rebelz.se

Inför SW SM 2010: Alexis Bexar


Alexis Bexar tävlar för Ultimate Gym.

I vilken viktklass kommer du ställa upp i på SW SM?

Kör vanligtvis i -79kg och det är vad jag siktar på den här gången med. Rent hypotetiskt så skulle väl -73kg kunna vara ett alternativ också beroende på hur mycket jag går ner innan tävlingen, men det är inget jag räknar med.

Har du haft något speciellt träningsupplägg med fokus på SM?
Jag kör så gott som alltid åtminstone 7-9 pass i veckan beroende på hur mycket jag hinner. Då är det vanligtvis ett färdighetspass (alltså ett submission- eller BJJ-pass) per dag och 3 gympass per vecka.  Sedan när det börjar dra ihop sig inför tävling (kanske 1-1,5 månader innan) så brukar jag försöka lägga till lite konditionspass 2-3 gånger i veckan, i alla fall för större tävlingar såsom SM nu t.ex. Då blir det vanligtvis ganska korta och intensiva intervallpass, ofta med kettlebells. Den rena färdighetsträningen har inte hunnit bli så mycket specifikt för SM än, men både jag och de som håller submission-passen på Ultimate Gym gillar att köra mycket sparring så det blir mycket långa pass med många matchronder. Sedan desto mer man närmar sig tävling så brukar jag försöka köra mer stående brottning, men annars så rullar det på ungefär som vanligt. Sen så brukar ju intensiteten självklart krypa upp några snäpp allt eftersom tävlingen närmar sig.

Vilka delar av ditt game har du utvecklats i under det senaste året?
Det är intressant, för det är ganska exakt ett år sedan jag började köra på Ultimate Gym och även om man i grunden kör mycket samma grejer som tidigare så har allting blivit väldigt mycket tightare. När man funderar på det så inser man ibland att man hade trollat upp sig själv för ett år sedan utan större problem, vilket inte alls är något konstigt egentligen utan precis så det ska vara. Dock så är det fortfarande en skön känsla att märka hur man utvecklas. Så egentligen så har man ju utvecklats väldigt mycket överlag, men om jag skulle peka ut två specifika grejer så skulle det vara min stående brottning och guardpasseringar. Den stående brottningen har hjälpts väldigt att ha bättre sparringmöjligheter än vad jag haft tidigare och någon gång i början på året så började det bara ”släppa” och jag fick en annan känsla för det gamet. Guardpasseringar var bara något som jag bestämde mig för att jobba på runt årsskiftet och allteftersom så började det bli bättre och bättre. Sen är det självklart att man har lagt till en del nya grejer, men de är de generella delarna som jag känner har blivit påtagligt bättre.

Hur ser sparring möjligheterna ut för dig på Ultimate Gym?
De är bra. Har tillgång till ett antal högt graderade såsom Tony Larsson och Jimmy Palander, som tog guld och silver på sina respektive klasser på NoGi-VM förra året. Sedan finns det en hög lilabälten runt min storlek så det brukar inte vara någon brist på schysst sparring. Försöker även köra någon dag i veckan på min gamla klubb, Kamsportscentrum Trollhättan. De håller inte riktigt samma nivå som Uddevalla i grapplingen, men jag tror det är viktigt att försöka sparras med så mycket folk som möjligt för att få en känsla för och lära sig hantera så många olika stilar som möjligt.
Vilka förväntningar har du på årets SM arrangemang?
Av arrangemanget så hoppas och förväntar jag mig att det håller en så bra nivå av ordning och reda som ett SM förtjänar. Det går ju i Uppsala i år och arrangeras väl av Hilti som om jag inte misstar mig tidigare har arrangerat Grapplers Paradise. Har aldrig varit på någon av de tävlingarna personligen och kan inte komma ihåg att jag någonsin hört någon kommentera arrangemanget, men det torde ju om inte annat ha bra med erfarenhet av att organisera större tävlingar. I övrigt så är det kul att det förhoppningsvis kommer fler av Stockholmseliten nu när det går av stapeln i Uppsala vilket skulle kunna ge det lite mer star-power. Det gör det ju oftast roligare både för deltagare och publik, och genererar nog lite extra välförtjänt uppmärksamhet. För min egen del så tänkte jag bara åka och köra så hårt jag kan, men jag tog ju faktiskt silver senast och det är ju dumt att köpa ner sig…