rebelz.se

Nordic Open BJJ i Nacka – tävlingshösten närmar sig sitt slut

Med årets sista Nordic Open bakom oss rör vi oss sakta men säkert mot slutet av en fullspäckad och händelserik tävlingshöst. 

Hela grapplingsverige fanns representerat i Skuru Sporthall i Nacka igår där allt från Sverigemästare till folk som klev ut på tävlingsmattan för första gången spenderade en intensiv söndag tillsammans. Nordic Open är över för i år och som vanligt har vi en hel del med oss i bagaget från de tre upplagorna som ägt rum 2016.

14523102_645450038956045_5281144179743618938_n

Efter att ha tävlat ett tag så lär man känna de flesta som är mest aktiva på tävlingsscenen och tar på sätt och vis del av deras resa som pågår parallellt med ens egen. Därmed är det roligt att se folk utvecklas från tävling till tävling och efter att ha förlorat gång på gång framför vad som känns som hela världen, åtminstone vår lilla värld, även få vinna framför samma personer.

För att vara helt ärlig så var höstens Nordic Open något mer kaotisk än vad den brukar vara – viktklasser blandades ihop, tider ändrades och buggar drabbade systemet. Med det sagt är det i min mening ändå Sveriges bästa och mest välorganiserade tävling i såpass stor skala, möjligtvis på en delad förstaplats med Swedish Open i Stenungssund.

Medan svartbälten tyvärr lös med sin frånvaro var det gott om lilabälten som bjöd på underhållande matcher, inte minst finalen i -82,3 mellan Daniel Eklund från Valhalla Jiu Jitsu och Jonas Nielsen från Hilti Uppsala. De bjöd inte på en lugn stund under den sju minuter långa matchen och scramblade sig in och ut ur allt från trianglar till bow and arrow-stryp. En kortare sekvens av den matchen hittas på @grapplingbloggen på Instagram.

14642000_645452938955755_1203118832686901006_n

Brunbältesklasserna var även de relativt stora och dominerades av Max Lindblad från Prana Jiu Jitsu som tog guld i både -82,3 och den öppna viktklassen.

Årens tre Nordic Open-tävlingar är över och vi som tävlade, coachade, tittade, anordnade och på annat sätt var inblandade går vidare med nya lärdomar, erfarenheter och minnen. Det har varit ett intensivt tävlingsår och en i synnerhet väldigt händelserik tävlingshöst som nu lider mot sitt slut. Nästa år bär det tillbaka till Nacka för att se vilka som tränat mest, vem som har marginalerna på sin sida och vems tur det är att vinna den gången – kanske blir det du?

Tack till Von G Photography/Christofer Glatz för bilderna