rebelz.se

Submit 2 i Rinkeby – en milstolpe för svensk grappling

Sex personer lämnade Rinkeby 5000 kronor rikare vilket gör den andra upplagan av Submit till en milstolpe i svensk grapplinghistoria. 

De 30000 kronorna i prispengar (5000 till den bästa kvinnliga fightern Ambar Villagran, 5000 till den bästa manliga fightern Harem Khalaf, 5000 till tävlingens bästa klubb Prana Jiu Jitsu och 5000 var till Ralf Carneborn och Fernando Gonzalez som tävlade i supermatchen) har förhoppningsvis satt en standard för svensk grappling såsom EBI gjort i USA. Kanske våra främsta grapplers får fler chanser att tjäna pengar för sitt hårda slit i framtiden.

14606385_656625281171854_1720558747597442003_n

Harem Khalaf har blivit ett välbekant ansikte på SW-tävlingar de senaste åren då han gång på gång gjort bra ifrån sig, krigat sig till bra placeringar och imponerat mot oerhört tufft motstånd. I Rinkeby belönades han äntligen med ett guld i -76,9 och 5000 kronor för priset som tävlingens bästa fighter. Finalen mot Nacka Dojos James Kytösaho var verkligen något att beskåda mellan två av dagens högst graderade utövare, då brunbälte ställdes mot brunbälte. I slutändan var det Harems hand som höjdes och en mer välförtjänt vinnare är svårt att tänka sig.

14601044_656620534505662_1995961921627806532_n

Det fanns många kandidater till dagens bästa match men den mellan Elina Moestam från Prana och Linn Hansson från Team Gringo tar nog priset – fram och tillbaka gick det och Elina lyckades efter att ha kämpat sig ur en armbar tillslut ta ryggen på Linn och vinna på poäng. Hon skulle efter det även besegra Sverigemästarinnan Gabriella Ringblom i finalen och åkte hem med ett välförtjänt guld i bagaget.

Hannes Åström från Pancrase var en sekund ifrån att vinna över Nacka Dojos Christopher Jeanpier Basauri Corrales men klappade till en giljotin i en av de galnaste sekvenserna under Submit 2. Domarna var tvungna att överlägga och när Omid Azad höjde Jeanpiers hand gav det en av de största reaktionerna för dagen – se det ögonblicket och tre minuter av galenskap mellan Elina Moestam och Linn Hansson på Grapplingbloggens Instagram!

14680694_656628511171531_4315022730483227667_n

Supermatchen mellan Nacka Dojos svartbälte Ralf Carneborn och Allstars Fernando Gonzalez var i ärlighetens namn ingen höjdare. Valet av grapplers kändes lite märkligt redan från början. Visst är Ralf en av Sveriges bästa och har en väldigt underhållande stil samtidigt som Fernando även han är en spännande grappler i sin rätt, men kombinationen av de två var inte lyckad. Som så ofta händer när en MMA-fighter möter en såpass duktig grappler var det mest en avvaktande Fernando Gonzalez som inte ville sugas in i Ralf Carneborns livsfarliga game.

Med prissumman på 10000 kronor för vinnaren känns det inte som att det vore särskilt svårt att hitta andra mer logiska val för kommande supermatcher. Varför inte någon som Prana Jiu Jitsus Emad Omran som ju faktiskt har mött och vunnit över Ralf i BJJ SM förra året? Hur kul vore det inte att se en returmatch mellan de två, den här gången under sub only-regler. Eller Hitis Erdem Erdal mot Pranas Cemil Karahan, två unga lilabälten som båda vunnit SM (Erdal i SW och Karahan i BJJ) inom loppet av det senaste året och som är kända landet över för sina häftiga, explosiva och underhållande stilar.

Tills nästa gång kommer Submit lägga till nybörjar- och fortsättarklasser och är numera en av Sveriges främsta och största SW-tävlingar. Lustigt nog håller man till i ett av landets mest ökända områden dit folk vanligtvis kanske drar sig från att åka. Till Rinkeby BJJ, Ungdomens hus, alla tävlande som åkte ut till orten och ungdomarna på läktaren – tack för den här gången!

Gå in på Smoothcomp.com för fullständiga resultat. Tack Von G Photography för bilderna!