM.

Vad har du för favorit lås/strypning?
Benlås.

ESWT 2009 -80kg Christian Sandberg Pancrase Gym vs Maradona Zaia Stockholm Shoot
httpv://www.youtube.com/watch?v=K6Mu1pE35Rc

ESWT 2009 -80kg final Christian Sandberg Pancrase Gym vs Soleman Bojang Stockholm Shoot
httpv://www.youtube.com/watch?v=pWlY8W-lnwQ

SW SM 2009 -73kg James Kytösaho Nacka Dojo vs Christian Sandberg Pancrase Gym
httpv://www.youtube.com/watch?v=1-qov197ub8