rebelz.se

Intervju: Tony Larsson

Tony Larsson driver Ultimate Gym i Uddevalla och är förbundsordförande i Svenska Submission Wrestling Förbundet. Tack Tony för intervjun!

TonyLarsson1-Shooto_NM2006
Tony till vänster i Shooto NM 2006.

Berätta om din idrotts/kampsportsbakgrund?

Jag började 1984 att träna budo och höll på med det fram till 1997.

När började du med grappling?
Efter att ha sett en tidig UFC på VHS kassett blev jag nyfiken på grappling då de som behärskade detta vann sina matcher hela tiden. Jag hittade en nyöppnad klubb som hette Stockholm all style fighting arts (numera Pancrase gym). Egentligen var det fullt i gruppen men jag fick vara med ett pass och provträna. Passet bestod i att allt jag gjorde misslyckades då killarna bara catchade mina sparkar, svepte ner mig och satta olika benlås. Efter passet insåg jag att alla år av traditionell budo inte var samma som riktigt fighting. Jag tog mitt svarta bälte och lade det i en låda och köpte ett par Bad Boy shorts som på den tiden var det coolaste att ha när man tränade 😉 och började träna grappling!

Vilken klubbar har du tränat på genom åren?
Jag tränade på Pancrase gym fram till att jag flyttade till Uddevalla och startade en egen klubb. Jag har även tränat lite på andra klubbar men huvudsakligen var det för Omar, Hasse och Bobby jag tränade.

Har du några favorit grapplers?
Leo Viera och Demian Maia! Leo är grymt teknisk och Demian kör ju ren grappling och vinner så gott som alla sina MMA matcher med detta…… jag har haft både som gästinstruktörer på vår klubb och ser gärna att de kommer tillbaka igen, fast det är ju lite skillnad nu när en fighter har UFC kontrakt.

Hur och när startade du/ni Ultimate Gym?
Jag tillsammans med en gammal kompis som heter Gunnar startade 1999 vår klubb, MMA Uddevalla. Under sommar 2000 skaffade vi en egen lokal och vi fick över 100 medlemmar som ville träna Shootfighting, BJJ, SW och Kampjujutsu. Då hette det vi idag kallar MMA för NHB eller Valetudo. Vi har nu valt att ändra namn då många trodde att vi bara tränade MMA på klubben pga namnet. I dagsläget är vi 70-80 medlemmar. Vi har olika klasser men SW är som ett murbruk mellan de olika stilarna då nästa alla MMA och BJJ fighters även tränar SW.

UltimateGym1-FightClub
Ultimate Gyms lokaler i Uddevalla.

Har Ultimate Gym några unga SW/BJJ löften som du kan berätta om?
Tonårstjejen Cicci kommer att gå långt. Hon sparrar hela tiden med tunga, starka och kunniga killar så när hon möter tjejer blir allt så lätt för henne.

Hur föddes idén om Svenska Grapplingligan?
SGL startades först i Norrköping och Malmö och året efter startades SGL Väst. SGL är lite mer enkelt och punkigt. Inga poäng utan det är bara submission som gäller. Ligan har nu växt oerhört och landet är uppdelat i sex regioner. I december blir det riksfinal i Uddevalla och 60 000 kronor kommer att delas ut i prispengar till vinnarna!

Som förbundsordförande i SSWF, hur tycker du arbetet går inom förbundet?
Jag tycker arbetet inom förbundet går i helt rätt riktning. Vi fick idrotten SW godkänd och invald i Budo och kampsportsförbundet! Vi fick sanktionerade SM titlar från RF och genomförde det historiska första mästerskapet i maj. Vi arrangerade i somras ett gratis instruktörsläger med tre toppinstruktörer som var mycket uppskattat. Många förstår inte hur mycket arbete som ligger bakom allt men det är riktigt roligt när vi i styrelsen får uppskattande kommentarer och mail efter vi tagit SW sporten framåt. Vi har fått SW från att vara en liten oorganiserad undersport till att bli accepterad i den Svenska idrottsfamiljen med allt vad det innebär.

Har förbundet några planer för framtiden som du kan berätta lite om?
En domarkommitté skall tillsättas och vi har börjat utbilda och licensiera domare för att kvalitetssäkra den svenska domarkåren. Detta kommer att innebära att det som tidigare har varit ett stort problem på tävlingarna (att kvalitén på domarna har varit väldigt ojämn) kommer att lösas.

Berätta lite om domar utbildningarna som förbundet kommer att anordna framöver…
Det har sedan slutet av 90-talet arrangerats SW tävlingar i Sverige. Kvalitén på domarna har varit mycket varierande med missnöje hos de tävlande, coacher och publik som resultat. Problemet har ofta varit att oerfarna personer gör sin domardebut på tävlingar där deltagarna har stor tävlingsvana och därmed ställer höga krav på domaren men även hur regler skall tolkas har varit ett återkommande problem. För att idrotten Submission Wrestling skall vara en seriös tävlingssport är en kunnig domarkår ett måste. Vi har kört en första ”pilotomgång” och licensierat ett tiotal domare och fler utbildningar kommer.

TonyLarsson2-SWSM2009
Tony dömer match på SW SM 2009.

Är förbundet nöjda med antalet klubbar som är medlemmar? Saknar ni några klubbar?

SSWF har nu över 50 anslutna klubbar och fler är på gång! Vi växer så det knakar och många väljer att ansluta sig då de ser att vi är ett aktivt förbund med tävlingar, läger, utbildningar m.m. Dessutom blir alla medlemmar försäkrade genom medlemskapet. Jag tror nog att de sista klubbarna som ännu inte anslutit sig kommer att göra det inom en snar framtid då fördelarna med råge överstiger den lilla kostnaden det innebär att vara ansluten.

I våras arrangerades det första svenska mästerskapet i Submission Wrestling. Hur gick arrangemanget tycker du?

Jag tyckte att allt flöt på bra och vi fick mycket positiv feedback från deltagarna.

Vad tyckte du om matcherna? Någon minnesvärd match från SM?

Många riktigt bra matcher! Personligen tyckte jag klassen -79 kg var mest underhållande.  Dessutom kul att se att bland de som gick till finalerna var väldigt många ”äldre” rutinerade fighters.

Jag vart glatt överraskad över att det var dopningstester under SM. Gick allt bra? Några arga/oroliga miner från dom tävlande?

Jag har inte hört någon från kontrollanterna så det verkar som vi hade ett SM utan en massa fuskare! Vad jag vet var detta första gången någonsin det var dopingtester på en SW tävling så det var många förvånade miner.

Hur utbrett tror du att det är med användandet av otillåtna preparat inom grappling i Sverige?
Tyvärr tror jag att det utbredda missbruket av droger och olagliga substanser även finns på klubbarna. Men det är upp till ledarna på klubbarna att vara goda föredömen och dessutom kan RFs kontrollanter dyka upp när som helst och ta prover.

Hur kommer förbundet jobba för att kämpa mot dopning?
Genom att vi nu har blivit en del av Svensk idrott med möjlighet till dopingtester är detta det största steget för att SW skall vara en ren idrott.

Några kommentarer runt slam diskussionen som uppkom efter SW SM på forum på nätet?
I regelverket står det att slams inte är tillåtet. Men precis som när en ny lag instiftas i Sverige måste lagen tolkas och tillämpas för att det skall finnas ett prejudikat. Det är bra med diskussion om var gränsen skall dras. Genom att ha domarutbildning blir det lättare att döma då tolkningar och gränsdragningar är en del i utbildningen.

Kommer det finnas någon form av Svenskt landslag inom SW?
I framtiden ja! För tillfället finns det flera stora organisationer och förbundet har inte låst sig till någon utan vi har i nuläget inlett en dialog med två stycken. SSWF kommer troligtvis att inom en snar framtid ha ett landslag med coach och ekonomiska medel men det kommer att ta någon år till innan allt är klart. För att slutresultatet skall bli bra skall man ibland skynda långsamt…

När kommer vi få se ett SW reportage i sportspegeln tror du?
Vid nästa SM! Vi kommer apropå detta snart gå ut med en förfrågan om vilken förening som vill stå som värd för SM 2010.

Finns det några planer inom förbundet att anordna nybörjar/fortsättningstävlingar?
Just nu är det bara SM som förbundet arrangerar. På ett SM är det eliten som gör upp. Däremot tycker vi det är bra att man delar in de tävlande i erfarenhetsklasser på vanliga tävlingar såsom SGL. Alive, Paradise, Gameness m.fl.

TonyLarsson2-UltimateGym2009
Tony i Ultimate Gyms lokaler 2009.

Hur är relationen mellan SSWF och ADCC Sweden?
Bra! ADCC är en organisation som kör enligt sitt upplägg medan SSWF är uppbyggt enligt det unika ideella föreningslivet som av tradition finns i Sverige med demokratiska val och en del av Riksidrottsförbundet. Jag anser att det finns utrymme för båda!

Hur tycker du Svenska grapplers står sig internationellt?
Vi tog hem två medaljer på FILA Grappling för några veckor sedan och på IBBJFs tävlingar tar svenskar alltid hem massa medaljer så vi ligger bra till. Nu med ett förbund kan vi utvecklas ännu mer genom att man t.ex. på instruktörslägret tränade med fighters från andra team vilket man aldrig skulle gjort annars.

Hur länge sen var det du själv deltog som tävlande i en tävling? Några planer på att tävla igen?
Sist jag tävlade var på Shooto NM 2006 och BJJ EM 2007. Jag är i bra form nu och tränar regelbundet så det är inte helt omöjligt att jag får ett återfall och ställer upp på någon matta snart igen. 😉

Vad har du för favorit lås/strypning?
Har egentligen ingen favorit submission, möjligen olika triangelvariationer.