rebelz.se

Intervju: Robson Barbosa Ekhem

Robson Barbosa Ekhem tränar och tävlar för Kaisho i Helsingborg. Han tog nu senast guld på Scandinavian Open. Under året har han ställt upp i 8 tävlingar och i 7 av dessa tagit hem guldmedaljen.

Grattis till guldmedaljen på BJJ SM 2011. Hur känns det nu när du har försvarat guldmedaljen från förra året?
Det känns jättebra!

Vad tyckte du om årets SM-arrangemang?
Det var bra att de sände matcherna live på internet. Lokalen var för liten, ingen bra lokal alls för publiken. En SM-tävling skulle kunna vara bättre.

Kan du berätta om dina matcher som ledde fram till guldet?
Först kollade jag mina motståndare när de hade sina matcher för att se deras game, för då blev det lättare för mig när jag skulle möta dem. T.ex. min första match var mot en kille som jag visste ville sitta i guard och då kunde jag lägga upp mitt game utifrån det.

Nu har du vunnit SM två år i rad men får inte representera svenska landslaget på t.ex. VM, är det något du skulle vilja göra?
Förra året kunde jag inte vara med och tävla för landslaget i VM för att då var jag inte svensk medborgare, men nu är jag det och det känns riktigt kul att få tävla för Sverige.

Hur ser din kampsportsbakgrund ut?
Jag började träna Brasiliansk Jiu-Jitsu och Judo i Brasilien när jag var 11 år. Jag tävlade första gången i BJJ efter att jag tränat i två månader och min motståndare fick in en strypning på mig den första minuten. Jag förlorade de första fem tävlingarna och sen sa jag till mig själv ”Om jag förlorar nästa gång, så kommer jag aldrig att tävla mer”. Men jag vann min nästa match på ett armlås. Det var längesen, men jag kommer fortfarande ihåg det. Sedan dess har det blivit många guldmedaljer.

Är du fortfarande aktiv inom Judo? Tävlar och tränar du?
Jag tävlar inte längre i judo, men jag funderar på att börja igen. Jag tränar ibland, men just nu är det bara BJJ och SW.

När och hur kom du först i kontant med BJJ?
Min mamma hade en liten butik där hon sydde kläder. Många gånger kom Ricardo Carvalho med sina träningsdräkter och ville få hjälp av henne. Han frågade min mamma om hon hade några barn och han erbjöd att barnen kunde få träna gratis om hon hjälpte honom med dräkterna. Jag började på Ricardos klubb och har varit med i team Carvalho sedan dess.

Kan du berätta lite om hur ditt liv såg ut i Brasilien och hur det kommer sig att du flyttade från till Sverige?
Jag började träna Brasiliansk Jiu-Jitsu i tidig ålder och det blev en stor del av min vardag. Jag tränade hellre än att gå till skolan. Jag bodde i ett område där det fanns många kriminella gäng och många använde droger. Jag var mycket på klubben och det hjälpte mig så att jag bland annat att inte kom i fel umgänge. När Adam Holmgren och Ola Andersson från Båstad besökte team Carvalho i Salvador blev jag år 2007 tillfrågan om jag ville vara instruktör i Sverige. Jag tackade ja till erbjudandet.

Vem har betytt mest för din Jiu Jitsu?
Mina tränare Ricardo Carvalho och Edson Carvalho.

Idag så är du instruktör på Kaisho i Helsingborg. Vad tycker du är roligast med att instruera?
Det är roligt att få se människor utvecklas i sporten och att få lära dem nya saker. Det är verkligen roligt när personer säger att de tycker om mina pass. 

Hur ser en normal träningsvecka ut för dig?
Jag tränar ungefär fem gånger i veckan med BJJ, SW och fysträning.

I september i år så anordnades Kaisho Challenge Submission Wrestling och som jag har förstått det så var du huvudansvarig. Hur gick tävlingen tycker du? Kommer tävlingen bli återkommande varje år?
För ca två år sedan var Kaisho Challenge en jättebra tävling, många personer kom från olika platser i Sverige. Skillnaden från då och nu är att tävlingen är inne i Kaishos lokaler och man kanske tycker att det är för liten plats. Jag tror att tävlingen skulle få fler tävlande om den hölls i större lokaler. Tävlingen i år gick bra, vi hade ca 40 tävlande. Vi hade bara åtta viktklasser då vi hade nybörjare och avancerade i -70kg, -75kg och +75kg och tjejer i -65kg och +65kg. Jag hoppas vi kan planera en bra tävling till nästa år.

Tycker du Sverige har organiserat sig bra i och med Svenska BJJ Förbundet?
Ja, jag tycker det verkar vara en bra organisation.

Vilka personliga tränings- och tävlingsmål har du framöver?
Jag vill träna så mycket det krävs för att jag ska kunna bli världsmästare i BJJ.

Favorit submission?
Jag gillar strypningar.