rebelz.se

Intervju: Philippe Nicolle

Philippe Nicolle tränar och tävlar för Kaisho i Helsingborg. Han har lilabälte i BJJ och tävlade i Fila Grappling VM 2010.


Philippe Nicolle & Mats Nilsson inför Fila Grappling VM 2010.

Berätta om din match på Fila Grappling VM 2010.

Min match gick vid lunchtid eller strax därefter, jag kände mig riktig taggad och bra i form. Det var åttondelsfinal och min motståndare var från Kanada. Jag hade spanat lite på honom under uppvärmningen och det såg ut som att han hade tränat en del fristilsbrottning. Trots det bestämde jag mig för att utmana honom stående. Min plan var att stätta press på honom från början men den planen svek jag. Han fick ett bra grepp om min handled och när jag försökte ta mig därifrån åkte jag på ett kast som kallas kvarnen (brandmanna lyftet). Han fick 3 poäng för kastet och två för position, sidemount. Därifrån tog jag tillbaka positionen till halvguard. Målet vara att få fullguard för att få en poäng det lyckades jag inte med. Han var stabil och släppte inte på något. Han försökte på några passeringar och en d’arce choke utan resultat. Tillslut lyckades jag svepa honom vi scramblar och hamnar stående. Med några slutsekunder kvar försöker jag på ett dyk utan resultat. Matchen slutar 3-1, oerhört besviken men hoppades på återkval. Tyvärr åkte han ut i semifinalen mot fransmannen som vann.

Hur kändes det att bli uttagen till det första svenska SW lanslaget?
Det känns riktigt roligt, en ära. Jag höll på att trilla av stegen på jobb när jag fick beskedet av Mats. Det känns om att SW:en har utvecklats enormt i Sverige tack vare SW förbundet. Med landslag och SM tävling.

Vad tyckte du om VM arrangemanget?
De var ett dåligt arrangemang. Det tog alldeles för lång tid, två mattor var för lite. Däremot tycker jag att reglerna är mycket bra inom Fila. Roliga matcher att titta på, ordentliga omstarter när man hamnar utan för mattan. Idén med att en brottare ska vara röd och den andra blå är en bra grej men fungerade inte i Krakow. Jag hoppas dom fixar till några av missarna för då tror jag att de kommer bli riktigt proffsigt.

Hur ser din kampsortsbakgrund ut?
Jag började med Jiu Jitsu när jag var 12 år. När jag var 16 år började jag med grappling som det kallades då på Kaisho, både med och utan dräkt. På den tiden hade vi inte så mycket koll på tekniker så Glen höll hårda fysträningar med mycket sparring. Sen åkte vi mycket på läger och tävlingar och utvecklades på så sätt.

Hur ser en normal träningsvecka ut för dig?
Försöker hinna med så många pass som möjligt men normalt blir det 5-6 kanske 7. Jag försöker fokusera på kvalitet och inte kvantitet. Jag blir enormt frustrerade när det inte går bra på träning och det gör det gärna när man tränar många pass.  Det senaste 1,5 året har jag tränat mycket brottning grekisk-romersk stil 3 pass i veckan, och 2 pass SW. Sen har det blivit ett och annat BJJ-pass och lite gym då och då när man inte har någon att sparras mot.

Vad har du för mål med din träning/tävling?
Mina mål brukar vara rätt kortsiktiga. För tillfället är det att förbättra min gameplan och vinna guld på SM.

Hur ser dina framtidsplaner?
Bara träna på. Det är en hobby för mig och så länge det är roligt att tävla så kommer jag att fortsätta.

Vad har du för favorit lås/strypning?
Jeff Monson choke, som jag kallar den. Det är en strypning från nord och syd.