rebelz.se

Intervju: Martin Hedenbergh

Martin ”Greven” Hedenbergh driver i idag Conde BJJ på Hisingen i Göteborg och har lila bälte i BJJ.


Martin Hedenbergh.

Hur ser din kampsportsbakgrund ut?
Testade på ninjutsu vid 13-14 års ålder, tyckte det var kul men slutade då det var för långt att pendla. Jag har spelat tennis mycket under ungdomsåren vilket man tydligt kan se på boxningen i mina tidigare shootfighting matcher. Började träna MMA för ca 5 1/2 år sedan på nuvarande Gladius MMA. Gick helt över till BJJ och SW för ca 3 1/2 år sedan. Är lila bälte under Martin Jansson, Marcello Yougi och August Wallén. Är otroligt tacksam över deras stöttning och hjälp på alla sätt, både tekniskt och psykologiskt! De är fantastiska människor var och en på sitt sett, med en otroligt bra förmåga att få fram det bästa från en och att få en att ständigt utvecklas.

Hur kommer det sig att du kallas för greven?
En fråga som kommer upp varje år på forumet på Gladius… kan inte, får inte berätta…

Du har nyligen startat en ny klubb som heter Conde BJJ i House of Champions. Kan du berätta lite om klubben?
August Wallén frågade mig i början av året om jag var intresserad av att öppna en egen klubb. Först var jag negativt inställd till det. Men idén växte inom mig och efter ett tag kunde jag inte sluta tänka på det. Det kändes som ett naturligt steg i framtiden, men blev lite överrumplad när frågan kom upp. Ju mera jag funderade på det ju mera tyckte jag om tanken. Jag älskar sporten mer än någonting annat som jag gjort under livet. Att instruera och se utövare blir bättre är en underbar känsla, vilket jag redan upplevt under året som jag instruerade på Gladius MMA.

Vad är House of champions?
House of Champions är ett nyöppnat fighting center på Hisingen som är startat av tidigare instruktörer från Fighter Center i Göteborg. HOC har flera föreningar, Muay Thai, Kickboxning, MMA, Krav Maga och BJJ. Hisingen är en del av Göteborg med ca 135 tusen människor, det finns enstaka olika föreningar där men det fanns inget stort fighting center… det gör det nu! MMA och BJJ är medlemmar i Shooters MMA, vilka de andra föreningarna är kopplade till vet jag faktiskt inte.


Vad betyder Conde BJJ?
Namnet kom upp efter dialog med Frank Barman, som är en god vän till mig. Vi diskuterade olika namn, vissa mer eller mindre seriösa… men efter att vi släppt Donkey Kong Academy så kändes Conde BJJ självklart. Conde Koma (Mitsuyo Maeda) var Carlos Gracies lärare, Carlos Gracie utvecklade sedan sina lärdomar till det som vi idag kallar BJJ. Dessutom så påminner det ju ganska bra om mitt egna smeknamn (conde betyder greve på portugisiska).


Mitsuyo ”Conde Koma” Maeda. Bilden är länkad från wikipedia.org.

Hur var det att tävla för Sverige på SportAccord i Kina?
Det var helt klart en upplevelse att få vara med på SportAccord games! Det var reklam överallt, även på flygplatsen och hela vägen in till Peking. Vi hade möjlighet att se mycket av Peking och uppleva lite av kulturen innan vi tävlade. Att folk stannade en på gatan för att ta foton fick en att känna sig som en stjärna. Under tävlingen var det svårt att fokusera och det kändes mest som man tittade på sig själv från läktaren. Första matchen gick jag mot en kille från Litauen tror jag och vann på en akilles hook. I andra matchen mötte jag Maciej Polok från Polen som jag förlorade mot i VM finalen. Jag fick försvara giljotin försök, fick ett poäng mot mig och jobbade i halvguard på svep. Fick tyvärr inte in något svep och förlorade på ett poäng. I tredje matchen mötte jag en jänkare, hoppade på flying armbar vilket inte ens var nära, men drog guard på marken. Fick in en tajt giljotin, svepte honom och tog mount. Släppte låset för att ta poängen vilket jag inte borde ha gjort. Han kom till slut ur från mount och gick på benlås, fick till slut klappa på en kneebar. I sista matchen gick jag mot en Italienare. Han gick på en nedtagning och jag sprawlade ut honom till turtle fick snabbt in en giljotin efter ca 15 sekunder in i matchen.


Martin på Conde BJJ.

Hur ser du tillbaka på matchen mot Nicklas Bäckström på SW SM 2010?
Kände mig inte alls taggad för SM och ville egentligen inte vara med. Men det kändes som man förväntades att ställa upp. Nicklas överrumplade mig, gjorde väldigt bra ifrån sig och var bättre än mig i matchen. Efter matchen blev jag riktigt förbannad på mig själv, ett problem som jag har sedan barnsben. Jag är en dålig förlorare även om jag oftast inte visar det direkt efter en förlust. Men jag är minst sagt inte snäll mot mig själv i min inre dialog. Jag vet att det inte är ett bra psykologiskt sätt att hantera förluster på ett sådant sätt och måste jobba på detta. Dock så gjorde det att jag blev taggad till tusen inför öppna klassen. I öppna fick jag gå fyra matcher fram till finalen och avslutade alla på lås, alla mot personer som vägde betydligt mer än mig själv. Jag förlorade finalen mot Mikael Marffy på ett poäng och det är jag naturligtvis nöjd över.

Vad har du för personliga tränings- & tävlingsmål framöver?
Ett av mina mål nu sitter i att få tillbaka glädjen i att tävla. Det blev lite mycket under augusti månad med tre stora tävlingar tätt inpå varandra. Jag börjar redan få tillbaka lusten så det är nog inga problem. Jag vill inte bli en person som endast väljer stora tävlingar utan vill fortsätta tävla i alla typer av tävlingar som kommer upp. Det främsta och viktigaste målet ligger på det psykologiska planet, jag måste bli bättre på att hantera förluster och att prestera och vara koncentrerad i alla mina matcher. Många av mina mål har med min nya klubb att göra och jag har en dröm om att en dag långt in i framtiden gradera en av mina elever till svart bälte. Jag har 6st helt underbara barn med fantastiska talanger i barngruppen och flera talangfulla nybörjare i nybörjare gruppen, så det känns inte helt orealistiskt.


Martin och barngruppen.

Kommer du ställa upp i BJJ SM?
Man vet aldrig vad som händer på vägen men om jag är hel och frisk så kommer jag säkert ställa upp.

SBBJF har valt att slå ihop lila-, brun- och svartbältes klasserna till en klass. Vad tycker du om det?
Jag tycker att det är kul. Hade varit roligt om man fick köra 10 minuters matcher och med samma regler som i svartbältes klassen, men jag antar att det inte gör det. Alla människor har bra och sämre dagar, även folk med svart bälte. Hoppas att många släpper bältes prestigen och vågar satsa på en tävling!

Vilka är dina styrkor inom grappling anser du?
Mina starka sidor inom grapplingen måste vara att jag har mängder av submissions och att jag alltid letar efter avslut.

Favorit submission?
Favorit submissions ändras ständigt, men det som erbjuds i stunden är alltid min favorit.

SW SM 2010 Martin Hedenbergh vs. Billy Petersson semifinal i öppnaviktklassen.
httpv://www.youtube.com/watch?v=8P4ddedDlw0

SW SM 2010 Martin Hedenbergh vs. Mikael Marffy final i öppnaviktklassen.
httpv://www.youtube.com/watch?v=_bYyWsBCtrw

SW SM 2009 Martin Hedenbergh vs Carl Holmesson final i -67kg.
httpv://www.youtube.com/watch?v=1RoPaCYVHLw