rebelz.se

Intervju: Tony Larssson (SSWF:s ordförande)


Jag har nyligen intervjuat Tony Larsson i egenskap av ordförande i Svenska Submission Wrestling Förbundet. I ett tidigare inlägg på Grapplingbloggen kunde läsare komma med förslag på frågor till Tony. Innan respektive fråga presenteras vem som ställde frågorna. De frågor som saknar något namn är det frågor som jag ställde.

Peter Rönnquist:
När kommer resultatet av testerna publiceras och hur ser statusen ut för kravprofilen?

Kravprofilen är ett gediget arbete på fjorton sidor som huvudsakligen Christian Sandberg mycket förtjänstfullt ligger bakom för förbundets räkning. Den finns att läsa på förbundets hemsida.

David:
Varför har landslaget prioriterats till att tävla i FILA, en organisation som många fullkomligt struntar i. Jag anser att FILA är ett förbund för brottning och inte för SW. Varför har inte landslaget tränats inför och skickats till ADCC:s trials eller NoGi VM? Om man kollar på nivån på de olika är det extrem skillnad, ingen av världseliten ställer upp i FILA:s låtsas-vm.
Alla har rätt till sin åsikt och du har din. Anledningen till att vi satsar på FILA är att vi har ett långsiktigt strategiskt tänk med vårt förbund.  FILA administrerar alla former av brottning/grappling men många vet inte om det ännu. När det gäller både ADCC och No-Gi VM är det fritt fram för alla att deltaga då det där inte finns några landslag där. Utöver dessa finns även NAGA och Grapplers Quest med flera som organiserar typ ”VM”. Vårt förbund har valt att ansluta sig till FILA då detta inte är ett privat företag/organsation som många av de andra är. FILA är organiserat på så sätt att det i nuläget är det enda alternativet för ett landslag i SW/grappling. Många har ju spekulerat angående OS i Rio de Janiero om det kommer bli någon ny kampsport med där. FILA grappling är det enda som över huvudtaget har en möjlighet att uppnå de kraven som finns för att bli en OS gren t.ex. ett världsförbund representerat i alla världsdelarna.

Greger:
Varför väljer man att inte följa varken FILA reglerna (rätta mig om jag har fel) eller ADCC reglerna?

ADCC administreras i Sverige av en enskild klubb och det har tidigare inte funnits utbildade FILA domare i Sverige. När förbundet bildades skapades efter ett tag ett gemensamt regelsystem baserat på de mest vedertagna reglerna och poängkriterierna som används i Sverige. En övergång till FILA reglerna är på gång men i stället för att det skall gå fort och fel så sker detta i en takt så att utövare och tävlingsarrangörer skall kunna hinna med i utvecklingen.

Patrik:
Många kampidrotter har standardiserade dräkter, exempelvis Judo, bjj och traditionell brottning. Nu har även ibjjf med sitt no-gi regelverk bestämt att utövarna måste ha svart rashguard samt svarta boardshorts på deras tävlingar. Finns det några tankar kring det här i det svenska förbundet? Enligt min mening skulle standardiserade dräkter göra det lättare för ovana tittare att förstå vem som får poäng samt att det skulle gör sporten mer estetiskt tilltalande.
Jag håller med dig till fullo. I och med FILA reglerna kommer de tävlande vara tydligt markerade med röd respektive blå rashguard.

Filip:
På förbundets hemsida står det att SSWF ska ”Utgöra ett sammanhållande organ inom svensk SW” och ”Ha överinseende över all under Förbundet sorterande tävlingsverksamhet.” och ”Då det idag finns flera allmänt vedertagna regelverk för tävlingsformen SW (t.ex. ADCC, PAS, FILA) administrerar förbundet samtliga regelverk.” så undrar jag om man ger sanktion till andra regelverk än det förbundet nu kör med? har hört att man inte gör det till tävlingar som grapplingligan med förklaringen att man inte kan utbilda domare i deras regelverk.. men läser man stadgarna så är det fel av förbundet att diskriminera andra regler.. och är det inte är dags att se över rankingsystemet som är mycket orättvist!

Mycket har hänt sedan 2007 då förbundet skapades och stadgarna skrevs. För att en tävling skall kunna bli sanktionerad krävs det för det första att Budo och kampsportsförbundets regler efterlevs och att arrangören ansöker om sanktion. När det gäller ranking så verkar det finnas lika många förslag på hur den skall utformas som det finns utövare. Inget är skrivet i sten och systemet kan givetvis förbättras ytterligare. Vi landslagsuttagning är det inte slaviskt rankingen som är det avgörande utan vem som har störst möjlighet att ta hem medalj på EM och VM.

PD:
Kommer vi att se tävlingar i Sverige med FILA regler? Kanske SM? Kommer det ordnas tävlingar av FILA i Sverige?

Ja, mer info kommer så fort allt är klart.

Planerar förbundet att försöka öka antalet utbildade domare, genom fler domarutbildningar framöver?

Förbundet har arrangerat domarutbildningar men intresset för att bli domare är mycket litet tyvärr.  Men vi kommer arrangera fler utbildningar framöver.

Är det ett krav att godkända domare ska döma på sanktionerade tävlingar?
Ja egentligen, men då det finns få utbildade har vi varit väldigt flexibla då vi vill att det skall finnas många tävlingar runt om i landet för alla utövare att deltaga på.

Domarlistan som finns på förbundets hemsida, är det de domare som är godkända av förbundet?
Dessa har gått förbundets utbildning och i samband med denna dömt matcher och blivit godkända.

Domarlistan på hemsidan visar att det finns ytterst få domare i mellan och norra Sverige. Hur kan det bli flera?
Hade det funnits obegränsad budget och intresset varit stort för att bli domare skulle det kunna anordnas kurser oftare och på fler platser. Jag ser gärna att en förening i mellan eller norra Sverige tar på sig att arrangera en kurs så kommer förbundet hjälpa till med den.

Kan arrangörer av SW tävlingar komma i kontakt med domare genom förbundet?
Ja, det är bara att skicka ett mail.

Tycker du att medlemsklubbarna har visat intresse gällande utbildning av domare och arrangera tävlingar?
Som jag sagt tidigare är intresset för att bli domare tyvärr alltför litet. Däremot anser jag att det finns väldigt många bra klubbar runt om i landet som arrangerar tävlingar!

Hur tycker du engagemanget hos medlemsklubbarna ser ut överlag?

Det är väldigt blandat. Utvecklingen är dock god och det arrangeras många läger, seminarium och tävlingar runt om på klubbarna.

Jobbar förbundet något med att få till fler SW tävlingar?
Ja, t.ex. att man kan få rankingpoäng när man tävlar gör att fler tävlar.

Bör det inte finnas fler sanktionerade tävlingar i mellan & norra Sverige?
Absolut är det önskvärt. Jag hoppas klubbarna kommer att arrangera fler tävlingar i hela Sverige!

SBJJF har tagit fram ett ramverk för hur BJJ landslaget tas ut samt rankingsystem. Är det något SW förbundet följer?
Förbundet har ett rankingsystem och en landslagscoach som tar fram ett beslutsunderlag till förbundsstyrelsen. Om vi tittar på vårt landslags resultat på EM och VM är det rätt utövare som representerar Sverige. Jag är oerhört stolt över vad de levererar!

Vad tyckte du om årets SM-arrangemang?
Arrangemanget var mycket bra. Snyggt och proffsigt. Sedan var det givetvis åsikter om olika domslut precis som det alltid blir vid bedömningssporter. Jag tror att med införandet av FILA domare kommer missuppfattningar och olika regeltolkningar minska avsevärt. Ingenting är så bra att det inte kan bli bättre och vi har tagit till oss all feedback från deltagare och coacher och kommer att rätta till vissa saker till nästa år.

Är det förbundet som väljer ut vilka domare som ska döma på SM?
Arrangerande klubb presenterade domarna för förbundsrepresentant som godkände dessa.

När kommer landslaget som åker till FILA VM 2011 att presenteras?
SSWF VM truppen 2011 består av Anny Hammarsten, Sara Svensson, Dusanka Bozovic, Amir Albazi, Martin Hedenbergh, Christian Sandberg, Alexis Bexar, Martin Lavin, Mats Nilsson, Mikael Knutsson.