rebelz.se

Intervju: Patrik Dahlin


Patrik Dahlin har nyligen blivit utsedd till landslagscoach av SSWF.

Hur känns det att få uppdraget som landslagscoach för SW landslaget?

Det känns riktigt kul.

När vart du tillfrågad om uppdraget från förbundet?
Om jag inte minns fel var det i slutet på februari.

Kan du berätta om din idrottsbakgrund?
Jag började med kampsport 1988 då jag bodde i Karlstad. Min första kontakt med budo var Aikido. Efter något år började jag också med Kickboxning/Muay Thai. En av de första instruktörerna jag hade var Mats Tverin som hade någon from av Karate/Jujutsu bakgrund och han var väldigt duktig instruktör, jag tror att Mats driver Ronin Do i Sundbyberg idag. Senare tränade jag för Remy Brendefalk och Johan Risberg som båda var riktigt duktiga på Muay Thai. Omkring 1996 började jag och några andra på Karlstad Muay Thai träna grappling, det vi idag oftast kallar Submission Wrestling. Initialt hade vi en BJJ video och en gammal Judo bok som tränare. På den här tiden gick det inte köpa eller ladda ner film på Internet utan jag brevväxlade med någon i Stockholm som köpte dessa till mig när han var över i USA. Jag kommer inte ihåg personens namn, men det skulle vara kul om han läser detta och hörde av sig. et dröjde inte länge förrän vi hörde ett rykte om en svensk som hade varit över i USA och tränat grappling. Vi bjöd över honom för att hålla ett träningsläger. Det dök upp en person som på Göteborgska presenterade sig som August Wallén. Vi lärde oss förstås väldigt mycket av August Wallén och samarbetet fortsatte i många år och vi gick med i Shooters organisation som jag vill minnas den hette på en tiden. I början på 2000-talet tränade jag också vanlig brottning under några år. Här tränade jag bland annat för Hazbulat Gazdiev som är tränad i gamla Sovjet. Han är grymt bra på brottning, såg att han nyligen var med i veteran VM och tog guld, och den stil han lärde ut passar SW bättre än den brottning jag sett i Europa och USA. Man kan bland annat se flera drag av asiatiska kampstilar i den ryska brottningen. Senaste åren har jag rest mycket i jobbet och har inte riktigt haft något fast punkt i träningen.

Vad exakt kommer det innebära att vara landslagscoach?
Mycket är praktiska och administrativa ting rörande landslaget och kommunikation med FILA och andra intressenter.

Vad tror du avgjorde att det vart just du som blev tillfrågad?
Kanske hade ett anonymt tips från Christian Sandberg en viss inverkan =). Utöver att jag varit tränare och coach i ganska många år har jag också en bred kunskap om träning i allmänhet. Något som landslagstruppen kommer märka är att jag tycker om statistik och vetenskapliga studier.

Du har tillsammans med styrelsen tagit ut landslagstruppen som kommer åka till FILA EM i juni, vad tycker du om förbundets riktlinjer för hur landslaget tas ut?
Jag tycker de är bra.

Hur ser du på utvecklingen inom SW i Sverige?
Tycker det mesta ser väldigt positivt ut. Att en organisation som FILA dragit igång EM och VM är förstås väldigt positivt. De har lång erfarenhet av att organisera tävlingar och det ger också en ”kvalitetsstämpel” på sporten när man pratar med personer som inte är insatta. Detta är förstås viktigt för sponsring och medial uppmärksamhet. Jag har själv jobbat med sponsring av bland annat kampsport tidigare och det svåraste med att sälja in en grapplare som profil var just att det saknades en tydlig stark internationell organisation.