rebelz.se

Jiu jitsu och andlighet

Det kanske låter som ett konstigt och icke-befintligt samband men faktum är att det faktiskt finns där, åtminstone för mig. Först är det väl däremot nödvändigt att förklara vad andlighet faktiskt innebär. Eller försöka i alla fall.

Det är ju en komplicerad term, ett svårdefinierat ämne det där med andlighet. Sen har det olika innebörder för olika personer. För att var helt ärlig vet jag själv inte riktigt vad andlighet verkligen betyder för mig. Däremot vet jag hur det känns att nå ett sorts andligt stadie, hur klyschigt det än låter.

Då och då pressar jag mig förbi vad jag trodde var mina fysiska och mentala gränser. Det är vid de tillfällena jag når nya nivåer och upplever saker jag inte ens visste var möjliga. När man är så trött att man inte tänker, åtminstone inte som i vanliga fall. På ett sätt går man på autopilot och på ett annat inte. Fysiskt känner man varenda krafttag, varenda vändning och varenda försök att hålla ut tills den där ljuvliga timern plingar. Mentalt är man medveten om hur trött man faktiskt är och hur mycket benen, armarna och axlarna värker. Till och med fingrarna är utmattade. Samtidigt känns det som om jag är en sorts åskådare som inte medvetet behöver tänka på vad jag ska göra härnäst. Saker och ting händer automatiskt, kroppen reagerar bara så som den lärt sig genom timmar på timmar av repetitioner.

Däri kommer det där med andlighet in i bilden. Det är i de stunderna det känns som om man växer lite, man når liksom ett nytt stadie i sin utveckling. Man gör saker som tidigare inte var möjliga och utmattningen är total. Ens egen energi är sedan länge slut och kraften obefintlig. Man går på ångor och är helt och hållet i stunden. På ett sätt är man nära döden. Åtminstone i teorin då utmattning i allra högsta grad kan vara ett livshotande stadie i extrema fall.

Det är världens bästa känsla. Då lär man sig vad man verkligen är gjord av och går runt som i en dimma ett bra tag efteråt. Jag har svårt att förklara den exakta känslan men om det inte är andlighet vet jag inte vad andlighet är. Nya nivåer, ett nytt mentalt stadie och lärdomar om kroppens och sinnets begränsningar.