rebelz.se

Intervju: Sebastian Brosché

Sebastian Brosché tränar på Frontline Academy i Oslo och är just nu i Brasilien och tränar. Han har lila bälte i BJJ.


Sebastian, guldmedaljör på BJJ VM 2010.

Du tog guld både i din viktklass och i den öppna för lila bälten på BJJ VM tidigare i år. Kan du berätta lite om din upplevelse från VM?
Jag var i balans både före och under VM. Jag förberedde mig bra och fick bra mental support från min tränare. Det var lite speciellt att förbereda mig för att tävla i blåbältesklassen och sen få lila bälte tre veckor innan VM. Men det var balansen mellan allt som var det viktigaste.

Hur ser din idrottsbakgrund ut?
Morsan tog med mig på judo när jag var 7 år och hade överskottsenergi. Jag har tränat med gi sedan dess. 2007 konverterade jag till grappler och den disciplin, balans och träningsrutin som jag har från judon har hjälpt mig att utvecklas snabbt i jiu-jitsu.

Du tränade tidigare på MMA Alliance i Malmö men nu på Frontline i Oslo, hur kommer det sig?
Svaret är jobb. I Oslo jobbar jag som kock och dörrvakt med fin lön. Norskar är gladare och öppnare också, så det är lättare att må bra i Oslo.

Kan du berätta lite om Frontline?
Frontline är grymt. Över 500st medlemmar. Man kan träna MMA, Thaiboxning, SW och BJJ varje dag. Man måste åka hit själv och träna för att känna vilken bra träningsmiljö det är. Eduardo ”Teta” Rios, Trond Saksenvik, Nic Ruben Nikolaisen och Morten Josephson är svartbältestränarna som har hand om klubben. Adressen till hemsidan är frontlineacademy.no.

Varför bytte du från judo till BJJ?
Många anledningar, men jag slutade bli bättre på judo och den djupaste anledningen till att jag tränar är för att bli bättre. Gör du jiu-jitsu rätt så blir det din väg och du blir vägen. BJJ är mycket roligare att träna också och Brasilien är varmare än Japan.

Vilken är den främsta fördelen med din judobakgrund i BJJ:n tycker du?
Greppning, balans, tävlingsrutin, tjurskallen… jaha, DEN främsta ja… gi-vana isåfall.

Du är just nu och tränar i Brasilien, hur är det där?
Tränar på Gordo i Barra. Dom har 4 pass om dagen och ibland över 10 svartbälten på mattan. Alltid bra sparring, folk kommer dit även om dom inte kan träna och pratar, tittar på och coachar. Många här har BJJ-träningen som det centrala i livet. Jag älskar det.


Brasilien 2010.

Blir det några fler träningsresor framöver?
Kanske Japan, men Brasilien varje år garanterat. Jag vill gärna uppleva världen, så när jag blir såpass bra att någon vill betala mina resor så drar jag direkt! Tacksam till min Mor som betalade biljetten hit.

Hur ser en normal träningsvecka ut för dig?
Äta, sova, träna, vara med vänner, hitta på något. När mitt liv följer det mönstret är jag lycklig, jag behöver eller vill inget annat.

Satsar du lika mycket på SW som på BJJ?

Nej.

Vilka tävlingsmål har du framöver?
Vinna allt och ge bort 0 poäng. Nästa år EM, World Pro, VM och SM i Helsingborg nu i december, vi ses där.

SBBJF har valt att slå ihop lila-, brun- och svartbältes klasserna till en klass. Vad tycker du om det?
Det blir perfekt, ju större klass desto bättre. De gjorde likadant i World Pro, och den hördes vara riktigt bra.

Vilken klubb kommer du tävla för på BJJ SM?
Vilhelmina BJJ.

Vilken är din favorit submission?
Gi-chokes, särskilt från backmount. Jag gillar att strypa sakta, som en orm :).

Sebastian Brosché vs Thomas Beach Final BJJ VM 2010 lila bälte middle-heavy.
httpv://www.youtube.com/watch?v=MM-X5Uoak-Y

Sebastian Brosché vs Alec Baulding Final BJJ VM 2010 lila bälte open.
httpv://www.youtube.com/watch?v=tIu7xAODHGM

Sebastians videodagbok från Brasilien 2010.
httpv://www.youtube.com/watch?v=gcWOw08WJlI