rebelz.se

Fem frågor till Chrisitan Sandberg

Christian Sandberg tog en silvermedalj på Fila Grappling VM 2010 i -75kg NoGi.


Christian Sandberg.

Kan du berätta om dina matcher?

Jag fick stå över första omgången. Därefter mötte jag en armenier som var stark men inte skolad grappler så det var en ganska enkel match. Jag hoppade i halvguard, svepte, passerade och mountade honom men han höll fast mig ganska länge i varje position så det dröjde lång tid tills jag fick läge och satte ett armlås från mount. Sedan fick jag möta samma amerikan som jag mötte i semifinalen i USA förra året. Jag visste att det skulle bli en svår match då han är duktig fristilsbrottare och brukar vinna sina matcher på strypning från nord-syd (han vann 3 matcher på samma lås). Han tog ned mig, jag fångade upp honom i halvguard och påbörjade svepet och då gav han mig en öppning att ta ryggen på precis samma sätt som i USA. Den här gången lyckades jag få in strypningen också. Finalen gick mot Michel Salvadori, ett BJJ-svartbälte från Frankrike. Jag har sett honom förut och vet att han kör ett snabbt och rörligt spel. Själv gillar jag inte när det går alltför fort så målet var att försöka skruva ned farten. Han tog ned mig ganska snabbt och jag höll på att få ryggen på honom i samma rörelse men han lyckades stanna kvar överst. Jag tog halvguard för att försöka mina svep men han försvarade ganska bra så jag lyckades inte svepa men däremot ställa mig upp och bensvepa honom så att poängen utjämnades. Jag drogs tyvärr med i hans tempo och det blev en snabb match med mycket rörelse. Jag var nära att ta ryggen på honom flera gånger men lyckades inte få in hookarna. Han tog ner mig någon fler gång och jag svepte tillbaka. Jag gick tyvärr på ett slarvigt benlås och han fick poäng när han hamnade överst. Som tur var fick han minus för passivitet så poängen efter full tid var 3-3. Eftersom han hade en varning fick han välja startposition för förlängningen. Han valde stående för att försöka ta ner mig. Jag behövde bara klara mig från att bli nedtagen i en minut för vinst men var väldigt trött efter den intensiva matchen och till slut lyckades han få ner mig.

Känner du att du var väl förberedd inför VM?
Jag har fysat mycket inför VM, har tyvärr inte kunnat träna så mycket grappling som jag önskat. Skadade nacken för två månader sedan när jag precis börjat öka på träningsdosen för att inleda min matchträning. Fick vila en månad från grappling och har därefter fått köra väldigt lugnt, ingen riktig matchträning alls. På matchdagen kändes i alla fall allt bra och jag lyckades koppla bort att min nacke var skadad. Tyckte att jag presterade det bästa som jag kan.

Hur var stämningen i landslaget under tävlingen?
Det var en fantastiskt bra stämning i laget. Direkt när vi träffades kändes det att vi alla gick bra ihop. Vi hade väldigt kul, skämtade med varandra, coachade, peppade, berömde och stöttade varandra som ett team ska göra. Det kändes som att alla lyfte sig och presterade på oerhört hög nivå. Att vi hade blivit sponsrade av Ali’s Corner med landslagsoveraller och rashguards gjorde att lagkänslan stärktes ännu mer.


Svenska SW landslaget på Fila Grappling VM 2010.

Hur kändes det att vara landslagskapten?
Det kändes bra. Framför allt är jag oerhört stolt över tjejerna och killarna som lyckades prestera på den nivå de gjorde. Vi placerade oss som tredje bästa nation vilket är väldigt stort, endast USA och hemmanationen Polen kom före. Efter oss hade vi bland annat Canada och Frankrike som är starka lag. Jag hade aldrig kunnat tro att vi skulle ta 8 (11 med Gi-klassen inräknad) medaljer så jag är väldigt imponerad. Det bådar gott inför framtida mästerskap.

Hur upplevde du arrangemanget som helhet?
Tyvärr var det inte speciellt bra arrangerat. Medical och invägning tog alldeles för lång tid på fredagen. På tävlingsdagarna drog allt ut för mycket på tiden och vi kom inte ifrån arenan förrän vid midnatt båda dagarna. Listor och information lämnade också en hel del övrigt att önska. Jag hoppas och tror att detta kommer att bli bättre framöver. I USA förra året sköttes ju allt sådant mycket bra. När det gäller regelsystemet var alla i laget positiva, matcherna blir väldigt underhållande och intensiva. Standarden på domarna var dock tyvärr varierande, en del var mycket duktiga medan andra gjorde uppenbara fel.