Svenska Submission Wrestling Förbundet och landslaget
SSWF har bara funnits sedan 2007 och jag tycker att de med Tony Larsson som ordförande har gjort ett helt fantastiskt jobb för sportens utveckling. Förbundet kom med i Riksidrottsförbundet via Budo- och Kampsportsförbundet 2008 och redan 2009 arrangerades det första Svenska Mästerskapet. SSWF gick med i FILA 2009. Om jag räknade rätt på hemsidan http://www.subwrestling.se/ så är 77 klubbar anslutna. Man skulle få till en rätt stor tävling med bara en deltagare från varje klubb, snillen spekulerar.
Tony kontaktade mig efter att jag varit på en FILA tävling 2009 för att höra lite om hur organisationen fungerade. Han hade redan kontakt med FILA och funderade på om de skulle ansluta SSWF men ville få reda på hur organisationen och tävlingarna uppfattades av en som tävlade. Jag skrev ned mina intryck som var överlag positiva och skickade till Tony.
Efter det gick SSWF ut med att de skulle sponsra de svenska mästarna som ville delta i FILA:s VM i Fort Lauderdale samma år. Det var bara jag som anmälde intresse och blev därför ensam svensk på mästerskapet. Jag skrev återigen ner mina intryck av tävlingen som denna gång var mycket positiva, jag har aldrig varit på någon tävling som varit så professionellt arrangerad som denna.
SSWF bestämde att sammanställa ett landslag för 2010 när VM skulle gå i Krakow, Polen. Man fick söka platserna och de som hade vunnit SM 2009 fick företräde till platserna och övriga lediga platser tillsattes utifrån meriter. SSWF hade inte ekonomi att stå för hela kostnaden för de tävlande utan de som deltog fick vara beredda att betala en del själva. Det första svenska landslaget stod för en fantastisk prestation vid detta mästerskap och placerade sig som tredje bästa nation.
Jag blev tillfrågad av Tony Larsson om jag kunde vara ”lagkapten”. Detta eftersom jag tävlat tidigare under FILA. Detta tackade jag ja till och samordnade därför resan till Polen med allt vad det innebar; anmälan av lag, kontakt med FILA, hotell, flyg mm. Ibland har jag fått höra att jag skulle vara landslagscoach, vilket är helt felaktigt. Det skulle självklart vara önskvärt med en coach men det är omöjligt när man ska tävla själv och dessutom med den budget vi haft hittills. Till detta år har jag önskat att om jag blir uttagen till landslaget ska någon annan sköta samordningen eftersom även detta blir för mycket när man ska fokusera på sin egen prestation.
EM skulle senare samma år gå av stapeln, även det i Polen och p.g.a. den korta tiden mellan mästerskapen valde SSWF att ställa upp med i stort sett samma lag som på VM. Här skedde någon miss så att SM var förlagt 10 dagar före EM vilket naturligtvis inte var så lyckat.
SSWF har inför kommande landslagsuttagningar tagit fram ett rankingsystem som jag vet finns presenterat här på Grapplingbloggen. Jag vet inte om det är helt fastställt men det bygger på att man får poäng för placering 1-3 på tävlingar som är sanktionerade av SSWF där mästerskap ger de högsta poängen. Poängen man samlar är giltiga under 2 år.
Det finns naturligtvis olika sätt att göra landslagsuttagningar och detta verkar ju i och för sig logiskt med att mer prestigefyllda tävlingar ger mer poäng. Ett problem är dock att vissa platser blir mer eller mindre ouppnåeliga under upp emot 2 år vilket ju är tråkigt om man siktar på att ta en plats, å andra sidan uppmanar det till aktivt tävlande för de som vill ha platser.
Jag har i alla fall tillsammans med Mattias Awad skickat ett förslag till SSWF om att förlägga SM i början av året (ej senare än mars) och att den tävlingen utgör kvalificering för landslaget. Sedan får vinnarna en viss tid på sig och bestämma sig för om de vill vara med i landslaget och representera vid EM och VM (EM kommer i framtiden alltid ligga på våren och VM på hösten). Om de tackar nej går platsen vidare till tvåan o.s.v.
De nappade inte på detta förslag. Det finns som sagt flera sätt att göra detta och jag ser båda varianterna som logiska, båda har sina styrkor och svagheter.
SM kommer istället att arrangeras i månadsskiftet juni-juli under den s.k. SM-veckan, detta kommer att garantera tv-tid, mediabevakning och mer publik som är viktigt för att få sporten att växa.
EM (i Ukraina) ligger i år 9:e juni så precis som förra året är det tätt mellan tävlingarna, det är dock 3 veckor emellan och EM ligger först, vilket borde göra att det inte är något problem att delta på båda tävlingarna. VM kommer att vara i Belgrad, Serbien i månadsskiftet september-oktober. Jag har ännu inte fått någon information från SSWF om när landslaget ska tas ut för året.
Önskvärt vore ju också att samma regler och viktklasser skulle gälla nationellt som internationellt. Hittills har det enligt SSWF berott på att det inte finns domare som är vana att döma enligt FILA:s system men förhoppningsvis kommer det att utbildas domare.
Det är många saker som önskas t.ex. enhetliga regler och viktklasser, mer ekonomiskt landslagsstöd men man får tänka på att SSWF är relativt nystartat och alla jobbar ideellt med detta. Likaså är FILA:s grapplingsektion relativt ny så där har strukturen precis hunnit sätta sig när det gäller regler, årsplanering för mästerskap o.s.v. Mer om FILA kommer i ett senare inlägg.
Nästa veckas inlägg kommer att handla om SW förbundets fystester som genomfördes på Bosön i december.