rebelz.se

Intervju: August Wallén

August Wallén har svartbälte i BJJ och är huvudinstruktör på Gladius MMA i Göteborg. Han är även ordförande i Svenska MMA Förbundet.


Bild: Tue Trnka www.mmareporter.dk

Hur ser din kampsportsbakgrund ut?
Började med judo och jiu-jitsu när jag var 12 år (1980), fortsatt med kyokushin karate som jag började med våren 1984. Sedan blev det thaiboxning från 1985. Höll på med thaiboxning och kykoshin parallellt i 2,5 år sedan blev det bara thai. Därefter var jag en sökare i många år och åkte på mängder av läger. Filade på ett eget stående koncept men letade hela tiden efter något mer. Körde lite wing tsun och var på Emin Boztepes sommarläger 1994. Blev imponerad av honom, men det var inget för mig. Våren 1995 körde jag combat sambo med Omar och Nikolai i Stockholm och sommaren 1995 åkte jag till Miami som förste man över och tränade shootfighting. 2001 började jag träna BJJ med Roy Harris.

Hur kom du först i kontakt med grappling?
Omedvetet (jag gick ju mest dit och tänkte inte på var det var vi höll på med) var det ju judo och jiu-jitsu träningen 1980. Medvetet (dvs att jag aktivt sökte grappling) var det combat sambo våren 1995.

Vilka var ni som rullade när det begav sig?
Oj, det är ju 16 år nu, det är ganska många genom åren. Den allra första generationen var Omar Bouiche, Richard Bohlenius, Rikard Andersson och jag.

Berätta om Gladius MMA.
Gladius fick sitt organisationsnummer 1993 så det är väl ett rimligt startår även om vi fanns redan innan. Jag var en av dem som var med och startade föreningen. Gladius har drygt 400 medlemmar och har aktiva tävlande inom submission brottning, shootfighting, MMA, BJJ, boxning och muay thai.

Hur länge sen var det du tävlade i SW?
Jag har faktiskt bara gått en enda SW match och det var mot Richard på Fighter Extreme 2002.


August vs Richard på Fighter Extreme 2002. Bild från reportage på www.budo-fitness.se.

Har du någonsin tävlat i BJJ?
Nej aldrig. Jag började tävla väldigt sent overall. Gick min första match i USA 1997, då var jag 29 år. Därefter tävlade jag lite, men politik och tjafs gjorde att jag höll upp några år. Sedan blev det lite sporadiskt tävlande innan jag kom igång lite mer på allvar 2006 (om man nu kan kalla två matcher om året att tävla regelbundet). Just nu satsar jag bara på MMA då antalet matcher jag kan gå är begränsat, vi får se hur länge jag håller. Tävla i BJJ får bli en karriär när jag inte kan köra MMA längre.

Vad tror du om grapplingens framtid i Sverige?
Det ser väldigt bra ut tycker jag. Framförallt SW växer så det knakar. Spännade och underhållande tävlingsform, vi har ett förbund som är anslutet till RF, vi har SM och nu till och med ett landslag på väg till VM. Kan och kommer bli riktigt stort.

Hur tycker du svenska grapplers står sig internationellt?
Bevisligen riktigt bra, i synnerhet med tanke på hur litet land Sverige är (få invånare) och hur kort tid vi trots allt hållit på med grappling (Omar, Richard, Rikard och jag var alltså först ut i Norden 1995). Jämför med tex Brasilien. Men visst har vi långt kvar att gå…


August i Edddy Bengtssons hörn på SW SM 2009.

Vad har du för favorit lås/strypning?
På tävling rear-naked choke, på träning triangle choke.

Någon skön grappling anekdot som avslutning?
Sorry, det har varit så många. Kanske mina första combat sambo pass där det kändes helt omöjligt att få armarna rätt för att köra americana (shoulder-lock) eller kimura. Eller kanske alla gånger under de första åren som jag klappat när jag rullat med olika grymma profiler men alltid hoppat på det igen (det är så man lär sig). Det är mycket som hänt sedan 1995. Men visst Fighter Extreme 2002 med Rikard Andersson mot Christan Kennedy och Richard Bohlenius mot mig satte kanske grapplingen lite på kartan här i Sverige.