rebelz.se

SSWF årsberättelse 2011

Svenska Submission Wrestling Förbundet har publicerat årsberättelsen för 2011 på förbundets webbsida.

Årsberättelse
2011 var ett bra år för Svenska Submision Wrestling förbundet, dess klubbar, landslag och utövare. Glädjande är också att det fortsätter att bildas nya sw klubbar runt om i landet. Tävlingsverksamheten har varit god med stora arrangemang som Alive och Gameness likväl som svenskar på de internationella tävlingarna. Nämnas kan bl.a. Mats Nilssons seger på FIL A Grand Prix i Schweiz. De svenska framgångarna unde året resulterade i ett flertal med på världsrankingen i Grappling med följande placeringar:

2. Nilsson Mats SWE
4. Knutsson Mikael SWE
5. Lavin Martin SWE
6. Sandberg Christian SWE
15. Nicolle Philippe SWE
18. Haddad Charles SWE
19. Hedenberg Martin SWE
23. Bexar Alexis SWE
Grappling damer
3. Svensson Sara SWE
7. Hammarsten Anny SWE
9. Bozovic Dusanka SWE
För första gången så var vårt svenska mästerskap direktsänt i tv från Halmstad arena. Dagen bjöd på en hel del överraskningar. Mikael Marffy blev något av dagens kung med guld både i +91 kg och den öppna viktklassen. I damernas -60kg var det Sara Svensson som briljerade. Svensson detroniserade fullständigt Nordenö i finalen där hon tog en tidig ledning som bara ökade. I +60kg imponerade Karin Andersson. Hon tog sig lätt vidare till final från gruppen. Finalen mot Sofia Hedqvist började tillknäppt och lite trevande. Men exploderade fram mot slutet där Andersson plockade mängder med enkla poäng och vann fullt rättvist med 7-0.
I herrarnas -61kg var det den unge ettrige Albazi som tog guldet och därmed sina andra raka SM-titel, trots en ålder under myndig. I finalen mötte han Nicolle och fick matchen helt dit han ville efter ett tidigt poängövertag och förvaltade övertaget på ett imponerande vis. Nicolle försökte men förmådde aldrig komma ifatt. Albazi kunde dryga ut och vann tillslut komfortabelt. I finalen i -67kg hade Charles Haddad länge och väl ledningen med 2-0 mot svårflirtade Maoro Salomao. Den sistnämnde fick på slutet fast Haddad i ett lås, tre poäng och ett vunnet SM-guld. Omid Albazi är precis som brorsan Amir en ettrig grappler. Han virvlade runt Johannes Andersson i -73kg finalen till en början. Albazi fick ledningen men började stirra sig blind mot klockan på slutet. I matchens absoluta slutskede fick så Andersson en öppning, lyckades få till ett kast och gick med det förbi och knep guldet i en av dagens mest sevärda matcher. Jason Brudvik från Lund hade inga bekymmer att i finalen besegra Uddevalla grapplern Alexis Bexar i -79kg. Matchen blev kort och ett effektivt avslut tog Brudvik överst på prispallen. I -85kg såg finalen mellan Eric Karlsson och Facundo Mendez ut att bli en promenadseger för Mendez som satte full fart från start. Fick också poängmässigt övertag, men slappnade av. Karlsson kämpade sig tillbaka och på slutet var Mendez klart skärrad och kunde mycket väl blivit straffad för det. Men han höll ut och vann inför dagens klart mest högljudda publikskara. Mats Nilsson är alltid favorit numera. Den ödmjuke helsingborgaren har på ett par säsonger blivit en världsstjärna men också en oerhört god ambassadör för svensk kampsport överlag. I finalen i -91 fick han dock oväntat tufft motstånd av den kraftfulle Alexander Bergman. Det blev en nagelbitare utan like. 0-0 efter full tid och 0-0 efter förlängning. Där tilldömdes Bergman segern efter domslut och kan titulera sig svensk mästare. Tungvikten +91kg utgjorde dagens sista final (om man bortser från den öppna viktklassen, där Marffy vann mot Martin Jansson i en härligt spännande finalmatch) gick mellan Mikael Marffy och Ville Ilola och efter dryga minuten gick på ett spektakulärt avslut som han satte och vann med det SM-guldet.
Årets landslag var något förändrat än året innan. Trycket är stort på komma med i landslaget. Många äro kallade men få blir utvalda. När de internationella mästerkapen väl kom visade det sig att de uttagningar coachen Patrik gjort var de rätta med tanke på medaljskörden. European Championship gick i Ukraina den 9-11 juni. Totalt tog Sverige 9 medaljer av 10 möjliga samt placerade sig som näst bästa nation under EM! Som alltid på mästerskapen var med många jämna och hårda matcher. Anny och Sara fick tävla mot alla i sina respektive grupper och slutade med silvermedaljer till dom båda. Dusi vann första matchen på en giljotin från guard och också hon kämpade vidare i turneringen och slutade på en andra plats. I herrarnas klass rullade Amir Albazi utanför mattan när motståndaren hade ett benlås. Detta räknades som mattflykt med diskning som resultat. I övrigt gick det bra då Mikael Knutsson tog guld och blev Europamästare! Martin Lavin tog silver och Martin Hedenberg, Philippe Nicolle, Mats Nilsson och Christian Sandberg tog alla brons.
Världsmästerkapet gick av stapeln i Belgrad, Serbien med ett starkt landslag på plats. Efter framgångarna på EM var laget laddat och siktade högt. Sverige blev bästa nation efter Polen på VM med totalt 8 medaljer av 10 möjliga. Det mest fantastiska var ända att vi fick två världsmästare: Guld till Sara Svensson och Mats Nilsson!!! Till finaler i sina klasser tog sig även Christian Sandberg, Martin Lavin och Mikael Knutsson som slutade med silvermedaljer runt halsen. VM brons togs av Anny Hammarsten, Charles Haddad och Eddy Bengtsson. Dusi Bozovic var också mycket nära medalj men förlorade bronsmatchen. Debutanten Alexis Bexar gjorde bra ifrån sig men blev utslagen i kvartsfinalen. Att landslaget blev näst bäst i världen är något vi alla skall vara mycket stolta över och utan stödet från Budo och kampsportsförbundet och alla ideella SW föreningar i landet med dess instruktörer och sparringkamrater hade detta aldrig varit möjligt.
Vi ser fram mot ett spännande 2012……