rebelz.se

Inför BJJ SM 2010: Ida Hansson


Ida Hansson tränar på Arte Suave i Köpenhamn och har brunt bälte i BJJ.

Hur skiljer sig förberedelserna inför en BJJ tävling jämfört med en SW tävling för dig?
Det är faktiskt inte så stor skillnad på hur jag förbereder mig. Jag tränar alltid både SW och BJJ, i alla fall en till två dagar i veckan, så oavsett vad jag ska tävla i tränar jag nästan alltid både med och utan dräkt.  Generellt kan man säga att jag sparrar lite annorlunda, jag fokuserar mera på det jag redan kan och försöker att finslipa det, istället för att försöka implementera nya tekniker i gamet. Jag sparras mera och om jag hinner med det kör jag fysträning jämte grapplingen. Tyvärr på grund av skola och jobb blir det ofta bara något löppass extra i veckan.

Vad tycker du om att lila-, brun- och svartbältes klasserna har slagits ihop till en klass?
Jag vill börja med att säga att jag tycker att det är jättepositivt att vi har fått ett SM i BJJ, ett steg i rätt rikting. Jag tycker att det är helt ok att man slår ihop bältena, det är roligare om det blir flera deltagare i klasserna och också roligare för vinnarna som känner att de har presterat något för att få medaljen. Jag tror inte att det är någon som vill vinna ett mästerskap när det kanske bara är två deltagare i klassen. Jag är van från de stora tävlingarna att klasserna är ihopslagna, damerna tävlar nästan alltid i brun/svart blandat. Jag tycker däremot att det är konstigt att förbundet har valt att köra efter lilabältesregler. När man slår ihop klasser, så brukar man köra efter de högsta reglerna. Jag tävlade lila till svart blandat i Worlds Pro BJJ tidigare i år, där körde man efter svartbältesregler, det fungerade väldigt bra.

Vilka förväntningar har du på arrangemanget?
Jag vet att Mike har mycket erfarenhet när det gäller att arrangera BJJ-tävlingar, så jag tror att det blir en bra tävling. Drömmen är självklart att den ska följa tidschemat utan förseningar, jag tror att killarna i Helsingborg klarar av det.

Vilken medalj väger tyngst för dig från ett svenskt mästerskap, BJJ eller SW?
Oj, det var en bra fråga, det vet jag faktiskt inte. SM-guldet i SW betydde mycket för mig. Jag fick tre matcher fram till finalen. Det är inte ofta jag får så många matcher och det var duktiga tjejer som ställde upp, så det kändes väldigt bra. Nu vet jag ju inte hur många som ställer upp i BJJ, jag tror inte att det blir lika många, men självklart hoppas jag på det! För mig spelar det inte så stor roll om det är SW eller BJJ, det beror mera på tävlingen i sig själv, hur många som var med och hur duktiga och erfarna de var, men också hur nöjd jag var med min egen prestation i tävlingen. Nog mest det sista när jag funderar lite på det.

Någon särskild motståndare du skulle vilja möta i en eventuell final?
Oj, det var faktiskt en bra fråga, det finns ju inte så många i min viktklass, jag är faktiskt inte säker på att det finns någon. Så det får väl bli i öppna då. Jag har aldrig mött Tove Södersten eller Jennifer Petterson, så det vore kul att möta någon av dem! Jennifer mest kanske eftersom vi är ungefär lika stora.

Vilken klubb kommer du tävla för på SM?
Jag kommer att tävla för Frontier MMA/Check Mat.