rebelz.se

Intervju: Daniel Svensson efter World Pro 2011

Daniel Svensson från Prana JJ som tog guld i -74kg vit/blåbältes klassen på World Professional Jiu-Jitsu Championship 2011. Grattis Daniel!


Daniel står som segrare i sin första match efter vinst mot en Australiensare.

Vad tyckte du om World Pro som arrangemang?
Det är ett proffsigt arrangemang, men har som allt annat sina brister. Det jag gillar med det är att de tar hand om en på ett proffsigt sätt. Som t ex mellan nogi och gi turneringen så var det några dagar ledigt och då hade de aktiviteter åt oss. En dag var det att sitta på VIP läktaren och se på den inhemska fotbollsliga finalen. Och sen allt med att de betalar flyg, schysst hotell och mat, om man har vunnit ett kval. Hela turneringen direktsänds även i tv där borta. Sen det faktum att man vinner pengar gör självklart att tävlingen känns mer proffsig. Om man jämför med Mundial som typ tar 1000 kr för att man ska få ställa upp och knappast betalar ut några prispengar. När man jämför tävlingarna på det sättet känner jag mig nästan lite lurad om jag skulle ställa upp på Mundial. Men själva organisationen på tävlingen är bättre på Mundial, det märks att de har längre erfarenhet. Minuset med World Pro var att de tävlande som var därifrån (Abu Dhabi) hade domarna på deras sida. I och med att de som håller i tävlingen är brassar som får (bra) betalt av Shejken för att träna de inhemska utövarna. Då måste de självklart även producera lite resultat och det görs till viss del med partiska domare.

Vilka var ni som åkte från Prana JJ?
Det var bara jag och Jimmy som åkte från Prana.

Berätta om din NoGi match.

Finns inte så mycket att säga om min nogi match, jag förlorade första matchen mot en duktig judoka. Han fick in två riktigt fina kast på mig. Klart att jag var besviken efter det, det är alltid tråkigt att förlora. Men jag hade egentligen inga förväntningar att göra bra ifrån mig i nogi tävlingen, då jag inte tränat nogi.

Hur kommer det sig att du & Jimmy fick ställa upp i NoGi turneringen?
Kvalen var med gi, men man fick själv bestämma om man ville komma ner till nogi tävlingen också. Jag tror att det endast var kvalet i San Diego som hade ett gi- och nogikval.


Daniel i sin första match mot en Australiensare.

Berätta om dina Gi matcher.
I första matchen möter jag en kille från Australien. Han verkade väldigt nervös innan vi gick in på mattan, vilket gör att man själv får starkare självförtroende. Jag drar guard och lyckas svepa ganska så snabbt, sen passerar jag, sätter knä på mage och mountar. Till slut vinner jag matchen med 17-0.

I andra matchen möter jag en kille från Alliance i Polen. Han ser fokuserad ut och jag känner att den här matchen kan bli en tuff match. Vi börjar med att fightas stående, efter ett tag drar jag guard. Han får först poäng för nedtagning, jag lyckas svepa han och tror att det står 2-2. Men då pausar domaren och tar bort hans poäng för nedtagning och jag leder matchen med 2-0. Efter ett tag lyckas jag passera, tror han får tillbaka halvguard innan jag passerar igen och tar knä på mage, då leder jag med 10-0. Här någonstans känner jag att han ger upp, då lyckas jag ta en brabo choke och han klappar.

I min tredje match passerar jag och tar mount, därifrån stryper jag ut honom med en cross choke.

I fjärde matchen har jag Jimmy och där lämnar han WO.

Nu var jag alltså i semi där jag möter en brasse från Atos, det visar sig vara en riktigt tuff match. Han drar halvguard direkt, där han försöker svepa mig. Men jag lyckas försvara hans försök på svep och vända på matchbilden så att jag attackerar med passering istället. Jag lyckas plocka en eller två fördelar på passerings försök. Efter en tids krigande i hans guard hamnar vi stående och jag drar guard direkt för att slippa hans guard. Här leder jag med två fördelar och jag är den som attackerar, men jag är ändå bara ett svep eller passering ifrån att förlora matchen. Tillslut lyckas jag ställa mig upp med ett av hans ben och attackerar på singleleg. Han håller på att hoppa ut från mattan men jag lyckas ta in han mot mitten innan jag tar ner honom. Yes! jag leder nu med 2-0 i poäng och jag leder på fördelar och det är ungefär 1 min kvar. Jag känner hur han helt klart har tappat energi den senaste minuten. Jag fortsätter att hota med passering och lyckas få ytterligare någon fördel innan matchen är slut. Jag hade en sjukt härlig känsla efter den här matchen. Det finns inget skönare än att vinna en riktigt tuff match. Jag ville bara fortsätta köra fler matcher, men det var slut matchat för den dagen då finalen gick på lördagen och det här var torsdag.

Finalen skulle enligt schema gå på lördagen kl 11:22, jag tror den gick ganska exakt då också. Det är helt klart lite annorlunda när finalen körs separat en annan dag. På en vanlig tävling är man inne i tempot och hinner inte tänka speciellt mycket innan finalen. Man blir mycket nervösare inför finalen, men jag gillar verkligen det här upplägget, det blir mer fokus. Jag hade träffat min motståndare (Michael Liera) dagen innan, jag hade inte sett någon match med honom från tävlingen. Bara genom att se honom såg man att han var en guard spelare, han var ganska lång och smal. Jag bestämde mig tidig för att dra guard innan han hann göra det, ungefär så blev det också. Eller vi drog guard samtidigt. Jag reser mig upp för att börja passera direkt och får en fördel. Det visar sig vara en helt avgörande fördel. Han kör spider guard och attackerar för omoplata och triangel hela tiden, han försöker även svepa mig framåt. Jag kommer inte ihåg jätte mycket från matchen, men det blir iallafall inga fler poäng eller fördelar utdelade under matchen. Så jag vinner med 0-0 och 1-0 i fördelar. Känslan efter matchen var annorlunda, jag fick inte det här glädjeruset utan jag tänkte mer ”fan jag gjorde det”. Det var en oerhört skön känsla.


Daniel vinner sin andra match mot en Polack.

Var det planerat att Jimmy skulle lämna WO om ni skulle mötas?
Nej, det var inget vi hade diskuterat innan tävlingen, men när vi såg våra brackets såg vi att vi skulle möta varandra i en eventuell kvartsfinal. Vi diskuterade det inte då heller, eftersom vi först måste vinna tre matcher var innan det var aktuellt. När vi väl var där mot varandra i kvartsfinalen kom vi ganska snart fram till att det var bättre om jag skulle ta vinsten. Eftersom Jimmy hade opererat både axel och ljumske i november så hade inte han kunnat förbereda sig för den här tävlingen på samma sätt som jag hade. Det var anledningen till att Jimmy lämnade WO.


Daniel & Jimmy.

Hur gick det för Jimmy i sina matcher?
Det gick bra för Jimmy i sina matcher. Han vann alla sina matcher med Gi (det blev fyra matcher). Han vann 3st i viktklassen innan vi möttes. Sen vann han första i öppna viktklassen, det var i den matchen han drog upp sin gamla skada i axeln. Han lyckades i alla fall fullfölja matchen och vinna den. I nästa match möttes vi igen, så då lämnade han självklart WO till mig.

Hur illa är det med Jimmys skadade axel?
Svårt att säga, men eftersom det inte var så länge sen han opererade den så är den självklart väldigt känslig. Så här i efterhand var det självklart för tidigt för att gå på och tävla igen. Det blir att vänta och se, men förhoppningsvis ska han slippa operera den igen. Han kommer i vilket fall att ta det lugnt med tävlingsplanerna tills han känner att den verkligen är 100 %.