rebelz.se

Intervju: Omid Azad

Omid Azad har bruntbälte i BJJ och tränar/tävlar för Hilti BJJ Stockholm. Jag vill passa på att tacka Omid för att han ställde upp på intervjun.

OmidAzad1
Omid på SM i Submission Wrestling.

Vad har du för idrotts/kampsportsbakgrund?

Mina föräldrar ville att jag och mina syskon skulle börja träna kampsport när vi var små. Fram till 11 års åldern så flyttade vi omkring mycket och jag hade det ofta struligt och blev mobbad mycket när jag var barn. Så den på vägen började jag, min bror och syster träna kung fu när jag var 11, i något år. Sen har jag testat diverse bollsporter genom åren. Mitt intresse har alltid varit stort för idrott även om jag aldrig varit någon talang/utmärkande i någon idrott. Under nittiotalet var jag en vilsen kille som sökte efter bekräftelse och ville hitta mina rötter. Jag klev ner på många olika kampsportsklubbar och testade diverse kampsporter men fastnade inte för något av de. Det berodde nog inte så mycket på teknikerna utan mer på bemötandet jag fick, eller snarare inte fick. Jag hade mycket aggression i mig men var en blyg och tystlåten kille med väldigt kort stubin. Jag började träna shooto på Pancrase lite sporadisk 2000-2001.

När började du med grappling?
Mitt första armlås lärde jag mig hos Bohlenius (SBJJA) första veckan i september 2003. Minns fortfarande första gången jag kom ner på klubben. Det hela kändes lite magiskt att en kille som hade tatueringar upp till halsen var så ödmjuk och tog väl emot oss och inte gav oss snea blickar. Inte heller frågade han efter pengar det första han gjorde. Jag och min polare fick testa och göra armlås på han samma pass. Kombinationen, att se så tuff ut och samtidigt sån ödmjukhet, fängslade och fascinerade mig. Jag var fångad och blev kär i bjj.

Vilken klubb/klubbar tränar du på?
Nu tränar jag på Hilti sen 4 år tillbaka.

Hur brukar en normal träningsvecka se ut för dig?

Jag cyklar 4 dagar i veckan. De dagarna, tar jag cykeln överallt istället för att åka kommunalt. Simmar 2-3 gånger i veckan. Håller till i gymmet ca 4 gånger i veckan. Sist 4-5 pass bjj. Blir en del träning.

Har du några tränings/tävlingsmål framöver?
Jag har alltid tyckt om utmaningar, att göra det som verkat omöjligt. Prestera mer än jag trodde var möjligt. Har en dröm att göra det Göran Kropp har gjort. Att cykla till Nepal och bestiga K2. Men det kommer antagligen aldrig ske så jag nöjer mig med att tävla med gi för att kanske lyckas vinna över någon i en match ingen trott jag skulle vinna. Det skulle vara nice och vinna mundial som de flesta andra bjj utövare antagligen vill. Men jag inser att i och med att jag har brunt bälte så är det ganska svårt. Så mitt mål är att fortfarande kunna träna bjj när jag är 60 år gammal. Det är mitt långsiktiga mål. Kortsiktigt vill jag vinna mycket tävlingar. Närmast Göteborg Bjj Open i början av september.

Vilka SW/BJJ tävlingar brukar du ställa upp i? Gör du något urval eller ställer du upp i alla du har möjlighet till?
Självklart gör jag ett urval av vilka tävlingar jag ställer upp i. Det har hänt att jag varit skadad eller haft hög feber men ändå kört stora tävlingar som Scandinavian Open. Men mindre tävlingar skulle jag inte tävla i om jag inte är 100% frisk. Fast man ska nog aldrig säga aldrig. Sen är det ju en ekonomisk fråga. Har jag inte råd då har man inte det helt enkelt. Bjj är en rikemans idrotten även om det är många från favellan som har lyckats ända fram. Bara dräkten kostar ju omkring tusenlappen. Och det räcker ju inte med en dräkt 5 pass i veckan.

Alla matcher jag har sett dig gå har du alltid filmat matcherna. Analyserar du matcherna?

Jag filmar ibland mina matcher. Men ärligt kollar jag sällan på matcherna i efterhand. Jag har dåliga tävlingsnerver. Jag brukar börja må illa när jag ser repriser på mina matcher. Kallsvettas och blir nervös. Jag får oftast väldiga problem med magen före och under tävling. Antagligen för all nervositet.

Vilka placeringar i matcher/turneringar värderar du högst?
Min finaste skalp är nog när jag vann Scandinavian Open för något år sen öppna viktklassen för blåbälten. I fjärde matchen blev jag slammad när jag hade triangeln och fick en hjärnskakning. Killen blev diskad. Jag gick 6 matcher i öppna viktklassen och vann 4 på lås. Kände mig rätt nöjd då. Hade ju mött några riktiga stora personer, 2 som vägde mer än 25 kg mer.

Vad tyckte du om Submission Westling SM som arrangemang?
Det som var synd med årets SM i SW, var att det var domare från en och samma organisation. För att domarna ska få alla tävlandes förtroende måste minst ett flertal klubbar/organisationer vara representerade i domarkåren. Det blir annars alltid diskussion om reglerna oavsett vem som arrangerar en tävling om det är en enskild klubb eller organisation som arrangerar en tävling.

Vad ser du som dina fördelar & nackdelar med att köra med GI när motståndaren kör utan?
Jag kör med gi på SW tävlingar för att jag vill bli bättre med gi och vill kunna utmana mig själv på det som många anser vara omöjligt eller väldigt svårt. Nämligen och vinna en SW tävling med dräkt. Det är nästan bara till en nackdel att använda dräkten på en som inte har.

Antar att många nog har lagt märke till Palestinian Top Team på din GI. Berätta… hur, när, var, varför?

Hehe… PTT (Palestinian Top Team) historien har med att göra att jag alltid tyckt om att ställa mig på den svagares sida, den som ingen tror ska vinna. Men även att jag vet att identitet är en viktig ingrediens i en människas liv. Att få kalla sig palestinier utan att folk blir upprörda eller höjer ögonbrynen. Om jag hade levt under 40-talet hade jag gått runt med ”Jewish Top Team” logga. Många säger att politik och idrott inte hör ihop. Min farsa äger inte Bonnier och jag har inga fräsiga kontakter så jag kan göra min röst hörd på annat sätt. Så idrotten är mitt sätt och min väg där jag kan slåss för mina åsikter. Bara så att folk inte missförstår mig, jag är för fred i Mellanöstern. Utan blodspillan. En tvåstatslösning.

OmidAzad-PTT1
PTT på Eskilstuna Submission Wrestling Tournament 2009,

Vad saknar du i grappling Sverige?
I Sverige finns mycket pengar liksom i övriga norden, så bjj utövare har möjlighet att resa till bland annat Brasilien och bjuda hit duktiga bjj utövare. Det har hjälpt Sverige mycket i bjj. Jag saknar bättre organiserade tävlingar liknande det vi har i Finland. Där det finns ett bjj förbund där folk kan få domarutbildning i bjj och få på svartvit vilka tävlingar man dömt och antalet matcher. Som ett CV nästan… Samt ersättning för varje tävling man dömer. Som betalas delvis av förbundet och av arrangörerna. Går att göra mycket på den fronten. Som att en läkare utan läkarlicens inte får jobba som läkare så ska inte vilken bjj utövare som helst få döma en bjj tävling.
Av någon konstig anledning så känns det som att vi är ljusår från det målet.

Vad har du för favorit lås/strypning?
Har nog ingen sån…