rebelz.se

Intervju: Marko Gyllenland inför SW SM 2011


Marko Gyllenland, Ordförande Alive FC

Kan du berätta om Alive FC?

Alive FC är en helt ny förening som startade upp sin verksamhet till terminsstart i år (2011). Vi håller till i Skene på Industrigatan 10. Tidigare så var vi en del av Spirit Fighcenter. Spirit Fighcenter var delad i två läger kan man säga, vi ville olika saker och var mer framåt än de mer traditionella stilarna. Samtidigt hade vi vuxit från tre stilar till nio stilar och det var svårt att hålla samman alla olika stilarna. Förslaget från styrelsen till årsmötet var att bilda två föreningar för att dela på klubbledaransvaret. Det fanns även ett missnöje hos vissa med min ledarskapsstil och en känsla av utanförskap. Årsmötets beslut resulterade i att den sittande styrelsen lämnade Spirit och vi startade upp Alive FC istället. Delningen var självklart jobbig, då man varit med om att bygga upp en förening från grunden, där man slitit hur mycket som helst för att få det att fungera. Vi etablerade oss på kort tid som en förening att räkna med och som de flesta hade hört talas om. Nu får vi börja om från början, från ruta ett. Men hellre ett mindre gäng där alla strävar mot samma mål än att ha folk som motarbetar en. Styrelsearbetet och klubbledarrollen känns nu mycket lättare och det är roligt att gå till klubben och hålla pass. Att träna handlar i slutändan om att det ska vara roligt, både för ledare och för utövarna. Annars kan man bara lägga ner. Jag tror även att de stilar som blev kvar i Spirit känner en starkare gemenskap sinsemellan och man nu kan forma den verksamhet man önskar. Vi tränar vägg i vägg. Lösningen blev att dela lokalen och skriva nya hyresavtal med hyresvärden. Ha ha! Larvigt kan tyckas, men det är främst för ljudvolymen, att man ska kunna instruera i rummet intill utan att man blir störd. På Alive FC kan man träna MMA, Submission Wrestling, Shootfighting och TRX. Vår systerförening Athena Boxing som vi har ett nära samarbete med som också bildades i samma ”härva” håller på med boxning och de har på kort tid lockat 10 tjejer och har skitkul. Tränar man på Alive FC så kan man träna på Athena Boxing och vice versa. Vi har ca 30 medlemmar i dagsläget. Ungefär som det såg ut innan.

Hur känns det att få stå som arrangör av SW SM 2011?
Det känns riktigt kul och stort! Det känns som om slitet med Alive Submission Wrestling Tournament har möjliggjort att vi har fått bli arrangör för tävlingen i år. Vi har fått goda vitsord för Alive och det har gett oss självförtroende att ansöka om att arrangera SM. Vi kommer även att samarbeta med Halmstad BJJ (Daniel Haglind) som ju deltagit på några Alive-tävlingar. Vi har fått bra kontakt och det känns viktigt för oss att ha en lokal aktör med lokal kännedom. Även om vi åker ner med alla våra medlemmar så tror jag det inte räcker med funktionärer för ett SM. Vi har precis inlett diskussionerna med Halmstad BJJ som blev mycket glada över förfrågan. Jag tror att vi tillsammans kan arrangera ett riktigt bra SM för såväl tävlanden, sponsorer och publik och inte minst för de som sitter hemma framför TV-apparaterna.

Vilken aspekt, förutom att ni arrangerar Alive Submission Wrestling Tournament, tror du spelade en avgörande roll i att förbundet valde er som arrangör?
Jag tror att vi har det som krävs för att kunna genomföra en tävling av denna kaliber. Jag har varit med och arrangerat tävlingar sedan 1997 i flera olika stilar och på olika nivåer. Den bakgrunden spelar givetvis in, men faktum är att det var mycket få klubbar som ansökte om SM i år, vilket förvånar mig!

När kommer hemsidan för SW SM 2011 upp?
Räkna med att den kommer upp i slutet på mars början på april. Det är mycket information som måste tas fram och en hemsida behöver göras. Vi ska ha interna möten och träffa nyckelpersoner i Halmstad för planering innan vi kan sätta ramarna för tävlingen. Vi vill helt enkelt att informationen ska bli rätt från början. Det är ju ändå gott om tid till juli månad då tävlingen ska äga rum.

SM kommer att gå under SM-veckan i Halmstad, innebär det då att SVT kommer att sända sammandrag från SW SM?
Ja, det är förhoppningen att vi ska få minst lika bra TV exponering som Glima som har ett tjogotal (gissning) medlemmar i landet. SW börjar bli populärt och vi har ett ungt men väl fungerande förbund med ett landslag som vunnit flera internationella medaljer. Jag tror SVT är jättesugna på att visa submission wrestling, sporten är ju häftig att se på. Det är så mycket teknik och taktik. Jag hoppas på att vi även deltagarmässigt får alla de bästa utövarna att ställa upp. Det hade varit riktigt kul om vi fick folk att satsa på att ta hem SM. Jag tror att det kommer bli svårt att vinna i år. Man kommer få gå många tuffa bataljer för att ro hem segern. En vinst i SM är ytterst meriterande och kan leda till en plats i landslaget för kommande internationella tävlingar (jag är osäker över invalskriterierna).

SM kommer gå under två dagar, vad innebär det rent konkret för arrangemanget?
Anledningen till att vi i det tidigare utskicket gått ut med 2-3 juli är att vi i dagsläget inte vet om vi kan förlägga tävlingen på en dag eller två. Är det riktigt många deltagare blir vi kanske tvungna att ha det på två dagar. SVT som är medarrangör tillsammans med RF har en del att säga till om i själva planeringen. Vi får rätta oss lite efter vad de anser vara lämpligt. Säger de att vi kommer ha full teckning från SVT på söndag, då kommer vi kanske enbart förlägga tävlingen till den dagen. Tills vi vet vad som gäller vill vi att alla deltagare har dessa två datum öppna i sin kalender.

Kommer vi få se några nya kategorier? Ungdoms SM? Veteran SM?
Det har vi inte funderat kring, men frågan behöver i första hand ställas till förbundet. Ligger det krav eller önskemål om ungdomsklasser så får vi givetvis titta på det. Det är ingen dum idé om vi ska locka en ny generation fighters till sporten. Dock tror jag att veteranerna i sporten fortfarande kan mäta sig med konkurrensen i en vuxengrupp. Än så länge tror jag inte att en veteranklass är aktuell, men det är bara en personlig reflektion.

Kommer ni satsa på att finalerna i år köras helt separata eller kommer flera finaler köras parallellt?
Om jag får välja och tidsschemat tillåter skulle jag vilja köra finalerna på en matta. Man vill ju absolut inte missa det bästa på hela tävlingen. Vi har provat det konceptet innan och det känns mest publikvänligt. Jag tror det får bli så faktiskt!

Har ni några konkreta planer för att förbättra arrangemanget jämfört med tidigare år?
Vi ska givetvis undersöka närmare hur SM upplevdes förra året, vad som var bra och vad man kan utveckla. Eftersom jag inte var på SM förra året så kan jag ärligt inte svara på frågan. Självklart kommer vi att göra vårt yttersta för att göra en optimal tävling. Något som är viktigt som jag vill lyfta fram är tydlig information, en bra domarkår (rättvisa domslut), korta väntetider, helt enkelt ett proffsigt arrangemang.

Några andra nyheter du kan berätta om redan nu angående arrangemanget?
Nyheten blir ju att vi måste anpassa oss för TV, vi måste ta hänsyn till SVT. Vi kan t ex inte ha finaler mellan två klubbmedlemmar som kör sten-sax-påse om guldmedaljen innan för att sedan lattja i några minuter innan den ene får vinna matchen. Det kommer framgå tydligt i anmälan att man måste gå finalmatchen fullt ut om det så vore mot en klubbmedlem. Annars riskerar bägge att bli utan medalj och bli diskvalificerade. Om SVT är på plats och filmar en ”uppgjord” final så skjuter vi oss själva i foten. Vi måste se bortom klubbtillhörighet. Det är bara larvigt. Ärligt talat, med handen på hjärtat, vem vill inte titulera sig Svensk Mästare?

Vad tror du vi kan förvänta oss utav SM 2011?
Vi kan förvänta oss en kampsportsfest utan dess like. En sportslig höjdpunkt mitt i sommaren i Halmstad. Kan det bli bättre? Vi kommer se många nya hungriga fighters och jag tror att alla etablerade profiler får ligga i och träna hårt inför SM så inte den nya generationen fighters drar ner brallorna på dem och tar hem alla medaljer. 🙂 Vi får väl se! Hur som helst är jag oerhört förväntansfull och ser fram emot ett bra evenemang!