rebelz.se

Inför BJJ SM 2010: Daniel Bäckefelt


Daniel (i blå byxor) har lila bälte i BJJ och tävlar för Primate Lounge i Norrköping.

Har du anpassat träningen inför BJJ SM?

Ja. Vanligtvis kör jag lika mycket utan som med dräkt, men de sista 6 veckorna blir det bara dräkten på. Har också lyckats få tag i en mycket duktig sparringpartner från en annan stad som kommer och kör med mig en gång i veckan vilket ger väldigt bra träning! Till sist ska jag försöka köra lite mer sportspecifik fys, men det är ju såååå jäkla tråkigt med fysträning så risken är väl rätt överhängande att jag ger blanka fan i det!

Hur många är ni från Primate Lounge som kommer ställa upp i SM?
Vi blir nog en 5-6 stycken minst. Eller ja, 2 stycken i officiella SM:et och resten i vit- och blåbältes tävlingen.

Vad tycker du om att lila-, brun- och svartbältes klasserna har slagits ihop till en klass?
Skitbra! Annars skulle vi ha en massa medaljörer som bara gått en match eller kanske ingen t.o.m. Nu kommer vi få se en massa bra matcher med utövare som hållt på några år. Och ärligt talat så behöver det inte vara så stor skillnad mellan ett lilabälte som elitsatsar och ett svartbälte, inte vad det gäller tävlingsprestation iallafall. Det var faktiskt denna idé som fick mig att ställa upp. Vanligtvis har jag otroligt dåliga tävlingsnerver och har alltid kännt en stor press på mig när jag tävlar med dräkt. Men med detta upplägg så finns det ju knappt någon press. Förlorar man så är allt som det ska då brun- och svartbältena förväntas spöa en. Vinner man så är det en sensation då man som lilabälte har vunnit över antagligen flera högre graderade. Så för mig kändes det direkt mycket bättre att tävla p.g.a underdogfaktorn som lilabälte.

Vilka förväntningar har du på arrangemanget?
Faktiskt inga alls. Räknar med förseningar, missar i matchlistor, dåliga uppvärmningsytor och en lagom bra speaker som det brukar vara på BJJ tävlingar. Har i och för sig aldrig varit på en tävling som Fenix har anordnat, så man får hoppas på att man blir motbevisad. Kanske har jag en förväntning iofs, och det är att vi slipper få se dubbla guardhopp med efterföljande fotlåsdueller i 5 minuter och som slutar med att någon till slut tar sig upp på knä och får en fördel som den senare vinner matchen på. Det är lika spännande som att behöva genomlida ett avsnitt av Idol 2010 eller ha en konversation om fotboll/bilar/hundar/aktiemarknaden…

Vad skulle en bra placering på det första svenska mästerskapet i BJJ betyda för dig?
Skulle ju vara skitkul och rätt enastående om man tittar på hur jävla dålig form jag är i och vilka andra man har emot sig. Men givetvis skulle jag bli mallig som attans och tråka mina träningskamrater till döds med återberättelser från mina matcher varenda träningspass. Skulle också starta varenda konversation om BJJ med ”Som svensk mästare i BJJ…” Haha!