rebelz.se

Intervju: Åke Zaar

Åke Zaar är huvudinstruktör i BJJ och SW på Hilti Uppsala och har bruntbälte i BJJ. På BJJ EM 2009 tog han hem ett guld i den öppna viktklassen för brunbälten/seniorer. Tack Åke för att du ställde upp på intervjun.


Åke Zaar med guldmedaljerna från Masters & Seniors 2005.

Hur ser din kampsportsbakgrund ut?
Jag började träna Wushu i januari 1990 hos Louis Linn på Stockholms Wushuakademi. Efter ca 3 år började jag instruera och tävlade relativt intensivt då tävlingarna nationellt bara var inom Louis Linn Union. Jag deltog även på två VM (Malaysia och USA) samt ett EM (Tyskland) i Wushu/Sanda. Jag tränade Wushu till sommaren 1998. Sen började jag omgående leta efter en ny form av träning och stötte då på BJJ hos dåvarande RABJJ senare Hilti BJJ. Sedan dess har det varit grappling för hela slanten.

Hur kom du först i kontakt med grappling?
Som sagt ovan så startade jag min BJJ karriär på RABJJ (Rikard Andersson BJJ) som senare blev Hilti BJJ . Jag hade tidigare tränat Shuai jiao eller kinesisk brottning i ca 2 år men vart helt fascinerad av rörelseschemat och teknikerna i BJJ. Jag kände mig som en komplett nybörjare då jag blev submittat om och om igen av de som bara tränat en termin. De personer som var aktiva då jag startade var bland annat Peder Söderlind, Mikael Grothe, Mats Karlmark, Jimmy ”Limpan” Lindberg, Josef Schreiber, Rikard Flodfält (som senare startade Hilti BJJ Ystad), Mehmet Turanli, David Bielkheden, Marcus Nilsson och Alex Rosgovas. Något eller några år senare tillkom Marcus Widengren, Martin Lindqvist, Mats Lagerqvist och många många fler!!

Berätta om Hilti Uppsala.
Hilti BJJ Uppsala startades 2003 i Kvarngärdesskolan och vi blev väldigt snabbt en grupp om ca 20 personer. Vår första tävling var Finnish open i Helsingfors. Vi var 3st som tog Viking Line båten över Östersjön. Jag tävlade i avancerade klassen, Claes Weyde och Tommy Shih i nybörjarklassen. Vi åkte hem med 3 guldmedaljer, en fantastisk skön känsla. 2007 gick Hilti BJJ Uppsala ihop med Uppsala Shootfighting och bildade Hiltifightcenter Uppsala. Det blev verkligen 1+1 = 3 då vi nu fick möjlighet att träna alla delar under samma tak. BJJ, SW, Thaiboxning och MMA. vi har även numera Crossfit på schemat och Uppsala Crossfit hyr in sig i våra lokaler. Vi är ca 200 medlemmar.


Delar av kärntruppen som startade Hilti Uppsala. Året är 2003.

Hur känns det att Hilti Uppsala får arrangera SM i Submission Wrestling 2010?
Det känns som en stor ära att få arrangera SM i år och ambitionen är att skapa ett evenemang som skall uppfattas som proffsigt och minnesvärt. Vi har kontaktat ett TV-team som brukar TV-sända Uppsala baskets matcher från Fyrishovshallen och om allt går som vi önskar så kommer det finnas möjlighet att TV-sända finalerna från SM.

Är det något datum bestämt för SM?
Datumet är precis spikat och det blir den 26/9. SM kommer att gå av stapeln i Fyrishovs A-hall.

Varför tror du förbundet valde er för att arrangera SM?
Jag har inte vetskap om vad som fick styrelsen i SSWF att välja Uppsala i år men jag vet att konkurrensen var tuff och som nämnts tidigare så är vi mycket glada över detta.

Planerar ni några ändringar i upplägget än under SW SM 2009?
Huvudsakligen kommer upplägget att likna Grapplers Paradise med bildskärmar och storbild för matchpresentation. Vi får se om vi kan få till livesändningen på webben också men det får vår IT-ansvarige Martin Altmark avgöra. Som sagt kommer vi satsa på att få detta ut i etern och sportspegeln är definitivt ett alternativ som vi kommer jobba på, men vi kommer självklart kontakta fler tv-kanaler för att försöka nå ut till ännu oinvigda.

Hilti Uppsala arrangerar den årliga tävlingen Grapplers Paradise. Vad tyckte du om årets upplaga?
Den flöt på väldigt bra men tyvärr blev det lite få deltagare. Varför vet jag inte riktigt då jag uppfattat det som att både deltagare, coacher och publik ansett att tävlingen hållit hög kvalitet.


Åke som domare i Grapplers Paradise 5 2009.

Vad är jobbigast samt roligast med att stå som arrangör av Grapplers Paradise?
Det som är roligast är att kunna samla så många likasinnade under ett tak och känna förväntningarna från alla inblandande. Självklart är det otroligt kul när tävlingen flyter som den skall och när alla bitar faller på plats. Precis som alla former av projekt så är hela resan målet och nu när vi gjort detta med i stort sett samma personer under de tre senaste åren så börjar vi få kläm på det som är viktigt. Det finns egentligen ingenting som jag anser är jobbigast utan de problem som eventuellt uppstår är snarare roliga utmaningar att lösa. Viktigast dock är att inse att det är alla tillsammans som är nyckeln till framgång och att bakom alla organisationer finns en massa personer som gör ett fantastiskt bra jobb.

Har ni några nya framtidsplaner för Grapplers Paradise?
Just nu kommer fokus vara att få SM att bli allt det som nämnts tidigare. Så i år kommer vi inte arrangera Grapplers Paradise. I framtiden kan det säkert bli nybörjarklasser.

Hur har Grapplers Paradise utvecklats genom åren?
Tyvärr har det blivit färre deltagare och som jag nämnt tidigare så vet jag inte vad det beror på men en orsak skulle kunna vara att det blir fler och fler tävlingar arrangerade och det gör att deltagare antagligen väljer de lokala upplagorna då det inte innebär långa resor.

Vad är det roligaste med att instruera i BJJ/SW?
Det absolut roligaste med att instruera är att se individens utveckling på mattan och som person.

Vad har du för personliga tränings- och tävlingsmål framöver?
Då jag har en liten kille på 3,5 år och en styvdotter på 10 år, samt precis startat ett eget företag (tillskottet.se) så är tiden en bristvara. Men jag har ambitionen att tävla antingen på Stockholms Open i april eller Fenix BJJ Open i maj.

Vilken tävlingsframgång värdesätter du mest?
Den absolut mest lyckade tävlingen i min karriär är när jag 2005 lyckades vinna både min egen viktklass och den öppna viktklassen (8 matcher totalt) för lilabälte Senior 1 på masters & seniors i Rio de Janeiro. Det var inte bara själva tävlingsresultatet som kändes fulländat utan hela resan dit. Jag har aldrig mått så bra som under den uppladdningen, varken fysiskt eller psykiskt.


Finalen i Masters & Seniors 2005. Åke vann på armlås.

Har ni några lovande talanger på Hilti Uppsala som du kan tipsa om?
Vi har många riktigt duktiga grapplers men några som sticker ut lite extra är Claes Weyde, Per Stenqvist, Kristina Johansson, Mattias Ottestig (som numera är exporterade till Hilti Sthlm) och Viktor Wall som om han skulle tävla säkerligen skulle skapa stora problem för sina motståndare. Vi har även Erik Ahrenby, Michael Österlund, Henrik Stegeby, Marcel Hren, Jens Eriksson och många fler… Inom MMA har vi Farsad Farsiani som varit med på Superior Challenge och Andreas Lövbrand som skördat segrar på bland annat Irland. Vi har vår egen Streber som är järnviljan själv Wictor Dahlström som förnärvarande befinner sig i Asien för att förkovra sig. Inom Thaiboxningen har vi flera duktiga fighters med Mikael Lindberg i Spetsen.

Hur ser du på grapplingens framtid i Sverige?
ADCC är och har under hela grapplingens utveckling varit ett mycket starkt inslag och kommer vara det i fortsättningen också. Jag tror att grapplingen just nu är inne i expansivt skede med mycket draghjälp från UFC m.m. vilket gör att det kommer bli fler och fler aktiva under de närmaste åren. Tävlingarna kommer att öka men i och med de nya förbunden SSWF och SBJJF så kommer tävlingarna att bli mer samstämmiga.

Vad kan förbättras i grappling Sverige?
Det finns alltid utvecklingspotential men det som huvudsakligen behöver utvecklas är en bred och stabil svensk domarstab, både i SW och i BJJ.

Vad har du för favorit lås/strypning?
Det måste ändå bli ”tuttstrypet” som jag lyckades få in i alla 3 matcher på EOBJJ 2009.

Åke Zaar VS Matt Hendersson BJJ EM 2009
httpv://www.youtube.com/watch?v=s5MAWj3btBQ

Åke Zaar VS David Onuma BJJ EM 2009
httpv://www.youtube.com/watch?v=CqtJ_kbK0eE

Åke Zaar VS Darius Saniee BJJ EM 2009
httpv://www.youtube.com/watch?v=YJEIFfT59IY