rebelz.se

Intervju: Amir Albazi

Amir är 16 år och har blått bälte i BJJ. Han tränar och tävlar för Fightzone Stockholm. Amir vann som 15 åring Submission Wrestling SM och har även vunnit World Ultimate Full Contact 15.


Amir på ESWT 2010.

Hur ser din idrottsbakgrund ut?
Ovanligt nog så måste jag säga att jag inte har tränat någon annan sport än MMA/SW.

Hur kom du först i kontakt med grappling?
En dag när jag satt framför teven och bläddrade mellan kanalerna så kom UFC upp. Jag tänkte, va fan är det här för sport? Dom slåss ju med tunna handskar och nästan allt är tillåtet” så jag fortsatte kolla på MMA natt efter natt efter natt på TV4 Sport. Efter ett par dagar så träffade jag på en kille som heter Farzad på ungdomsgården. Jag har alltid vetat att han körde ” brottning med grepp” så jag frågade honom vad det var för någonting. Han förklarade lite och det lät intressant så dagen efter surfade jag på internet och hitta Fightzone Stockholm av en slump. Så jag bestämde mig för att gå dit och fråga om jag fick träna trots att jag bara var 13 år då . Jag klev in och ljög och sa att jag var 14 år (skulle fylla år om inom månader). Jag fick provträna och efter det var jag helt fast.

Du nämns oftast som en av Sveriges mest lovande talanger. Känner du press av det?
Faktiskt inte. Jag behöver inte bevisa för någon annan hur bra jag är. Det vet jag bäst själv.

Pga din ålder får du inte tävla i FILA VM. Hur känner du inför det?
Jag är lite besviken på det men det är sådant som händer . Jag ser verkligen fram emot FILA Junior VM som jag kanske blir sponsrad på.


Amir med bältet från WUFC.

Du går på Stockholms Idrottsgymnasium. Vad innebär det för dig?
Stockholms Idrottsgymnasium hjälper mig mycket med min träning . Jag får träna morgonpassen på klubben på skoltid men bara så länge jag inte missar någon lektion i skolan.

Du tränar på Fightzone Stockholm. Vad tycker du är bäst med klubben?
I mina ögon är Fightzone Stockholm bästa klubben i hela Sverige . Vi är som en familj här och det är en stor anledning varför jag har valt att stanna kvar på Fightzone Stockholm. Vi har Hasse Ersson som är huvudtränare i MMA/SW. För mig är han bästa coachen i hela världen. Det är tack vare han jag har kommit så långt. Alan ”finfou” Do nasimento håller BJJ klasserna och där behöver jag inte säga någonting . Han har redan bevisat att han är bra . Och Margareta Myhr som även tränar hos oss har hjälpt mig mycket med allt från ekonomin till att förbereda mig inför tävlingar. Och så har vi massor med duktiga fighters som inte syns så mycket, vill även tacka dom för min framgång.

På ESWT tävlande du i -65kg och på SGL i -60kg. Hur mycket väger du?
Min matchvikt är -60kg, men det är många tävlingar som inte har den viktklassen så jag går upp till -65kg istället.


Amir möter Pontus Dahlqvist i sin första match i ESWT 2010.

Du kom senast på 2:a plats på ESWT efter sten, sax & påse i finalen. Vad tyckte du om dina matcher?
Jag tyckte jag gjorde bra ifrån mig och visade varför Hasse/Fightzone Stockholm är bäst i mina ögon. Det var tuffa matcher emot tuffa motståndare.

Vad tyckte du om ESWT som tävling?
Det är en bra tävling men jag tyckte inte om reglerna eller domarna. Det var mycket med att det var olika poäng för t.ex. nedtagning på båda mattorna osv, men det är små grejer som kan förbättras.
Matchen mellan Omid och Reza var en bra match tills slammen. I regelomgången förklarade dem tydligt att det inte spelade någon roll hur hård slammen än var det var så skulle andra personen diskas. Men så blev det inte . Som tur så skada sig inte Omid och dom kunde fortsätta med en bra match.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
När det är en tävling på gång så blir träningen så här:
Måndag: Fysträning/styrketräning: 11.00-12.00. BJJ: 18.00-19.30.
Tisdag: BJJ: 11.00-12.30. MMA: 17.00-19.00. BJJ sparring: 19.00-20.00.
Onsdag: Fysträning/styrketräning: 11.00-12.00. BJJ: 18.00-19.30.
Torsdag: BJJ: 11.00-12.30. MMA: 17.00-19.00. BJJ sparring: 19.00-20.00.
Fredag: Boxning: 17.00-18.00 BJJ: 18.00-19.30.

Vad tycker du är roligast, NoGi eller Gi?
Haha det är olika perioder. Ibland är jag sugen på att köra mest NoGi ibland bara med Gi . Så det skiljer sig åt lite då och då.

Vilka är dina främsta styrkor som grappler?
Mitt team och dom jag tränar med . Det är det jag litar på i matchen.

Vad har du för mål med din träning/tävling?
Just nu är det att få så mycket tävlingserfarenhet så möjligt . Men annars att bli bäst och komma till dom stora organisationerna.


Amir på SW SM 2009.

Vilka tävlingar satsar du på i år?
BJJ: Stockholm BJJ Open. SW: FILA Junior VM. MMA: World Ultimate Full Contact 16.

Vilken tävlingsframgång värdesätter du mest?
Mina två EM guld i BJJ och bältet i World Ultimate Full Contact 15.

Vad har du för favorit lås/strypning?
Hahaha ”hemligt”.

Några sista ord?
Jag vill tacka mina sponsorer som har gjort det möjligt för mig att tävla. Salongbetong, Valeu clothing, Vulkan FC och fight-websites. Jag vill även tacka personerna som har hjälpt mig. Hasse Ersson, Margareta Myhr, Martin Lavin, Mats, Alan Finfou och Pete Salhin och tack till hela Fightzone Stockholm.

Amir Albazi vs Pontus Dahlqvist ESWT 2010
httpv://www.youtube.com/watch?v=bMLFw0pez2Y

Amir Albazi vs Christoffer Aydogan ESWT 2010
httpv://www.youtube.com/watch?v=_zftS7Dbgiw

Amir Albazi vs Pavlo Kylish World Ultimate Full Contact 15 2009
httpv://www.youtube.com/watch?v=7Hz5XtWKqz0

http://www.youtube.com/watch?v=bMLFw0pez2Y