rebelz.se

Att lära ut BJJ

Jag är utbildad barnskötare, vilket skulle kunna förklaras med att jag gick barn och fritidslinjen på gymnasiet för den klassiska; ”Det var så enkelt”. Men delvis inte, jag gillar att arbeta med människor och att lära ut till människor. Helst skulle jag vilja arbeta inom förskoleverksamheten, men idag arbetar jag i kundtjänst där jag hjälper till mycket med utbildning av nya kollegor (känner ni den röda tråden?), jag försöker hitta vägar att arbeta med det jag vill, helt enkelt, nämligen utbildning och pedagogik. Igår skulle jag som tidigare skrivit vila pga knät, men fick istället förfrågan på eftermiddagen om jag kunde hålla i passet för de som inte skulle tävla i Swedish Open.

Det var helt klart en intressant upplevelse att få planera ett pass och att genomföra det. Det är svårt att lära ut kunskaper man besitter på ett pedagogiskt sett så den man lär ut till förstår och tar in det man vill förmedla. Man kan helt klart se det som att pedagogik är en del av ett livslångt lärande, i synnerhet i Brasiliansk Jiu Jitsu.

Jag inledde passet med sedvanlig uppvärmning, lite kullerbyttor, lizardwalk, rulla på nacken och dylika övningar. Därefter fick man rulla utan lås mot varandra med fokus på rörlighet och positionsbyten. Bara för att värma upp kroppen. Sen tänjde vi lite (som Johan höll i, tack!) och därefter gick vi igenom den teknik jag hade bestämt mig för att köra med dom. I och med att det var på hyfsat kort varsel så gjorde jag det enkelt för mig att lära ut tekniken så det inte blev rörigt för mig eller gruppen. Vi bröt guarden genom knät i röven, händerna på GI:n vid ljumskarna och bryta closed guard, därefter upp med knät man haft i röven mot ljumsken för att pararera så motståndaren inte kan stänga fulla guarden igen, fortsatt kontroll på GI:n samtidigt som man går på underhook och skiftar ljumske man har knät på för att glida över tätt intill kroppen, allting tight. Sen tar vi sidecontrol.

Detta bygde vi sedemera på med att den på botten ska ta sig ur från siden och gå till full guard igen. Man gör detta genom att bryta ner armbågen mot marken för att skapa distans till motståndaren och yta att röra sig på, räka inåt för att jobba in ena benet och därefter ”skifta höft” (man kan även ta en underhook på båda sidor för att ha kontroll och döda den andras posture samtidigt som man går in i fulla guarden).

Detta fick man drilla ganska länge och jag bröt ner det ganska mycket steg för steg för att man skulle förstå alla delarna för sig.


Därefter körde vi lite mentalt tränande fysträning där man fick hoppa över häckar i 7 minuter, jämfota, konstant och köra gorillagång tillbaks till början av hoppen. Detta gör också att många nya inte orkar muskla under sparringen sen vilket jag vill tro hjälper till att utveckla den tekniska biten mycket bättre. Som är SÅ viktig i BJJ.

En rolig grej vi körde på sparringen sen, i syfte att hitta flowet i kroppen och känslan i rullet, var att man fick sparras samtidigt som man blundade och arbeta med känslan. Jag hoppas det var en uppskattad övning, den har jag kört tidigare och jag känner att den har hjälpt mig ganska mycket i min egen utveckling.

Det var mitt första ordentliga pass jag höll, och jag har mycket att lära. Det är svårare än man tror att lära ut det man själv kan till andra, och göra det på ett pedagogiskt sätt så att gruppen verkligen tar in och förstår det man vill förmedla. Och jag hoppas inte det blir den sista gången jag får äran att hålla ett pass på klubben, det var väldigt, väldigt roligt och givande för mig själv och jag hoppas också gruppen lärde sig något också och inte bara har problem att gå idag pga häckhoppsövningen. 🙂

Rulla lugnt, vänner!