Fystester på Bosön
Ett stort intresse jag har är fysträning och inom detta område försöker jag alltid vidareutbilda mig. Förra året gick jag en fystränarutbildning på Bosön och genom mitt landslagsengagemang fick jag utbildningen delvis subventionerad av Riksidrottsförbundet (RF). Därför ville jag ställa upp för SSWF och har tagit på mig uppgiften att vara ”elitansvarig” för förbundet. Detta innebär att jag jobbar med att få ekonomiska anslag från RF. I år läser jag elittränarutbildningen på Bosön och får även nu utbildningen finansierad.
Eftersom SSWF är anslutet till RF via Budo- och Kampsportsförbundet finns det som sagt möjlighet att få ekonomiska anslag. RF har dock vissa krav på underförbunden. Dessa är t.ex. att underförbunden tar fram en s.k. kravprofil, ett dokument som beskriver idrotten samt vilka krav som ställs på utövarna, framförallt på elitnivå.
Jag håller därför på att ta fram en sådan kravprofil och som ett led i det genomförde vi fystester på Bosön 17-19 december. För att genomföra testerna hade vi sökt och fått beviljat anslag från RF och Budo- och Kampsportsförbundet.
Dels genomförde testledarna på Bosön ett testbatteri som de har som standard för att jämföra olika idrotter. Dessa tester gjordes i fyslabb med avancerad testutrustning.
Vi körde:
olika hopptester
explosiv knäböj med olika belastning
armcykel i korta intervaller med olika belastning
syreupptagningstest/konditionstest på löpband
Dessutom kompletterade vi (Mattias Awad och jag hjälptes åt) dessa tester med anpassade tester för de krav som ställs på en grappler. Tester ska mäta de delkapaciteter som är viktiga för sporten som utövas och de ska vara lätta att genomföra och standardisera. Det är dessutom bra om det är tester som används inom andra idrotter så att testresultat kan jämföras mellan idrotter. Självklart är det bra om tester är grenspecifika d.v.s. att de efterliknar tävlingsmoment så väl som möjligt men ofta är detta svårt att genomföra. Via testerna får man en indikation på hur personens fysiska kapacitet står sig mot de krav som ställs men naturligtvis finns felkällor.
Submission Wrestling är en komplex idrott som belastar alla energisystem och delkapaciteter på hög nivå.
Under en turnering kan man få gå många matcher och vilan mellan matcherna kan variera.
En match kan se ut på väldigt olika sätt. Den kan gå i ett högt tempo med rörelse hela tiden där man växlar position fram och tillbaka och kanske rör sig mellan stående och markbrottning flera gånger. Den kan också bli avvaktande och långsam med några få tempohöjningar. Det kan också bli flera till synes stillastående moment men som kräver hög statisk spänning i musklerna.
Inom Submission Wrestling är det vanligt med olika kroppsformer på utövarna dels p.g.a. att det tävlas i viktklasser men även för att sporten är så komplex. Vissa bygger sin brottning på att jobba mycket underifrån medan andra hellre jobbar överifrån, vissa jobbar mycket med sin rörlighet för att applicera sina tekniker medan andra förlitar sig mer på styrka o.s.v. För att nå toppnivå måste man dock vara tränad inom alla delkapaciteter.
De fysiska krav som därför ställs är:
Aerob uthållighet d.v.s. kondition. Dels för att orka en match men även för återhämtningen mellan matcher.
Anaerob uthållighet d.v.s. mjölksyratålighet. För att orka en match på 5 minuter i högt tempo.
Snabbhet (anaerobt) för att kunna överraska och för att kontra motståndaren.
Maximal styrka (anaerobt) t.ex. för att forcera tekniker eller komma ur dåliga situationer.
Explosivitet (anaerobt) när en kombination av snabbhet och styrka behövs t.ex. ett indyk.
Uthållig styrka (anaerobt) för upprepade kraftinsatser t.ex. dra eller trycka bort.
Förutom ovan listade kapaciteter spelar naturligtvis teknik, taktik, mental balans och rörlighet in när det gäller prestationsförmågan på match.
De tester vi utförde var:
————————————————————————————————-
Bänkpress, max kg (mäts även i kg/kg kroppsvikt d.v.s. relaterat till sin kroppsvikt)
Testar; maxstyrka i överkropp
————————————————————————————————-
Chins, max antal
Testar; uthållig dragstyrka
————————————————————————————————-
Dips, max antal
Testar; uthållig presstyrka
————————————————————————————————-
Brutalbänk (en typ av situps), max antal
Testar; uthållig styrka i mage och höftböjare
————————————————————————————————-
Stillastående jämfota längdhopp, cm
Testar; explosivitet (power) i ben
————————————————————————————————-
400 m löpning, tid
Testar; anaerob uthållighet (mjölksyratålighet)
————————————————————————————————-
Syreupptagningstest; I fyslabb alt. Coopers löptest
Testar; aerob uthållighet (kondition)
Detta test gjorde vi i fyslabb
————————————————————————————————-
Vi kommer att ta fram ett lägstavärde och ett önskat värde på alla tester. Lägstavärdet bör man uppnå så gör man inte det ska man träna extra för att förbättra den kapaciteten. Man kan givetvis kompensera exempelvis bristande styrka med annat men för att uppnå hög internationell nivå måste man troligtvis åtminstone nå lägstanivån på testerna. Testerna kommer inte att vara utslagsgivande när det gäller landslagsplatserna, det är självklart tävlingsresultat som ska avgöra det. Däremot kommer gränsvärdena i framtiden, när vi har gjort testerna ett antal gånger med elitutövare, ge en bra indikation på vad de enskilda testdeltagarna behöver träna på.
Det var ett bra gäng som genomförde testerna. 5 tjejer och 5 killar som alla tillhör svensk elit. Det var:
Anny Hammarsten
Arnela Hadzisulejmanovic
Dusanka Bozovic
Johanna Hjärn
Sara Svensson
Andreas Olsson
Christian Sandberg
Cole Lauritsen
Mattias Awad
Alexander Bergman
Bilderna tagna av Dusi Bozovic
Vi bodde två nätter ute på Bosön. Detta är en fantastisk anläggning där man verkligen blir inspirerad till träning.
På fredagen genomförde vi de tester som personalen på fyslabb administrerade undantaget syreupptagningstestet. Därefter körde vi 2 av fälttesterna, bänkpress och brutalbänk. Sedan hann vi med ett sparringpass på kvällen också. Avslutade med mätning av fettprocent.
På lördagen genomfördes syreupptagningstestet där man springer på löpband i konstant hastighet men där lutningen ökas varje minut till total utmattning. Löptid 6-7 minuter. Sedan fortsatte vi med våra fälttester, chins, jämfota längdhopp samt dips. Vi avslutade med ett sparringpass.
På söndagen hade vi bara ett test kvar, 400 meters löpning.
Därefter höll Sandor Csergö en mycket uppskattad föreläsning om träningsplanering och formtoppning. Jag hade bokat in honom eftersom jag har hört honom föreläsa om detta tidigare. Han har sin bakgrund inom brottning och är väldigt kunnig inom detta område. Han berättade hur man lägger upp en årsplanering utifrån de tävlingar som är inplanerade och hur träningsveckorna ser ut i olika stadier. Det är en hel vetenskap i sig att lägga upp träningen för att få ut maximalt på tävlingsdagen, både när det gäller träningen på mattan och den övriga fysträningen. Martin Lidberg som förövrigt brukar vara med på grapplingträningarna på Athén berättade efter ett pass där att när han brottades så brukade amerikanerna inte vara speciellt bra på de olika internationella tävlingarna men när det var mästerskap var de alltid i otroligt bra form just p.g.a. detta. Sandor berättade också att brottare ofta tävlar när de är nedtränade framförallt för att få matchträning men där resultatet inte ses som så viktigt. Här har vi mycket att lära.
Vi var nog alla ganska slitna efter helgen men det var väldigt trevligt. Alla presterade mycket bra resultat på testerna och vi fick bra underlag till arbetet med kravprofilen. Sparringen var också mycket bra, det är alltid kul att köra tillsammans med nytt folk.
Inlägget nästa vecka handlar om FILA Grappling.