rebelz.se

Intervju: Martin Petisme efter BJJ SM 2014

Martin_Petisme_BJJ_SM_2014

Grattis till SM-guldet. Hur känns det?
Tack! Det känns naturligtvis mycket bra. Jag har inte tävlat på ett par år, så det kändes lite extra nervöst. Det var extra kul att få tävla på hemmaplan i Borås!

Hur har förberedelserna inför SM sett ut?
Jag har tränat på som vanligt 5-6 dagar i veckan på Yamasaki Academy i Göteborg. Jag lyckades bli sjuk tre veckor innan SM, så jag fick trappa ner intensiteten för att kunna friskna till lite. Det blev mer drillar än matchsparring t.ex.

Kan du berätta om matcherna som ledde fram till guldet?
Första matchen var mot Fernando Bernal från Fightzone Stockholm. Han har tränat hos oss en sommar för många år sedan – han är en schyst kille med en tuff och aggressiv stil. Jag ville inte bli nedtagen så jag drog öppen guard och svepte och försökte berimbolo:a. Han försvarade men jag kom upp och passerade. Han vände ryggen till och efter att ha kontrollerat positionen och hotat lite med submissions fick jag till slut in en banana choke.

Eftersom vi var tre tävlande och körde enligt de nya lite konstiga IBJJF-reglerna så fick Fernando gå semifinal mot Robert Joo. Han drog ut honom på en triangel/armbar från stängd guard så vi fick mötas en gång till i finalen. Där drog jag guard igen, misslyckades lite och hamnade i halvguard, gick på electric chair och bytte till old school-svep som jag fick in. Sen tog jag rygg och kontrollerade positionen ett tag. Han tog sig loss efter en stund, och det blev stående omstart. Han visste att han låg under och kastade sig på mina ben men jag lyckades snurra upp på hans rygg igen. Jag fick inga bra öppningar så jag kontrollerade positionen till slutsignalen.

Vad tyckte du om SM som arrangemang?
Det var väldigt proffsigt. Det var lite jobbigt att vänta flera timmar på finalen, men annars var det perfekt. Det var extra kul att få fightas i Borås (jag är Boråsare) och dessutom på helig mark – Elfsborgs gamla ståplatsläktare! Att dessutom få fightas jämte judon och brottningen kändes stort!

Vad tror du har påverkat din utveckling det senaste året?
Det är inget magiskt, jag har bara börjat träna lite mer. Pilo kör alltid bra och genomtänkta upplägg med tekniker och positioner. Men mer tid på mattan med duktigt folk ger resultat. Det gör också stor skillnad att lägga flera timmar i veckan på att drilla och få in mängder av repetitioner. Teknikmässigt så har jag alltid föredragit stängd guard. Det är viktigt, men det är inte alltid man lyckas hamna där, så senaste året så har jag jobbat mycket mer på öppen guard och top game för att bli mer allsidig.

Vilka fler tävlingar planerar du att delta på i år?
Scandinavian Open och Nordic Open ska jag försöka tävla på om jag hinner för jobbet. Gärna någon SW-tävling också!