rebelz.se

Grapplingbloggen tittar på UFC on FOX 18: Bryan Barberenas märkliga armtriangel och Ben Rothwells ”gogo choke”

Helgens UFC-gala bjöd på två ovanliga och väldigt säregna submissions – efter att Sage Northcutt klappat till en armtriangel från helt fel position blev Ben Rothwell den första att dra ut Josh Barnett i oktagonen. Låt oss titta närmare på dessa två avslut.

Vi börjar med den alltid kontroversiella Sage Northcutt som stötte på sin första förlust mot Bryan Barberena i helgen. Efter UFC on FOX 18 har en hel del saker kommit ut om varför Northcutt inte kunde prestera som vanligt, bland annat då 19-åringen var sjuk i halsfluss. Detta har bekräftats av UFC, som faktiskt körde lättviktaren till akuten två dagar innan matchen, och spelade enligt Northcutt själv en stor roll i att Barberena kunde få in en armtriangel från fel sida i halvguard.

Det låter som om det bör vara omöjligt och om det inte rör sig om väldigt specifika omständigheter är det nog det. En armtriangel kräver i de allra flesta fall att man fångar sin motståndares arm och huvud i en triangelkoppling med sina egna armar och går över på samma sida som kopplingen. Nyckeln är att ligga så nära marken som möjligt med sin egen kropp för att få till maximalt tryck.

hi-res-98cda4ce6fd1f210b7056fdbeee7f493_crop_north

På bilden ovan ser man att Barberena får till oerhörd press trots den långt ifrån optimala positionen. Northcutts egna kroppsbyggnad och framförallt den muskulösa överkroppen spelade förmodligen en stor roll i att detta trots allmänhetens uppfattning faktiskt var en legitim submission. Sage Northcutt gav inte upp. Han förlorade helt enkelt. Barberena använder sina armar och framförallt sitt huvud alldeles utmärkt och kombinerat med att han verkligen driver in axeln i Northcutts hals behövde han inte ens passera guarden.

usa-today-9087777.0

Ben Rothwell är en läskig figur och jag skulle inte bli förvånad om han avslutar 2016 med UFC:s tungivktsbälte runt midjan. Hans modifierade giljotin, eller ”gogo choke” som han själv kallar den, är redan historisk. Vi såg den för första gången mot Matt Mitrione men visste för att vara helt ärlig inte riktigt vad vi såg. Många tillskrev det avslutet till Rothwells styrka och Mitriones relativa okunskap vad gäller grappling.

När man däremot drar ut Josh Barnett är det dags att tänka om. Trots att det kanske inte ser särskilt tekniskt ut blir det om man tittar närmare uppenbart att detta gogo choke är något samtliga tungviktare behöver se upp med, till och med Fabricio Werdum. 

Nu till själva strypet. Rothwell kopplar händerna under hakan som om han ska dra en giljotin men behåller motståndarens huvud i mitten av sitt eget bröst istället för att föra det till sidan av kroppen och koppla en arm runt. Det är inte helt olikt en ”japanese neck tie” då han drar händerna uppåt samtidigt som han pressar ner bröstet och därmed skapar ett oerhört tryck på motståndarens nacke och hals. Sen hjälpte faktumet att Barnett låg med ryggen mot buren och inte kunde skjuta höften bakåt och minska trycket genom att försöka rotera ur strypet.