rebelz.se

Inför SW SM 2011: Martin Hedenbergh


Martin på ADCC European Championships 2011.

Förra året du inte taggad och speciellt sugen på att ens ställa upp. Hur känns det i år inför SW SM?
Det har varit ett helt galet år personligen för mig. Förra året startade jag upp Conde bjj på House of Champions i Göteborg och under samma månad vid uppstarten så var det både EM, SM och FILA OS. Det blev lite väl mycket för mig och det var svårt att hitta suget för att ställa upp på SM. Det gick ju ändå bra, så i efterhand så är jag glad att jag tävlade. Under året så har jag lagt ner hela min själ på klubben och har anpassat mitt liv därefter. Jag gick ner i tid på mitt ordinarie arbete och tog ett extra natt jobb för att få tiderna att gå ihop. Det har gjort så att jag har haft tid till klubben, men också mindre tid till egen träning och övriga liv. Under vårterminen har mina elever varit tävlingsaktiva i flera bjj och sw turneringar och vi har sedan års skiftet tagit 8 guld, 8 silver, 5 brons och har topplaceringar i SGL väst. Inte dåligt för en nystartad klubb:). För någon vecka sedan efter att ha samtalat med Marcello Yougi fick jag privilegiet att promota en av mina elever Johan Linder till blått bälte. Det är svårt att beskriva med ord känslorna kring det.

Jag vet inte om jag är taggad inför SM, men jag tycker att det skall bli roligt att tävla! Själva lusten att tävla har kommit tillbaka under vårterminen och känner inte samma press på mig själv som jag gjorde under hösten. Det känns som jag har gått igenom en ny fas i mitt liv där jag har känt att förväntningarna på mig har varit höga, och där jag har haft svårt psykologiskt att anpassa mig efter det. Tack och lov så tror jag att alla samtal jag har haft med Martin Janson, August Wallén och Marcello Yougi under åren långsamt men säkert gör att jag kommer hitta tillbaka och bli starkare psykiskt än vad jag någonsin har varit tidigare. Det är fortfarande så att självförtroendet sviktar olika på tävlingar, men jag försöker nu aktivt jobba med det vilket jag inte har gjort tidigare.

Hur många är ni från Conde BJJ som kommer ställa upp?
Jag kommer tävla för Shooters MMA i SM, från Conde BJJ blir det nog bara jag som tävlar.

Vilka förväntningar har du på dig själv?
Jag vet hur mitt år har sett ut och lägger min förväntningar därefter. Om jag har en bra dag mentalt, så går det säkert bra.

Har du haft något speciellt träningsupplägg med fokus på SM?
Senaste månaden har jag kört mera SW och jobbat lite mindre. August håller också sw pass på Gladius och jag försöker träna med dem då jag inte har träning med min klubb. Teknikmässigt och konditionsmässigt så känns det bra, jag vet vad jag kan prestera och det gäller bara att få ut det på tävling. Jag har också kört lite extra med Frank Barman som är en av Sveriges troligtvis bästa dolda sw talanger. Frank har ett game som jag har svårt för, vilket gör det extra bra att kunna träna med honom.

I år verkar det som de tävlande endast kan väga in sig på matchdagen, vad tycker du om det?
Jag ligger mitt emellan viktklasserna, vilket gör att det blir svårare för mig att ställa upp i -67kg med invägning på tävlingsdagen. Jag har inte riktigt bestämt mig för hur jag skall göra ännu. Jag tycker att SW förbundet skall bestämma sig för hur man skall gå tillväga med invägningar. Man satsar mycket på FILA tävlingarna och då tycker jag att de borde anpassa sig efter deras sätt att genomföra tävlingar. FILA har andra viktklasser än SM och väger in dagen innan. De har också andra regler som skiljer sig från de regler som ADCC och övriga SW turneringar i Sverige har. Jag är kluven när de gäller reglerna, men tycker att de borde anpassa viktklasser och invägningar efter dem. Jag tycker också att det är ok att man har invägning samma dag, men då tycker jag att man skall ha invägningen precis innan första matchen som man har i ADCC.