rebelz.se

SSWF:s verksamhetsberättelse 2010

Svenska Submission Wrestling Förbundet har lagt ut verksamhetsberättelsen för 2010 på www.subwrestling.se.

Verksamhetsberättelse 2010

2010 har varit ett framgångsrikt år för sporten Submission Wrestling och dess förbund SSWF. Det som förbundet har satsat hårt på under det här året är landslaget. Detta för att ett starkt och framgångsrikt landslag höjer sporten som helhet i Sverige med mål, goda förebilder och ökat mediaexponering. Framgång föder framgång och SSWF fortsätter att växa, nya klubbar hör av sig varje månad! Vi har genomfört läger, tävlingar och skickat landslaget till EM och VM. För att kvalitetssäkra den svenska domarekåren har SSWF genomfört ett par utbildningar och numera finns det licensierade domare. Helgen den 6-8 augusti höll Svenska Budo & Kampsportsförbundet en inspirationshelg till förbundets kvinnliga instruktörer och tre kvinnliga SW instruktörer var med, Christel, Arnela och Mikaela. Platsen för inspirationshelgen blir det vackra Styrsö i Göteborgs Skärgård med träning, workshops med mera och var en mycket lyckad helg. Många enskilda SW utövare har haft stora framgångar under året och nämnas bör Anny Hammarsten. Hon blev guld- och silvermedaljör på VM och fick dessförinnan utmärkelsen till ”årets idrottskvinna” i Katrineholm och på självaste nationaldagen kom nästa utmärkelse. Katrineholms Kommun visade sin uppskattning då Hammarsten fick mottaga Katrineholms Idrottsstipendium 2010 värt 10.000 kronor. På kampsportsgalan 2010 blev Svenska mästaren i Amir Albazi utnämnd till årets genombrott.

Fystester
Vinnarna av SM 2010 samt medaljörer från EM och VM 2010 erbjöds att delta i fystester/träningsläger på Bosön 17-20 december. Resultaten från testerna har används för att forma en kravprofil för elitutövare i submission wrestling. Vidare är syftet att skapa förutsättningar för deltagarna att utveckla sin personliga träning. Resa, boende och mat finansierades av SSWF och det var en fullspäckad helg med tester och träning.

Landslagsläger
Den 14-15 augusti arrangerades ett landslagsläger som uppladdning inför EM. Men förutom medlemmarna i landslaget var lägret även öppet för andra som var intresserade av att i framtiden bli en del av landslaget eller som bara ville hjälpa landslagsmedlemmarna med bra sparringmotstånd. Då ingen i landslaget ligger på samma vikt är det en förutsättning för bra sparring att det även kom andra utövare till lägret. Lägret gick av stapeln i Helsingborg och var mycket uppskattat av deltagarna.

EM
Det blev sex medaljer till Sverige på EM. Ett guld, tre silver och två brons. Sverige hade som ambition att bli bästa nation på EM. Den drömmen stannade vid sex blågula medaljer, varav Anny Hammarstens guld framstår som främsta insats, såklart. Annys väg till guldet började med seger över kroatiskan Marija Sola, fortsatte sedan med ytterligare en vinst över Marta Romani från Italien. I den tredje omgången ställdes Katrineholmstjejen mot Svitlana Pigulyak, där det blev en förhållandevis enkel resa för svenskan. I den sista matchen, som också blev guldmatchen, övertygade Hammarsten genom att besegra hemmahoppet Joanna Galka från Polen. En som ytterligare tog fina skalper var Ida Hansson. Det blev seger mot såväl Syniavina från Ukrainia, som serbiska Andjela Krcmarevic. Två matcher som tog Ida Hansson till en finfin silvermedalj. Johanna Hjärn hade två motståndare i 65-kg klassen. Efter förlust i inledande matchen mot Karolina Zawodnik från Polen tog Hjärn revansch och vann mot Margaryta Davidova från Ukraina. Segern innebar Sveriges andra silvermedalj i EM. Phillipe Nicolle svarade för en utmärkt EM-turnering och inledde starkt mot medaljtippade italienaren Alberto Ceppi. I semifinal stod polacken Karol Kawiorski för motståndet. Efter en fin insats avancerade Nicolle vidare till final, där emellertid Dmyrto Baranov från Ukraina knep guldet. Mattias Awad i den öppna viktklassen fick en drömöppning på EM då han i första omgången vann mot italienaren Massari. I semifinal blev emellertid Sergiyenko från Ukraina för svår. Awad bet sedan ihop och vann mot tysken Oren Sevil i match om bronset. Sveriges kanske störste stjärna Mats Nilsson fick tuffast tänkbart motstånd redan i första matchen, polacken Tyszka. Matchen blev en jämn batalj där polacken med det Tyskklingande namnet drog längsta strået. Därmed rök guldchanserna redan i första matchen, men Nilsson vann efterföljande två matcher mot ukrainskt och serbiskt motstånd och vann ett brons.

VM
Det blev rena rama medaljregnet över den svenska truppen som åkte till Submission Wrestling-VM i Polen. Sverige tog två guld, fem silver och ett brons i ett smått fantastiskt mästerskap. Fila arrangerade även klasser med gi och där tog Sverige ytterligare tre medaljer, ett guld och två brons. Vi hade tio fighters med i landslaget och kom hem med elva medaljer, däribland tre nya världsmästare i Mikael Knutsson och Mats Nilsson utan gi och Anny Hammersten med gi. En bra sammanfattning på det hela var Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande Stefan Stenudds kommentar: – Vad mer kan man säga än att jag är överväldigad. En otrolig prestation, helt enkelt.
Här är Sveriges samtliga VM-medaljörer:
Guld till Mikael Knutsson och Mats Nilsson!! Silvermedaljer till Eddy Bengtsson, Christian Sandberg, Martin Hedenberg, Dusanka Bozovic och Anny Hammarsten samt ett brons till Arnela Hadzisulejmanovic.

Resultatet i grapplingklassen med Gi blev guld till Anny Hammersten samt brons till Mikael Knutsson och Arnela Hadzisulejmanovic.

Sport Accord Combat Games
Tack vare sina fina placeringar på VM kvalificerade sig några av svenskarna till ”kampsports OS” i Kina. Inga medaljer denna gång men ända starka insatser från svenskarna! Mats Nilsson vann sin första match mot Dmytro Biloshapka från Ukraina med poängen 3-0. Han vann sen den andra matchen mot japanen Takanori Kuno. I den tredje matchen mötte Mats spanjoren José Francisco Rodenas Garcia. Garcia tog hem segern med 1-0. Mats förlorade sen mot Lamberto Raffi från Italien med 1-0 i bronsmatchen. Mats tog således en fjärdeplats i -90kg. Arnela Hadzisulejmanovic vann sin första match mot Julia Klammsteiner med poängen 4-2. Hon förlorade sen sin andra match med poängen 5-0 mot polskan Irena Preiss. Den tredje matchen förlorade Arnela mot fransyskan Oceane Talvard med 5-0. I Arnelas fjärde match mötte hon Evelin Banyai från Ungern som hon tyvärr förlorade. Martin Hedenberg, som tävlar i -70kg, vann sin första match mot Mykhalio Lasiuchenko från Ukraina med poängen 1-0. Sen blev det förlust mot Maciej Polok från Polen med 1-0. Tredje matchen gick Martin mot amerikanen Thomas JR le Cuyer. Amerikanen vann med poängen 4-1.

SM
Efter totalt 190 hårda matcher var årets SM avgjort i Fyrishovshallen, Uppsala. De stolta Svenska mästarna blev:
– 60 Ida Hansson Frontier MMA
+ 60 Jennifer Pettersson Hilti Sthlm
– 61 Amir Albazi Fightzone Sthlm
– 67 Omid Azad Hilti Sthlm
– 73 Johan Westerberg Hilti Karlstad
– 79 David Bielkheden Hilti Sthlm
– 85 Martin Lavin Fightzone Sthlm
– 91 Eddie Svensson Primate Lounge
+ 91 Eddy Bengtsson Gladius MMA
Öppen Dam Sara Svensson Kampsportcentret Linköping
Öppen Herrar Mikael Marffy Pancrase Gym

Styrelsen
SSWF styrelse har under det gångna året bestått av:
Tony Larsson förbundsordförande
Niclas Gustavsson, vice ordförande
Mats Nilsson, kassör
Christer Andersson sekreterare
August Wallén ledamot

Utöver att styrelsemedlemmarna lägger mycket tid och engagemang för sporten är samtliga dessutom aktiva utövare. Nämnas kan framför allt Mats Nilssons VM guld och hans MMA vinst över Kroaten Ivan Gluhak redan efter en minut i första ronden på en submission choke. Ytterligare en snygg submission var August Wallens då han besegrade engelsmannen Chris Greig efter 1,05 minuter i första ronden på The Zone FC.

SW året 2011
SSWF har kört på i full fart och kommer att fortsätta så även under 2011 med läger, tävlingar och landslag till internationella mästerskap. I år kommer SM att tv sändas under SM veckan i Halmstad bland annat.

Tony Larsson
Ordförande SSWF