rebelz.se

Intervju: James Kytösaho

James Kytösaho tränar och tävlar för Nacka Dojo och har lilabälte i BJJ. Förra året vann han Grapplers Quest No-Gi Intermediate.

Hur ser din idrottsbakgrund ut?
Jag började med ishockey när jag var 4 år och tränade fram tills jag var 20 år. Under tiden testade jag på massor av olika sporter, men mina föräldrar tvingade mig att fokusera på en sport då träningen gick ut över skolan. Hotet om att man inte skulle få träna om man inte skötte skolan fick man höra några gånger.

Hur kom du först i kontakt med BJJ?
Efter att jag lagt av med hockeyn och några månaders festande så började jag träna på Fight Club Stockholm. Som uppvärmning på ett pass lät Dick Alves oss brottas med målet att lägga motståndaren på ryggen. Jag mosade en av mina sparringpartners som brukade spöa mig stående och när jag kom hem så sökte jag på nätet och upptäckte då grappling och MMA. Fick sen spö på mitt första BJJ pass på Nacka Dojo av en tjej! Caroline Lian, efter det blev jag bara tvungen att lära mig mer.

Du var och tävlade på Grapplers Quest förra året. Vad tyckte du på om tävlingen?
Grapplers Quest arrangerades samtidigt och samarbetade med UFC Fan Expo inne i Mandalay Bay Hotel & Casino. UFC Fan Expo hade de dagen innan UFC 100 galan skulle gå. Det var massor av olika stånd där de gjorde reklam för olika produkter och UFC fighters satt och skrev autografer. Tävlingen var jättebra arrangerad och de hade väldigt många mattor och domare igång simultant. Den största skillnaden mot svenska tävlingar var arrangemanget storlek. Jag tog mig igenom min klass utan att förlora några poäng och avslutade alla fram tills finalen som jag vann med 5-0. Jag vann totalt 4 matcher.


Prisutdelning Grapplers Quest 2009.

Du var också och tränade på Wanderlei Silvas gym i Las Vegas under 3 månader 2009. Hur var grappling nivån där tycker du?
Instruktörerna för BJJ:n är Vitor Vianna som är världsmästare i BJJ och Sidney Silva som är ett riktigt bra svartbälte och grym MMA fighter. Under tiden som jag var där så förberedde sig också Demian Maia för en match på klubben. Jag delade hus med instruktörerna och Maia så jag lärde mig väldigt mycket och blev bra vän med Sidney så vi rullade varje dag. Det var också mycket brottare på klubben så man fick den delen också. Nivån var grym.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
Jag arbetar 3 dagar i veckan som elektriker. Resten av tiden går till träningen. Jag tränar 2 pass om dagen, just nu ett pass styrka, uthållighet eller löpning och sen ett boxnings, MMA eller grappling pass. Jag tränar mycket boxning just nu och kommer göra det över sommaren.

Satsar du lika mycket på BJJ/SW som på MMA?
Målet har hela tiden varit MMA men min bas är grapplingen och det är den jag vill använda i mina MMA matcher. Jag vill bli så bra jag kan bli på grapplingen men jag kommer tävla mindre i det nu i framtiden.

Vilka tävlingar planerar du på att delta på i år?
SW SM, BJJ SM och dom ADCC tävlingar som arrangeras i Sverige kommer jag ställa upp i.
Förra året förlorade jag mot Christian Sandberg och Eddy Bengtsson i SW SM. Hoppas jag får en ny chans på båda i år.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Planen just nu är att fightas så mycket jag kan i Shootfighting och MMA. Jag håller också på att planera en träningsresa till Brasilien eller Las Vegas, men det blir inte så mycket pengar över varje månad när man bara jobbar 3 dagar i veckan.

Vilken person har betytt mest för din utveckling?
Det är ingen speciell person utan alla på Nacka dojo som gör det kul att komma till träningen och hjälper en när man behöver det. Alla år med hockeyträning har också hjälpt till att forma mig till den jag är idag.

Vilka är dina främsta styrkor som grappler?
Min styrka som grappler är att jag är stark men istället för att bara lita på min styrka så har jag bra tekniker från olika positioner.


James på BJJ EM 2009.

Vad tror du om grapplingens framtid i Sverige?
Jag tror grappling har en väldigt bra framtid i Sverige. Jag tycker vi håller en bra teknisk nivå och det finns många bra grapplers och tävlingar att ställa upp i.

Vad har du för favorit lås/strypning?
Just nu benlås.

ESWT 2009 -75kg James Kytösaho Nacka Dojo vs Jonas Sandström Hilti Uppsala
httpv://www.youtube.com/watch?v=0Ru0lFqKTvA

ESWT 2009 -75kg Cristian Carrasco Forcafighting vs James Kytösaho Nacka Dojo