rebelz.se

Intervju: Marcus Widengren efter European Open 2011


Marcus tog guld i black belt senior 1 super heavy.

Vad tyckte du om European Open som arrangemang?

European Open håller överlag en mycket hög nivå som arrangemang. Ljusår bättre än de flesta tävlingar jag ställt upp på i Brasilien. Tiderna hålls bra och funktionärerna är professionella och trevliga. Ett litet minus måste jag tyvärr ge till delar av domarkåren. Jag såg en hel del matcher där domarinsatserna var ganska tveksamma. Personligen tror jag att om BJJ någonsin ska ta nästa steg och bli en olympisk sport så måste det här problemet med partiska domare åtgärdas. Ett sätt att åtgärda detta tror jag skulle vara att införa en internationell domarkår med domare från flera olika länder, eller ha tre mattdomare på samtliga matcher. Inte bara under semifinaler och finaler i svartbältesklassen i adulto.

Kan du berätta om dina matcher?
Totalt gick jag fem matcher, varav jag vann fyra och förlorade sista på ett domslut. Lyckades också hålla ”nollan”, dvs ingen tog någon poäng på mig under hela tävlingen. I min viktklass var det final direkt mot en brasse och den matchen vann jag, om jag minns rätt, på två nedtagningar och en guardpassering. I öppna, som hade väldigt många anmälda, så mötte jag i första två matcherna också brassar och vann även dem på poäng. I kvartsfinalen mötte jag en urstark polack som var huvudtränaren för Berserkers Team i Polen. Lyckligtvis hade Waldo Zapata mött denna polack tidigare och varnade mig för att han var bra stående, så jag drog guard mot honom. Där hände det inte så mycket, men på slutet attackerade jag med ett omoplatasvep som gav mig en fördel som jag vann på. I semifinalen mötte jag också en stor brasse som vägde en bra bit över 100 kg. Det var en ganska tråkig match där vi stod och stångades stående tiden ut. Ett tag tänkte jag dra guard även mot honom, men var orolig för om mitt knä skulle hålla mot hans vikt, så jag avstod. Jag tyckte nog att jag var lite mer aktiv än honom, men han fick med sig domslutet. Lärdomen jag tar med mig från den matchen är att jag nu måste utöka min repertoar av nedtagningar när mitt favoritkast kata-guruma inte fungerar. Vill avslutningsvis rikta ett tack till Waldo för coachning och stöd, samt ett tack till Sebastian Brosche för stöd och för att han filmade några av mina matcher. Samt ett stort tack till alla mina träningskompisar på Hilti förstås, som hjälpte mig med högkvalitativ och hård sparring inför tävlingen.

Vilka förväntningar hade du på dig själv inför tävlingen?
Inte särskilt mycket faktiskt. Jag slet av mitt korsband och bröt sönder menisken i knät i oktober 2009, opererade mig i slutet på februari förra året och har ägnat hela förra året åt rehabilitering. Detta var min första tävling som svartbälte och jag hade tränat mindre än tre veckor inför den. Med tränat menar jag att jag lyckades klämma in tre pass BJJ per vecka. Mitt huvudsakliga mål med tävlingen var att inte skada knät igen, så att det gick så pass bra som det ändå gjorde var en kul överraskning.

Vad är planerna för framtiden?
Att kunna fortsätta att träna åtminstone tre pass i veckan, vilket inte är det lättaste att få till som småbarnsförälder. Samt även att tävla närhelst det ges möjlighet, både i Sverige och utomlands. Jag fyller 36 år i år och vem vet hur länge till kroppen tillåter en att tävla? På den tiden jag bodde och tränade i Brasilien så ville jag gärna vara ordentlig förberedd inför tävlingar, dvs ha tränat åtminstone fem-sex pass BJJ i veckan i minst sex veckors tid inför en tävling. Men i den fasen jag nu är i mitt liv så har jag insett att det inte längre är realistiskt att ha sådana krav på sig själv. Man får vara glad om man är skadefri och så får man gå in och göra sitt bästa när det fungerar med familjen och ens vardagsliv i övrigt. Just nu när jag dock en liten dröm att i sommar åka iväg och ställa upp i VM i adultoklassen, för att få uppleva hur det är att möta den absoluta eliten inom sporten. Ska bara förankra detta med min fru först. 🙂

Två av Marcus matcher i klassen black belt senior 1 open.
httpv://www.youtube.com/watch?v=JdH98-JCSHE